Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си сезон 2019/2020

На 30 септември (понеделник), от 19:30 ч. в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще открие новия си концертен сезон под палката на Главния диригент Марк Кадин.

В първата част на концерта Радиосимфониците ще представят емблематичния Концерт за пиано и оркестър №1 на Чайковски, в изпълнение на младия руски пианист Константин Емелянов, лауреат на XVI Международен конкурс „П.И.Чайковски“.

Критиците го наричат „тиха суперзвезда“ и за него пишат: „От неговото музициране е невъзможно да се откъснеш… ”.

Възпитаник на Московската консерватория, Емелянов е лауреат на редица престижни международни конкурси, сред които: Конкурс за млади пианисти в памет на Владимир Хоровиц, Конкурс за пианисти, Верона, Италия, Суджоу, Китай, „Виоти“ Верчели, Италия, III Всеруски музикален конкурс и други.

Първият концерт е сред най-известните клавирни концерти в музикалната литература на 20 в.Пианистът Андрей Гаврилов споделя: „Началото на Първия Концерт на Чайковски е най-известната музика на планетата. През целия ми живот не съм срещнал нито един човек, който да не познава този мотив – от сиромах до крал.“ Първоначално Чайковски посвещава творбата си на Николай Рубинщайн – негов близък приятел, изтъкнат пианист и основател на Московската консерватория. Рубинщайн критикува  произведението, считайки го за твърде сложно и неудобно за изпълнение. Тази оценка дълбоко засяга композитора и той решава да го посвети на известния немски пианист Ханс фон Бюлов. За първи път Бюлов изпълнява оригиналната версия на Концерта на 25 октомври 1875 в Бостън. Публиката е много впечатлена от произведението и кара Бюлов да повтори финала. Самият Чайковски остава изненадан от този успех. Днес се изпълнява последната  от трите негови версии  – тази от 1888. Концертът е виртуозен и ефектен, с изключително красив, запомнящ се и завладяващ тематизъм, присъстващ и в трите му части.

Във втората част на концерта ще прозвучи често определяната като епическа, Пета симфония на Сергей Прокофиев. Премиерата ѝ е на 13 януари 1945 в Москва под диригентството на автора. Святослав Рихтер, присъства на премиерата на симфонията и споделя за композитора и неговото произведение: „В Петата симфония той (Прокофиев) отстоява в пълна степен своя гений. Заедно с това, в нея има време и история, война, патриотизъм, победа…“

Не пропускайте откриването на сезона на Радиосимфониците на 30 септември от 19:30 часа в зала „България“!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47

Карла Кьолнер за първи път с Биг бенда на БНР

В последния за сезон 2023/2024 концерт на Биг бенда на БНР блестящата германска тромбонистка Карла Кьолнер ще гостува като солист и ще представи своя музика за биг бенд. Тя е само на 30 години, но има впечатляваща биография и се откроява като един от най-ярките млади европейски джаз музиканти. Представянето на нова европейска музика за биг бенд е..

публикувано на 07.06.24 в 17:04