Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляващ успех за млади български музиканти на международния радиоконкурс “Концертино Прага”

Конкурсът “Концертино Прага”, който се организира от Чешкото радио от 54 години насам, е едно от най-тежките изпитания за младите изпълнители, които се осмеляват да участват в него.  Конкурсът допуска млади музиканти до 16-годишна възраст от всички страни-членки на EBU и за да стигне  до същинския му етап, всеки един от тях трябва да премине предварителна селекция на национално ниво. Следват записи в студио  на програма от минимум 20 минути. Някои от младите изпълнители за първи път се сблъскват с предизвикателството “студиен запис”:  в студиото няма публика, която да те подкрепя, няма го усещането, че някой те слуша добронамерено и с разбиране, всички емоции, които искаш да предадеш, увисват някак неадресирано пред няколко микрофона…  труден тест на способността за абстрахиране, който действително измерва артистичността и зрелостта на един музикант.

“Концертино Прага 2019” бе за изпълнители на пиано, цигулка, виолончело и арфа. Участваха 31 представители от 12 страни: Армения, Австрия, България, Вликобритания, Германия, Полша, Румъния, Русия, Словения, Украйна, Холандия и Чехия.

Журито, избрано да прослуша и оцени изпълненията на младите изпълнители, бе в състав: Дорис Блайх (продуцент от Немското обществено радио SWR2) , Михаел Фришеншлагер (цигулка, Австрия), Холгер Хетингер (Музикален директор на Културен център Берлин), Лидие Хартелова (арфа, Чехия), Лукаш Клански (пиано, Чехия), Томаш Страшил (виолончело, Чехия) и Марек Валашек (диригент, Чехия).

"Макар че бях готова да чуя  много добри изпълнения,  наистина се изненадах как свиреха победителите в отделните категории : това бяха невероятно зрели изпълнения, перфектни във всяко едно отношение. Човек просто не можеше да повярва, че участниците са на 16, а някои дори и по-млади…” - споделя Лидие Хартелова, председател на журито.

Резултатите от конкурса бяха обявени късно следобяд  на 11-ти февруари: имена на български изпълнители фигурират на три места в списъка на лауреатите!

  Първа награда  за Сион Найман, 16 г. виолончело (преподавател Даниела Черпокова)

  Втора награда за Лора Маркова, 15 г. цигулка  (преподавател Благородна Танева)

  Почетен диплом за Виктория Маркова, 14 г. арфа (преподавател Кохар Андонян)

Децата са възпитаници на НМУ “Л. Пипков” - София.

Лауреатите ще защитят титлите си на Гала концерт в зала “Дворжак” на Рудолфинум в Прага на 9 юни 2019 и по време на традиционния Южно-Бохемски фестивал от 10 до 16 юни 2019 в различни градове на Южна Чехия.

Поздравления за младите ни изпълнители, които освен талант, притежават силен дух и характер на победители!

Поздравления за безценните им преподаватели - бижутерите, които превръщат диамантите в брилянти!

 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28