Антони Дончев

Роден е в София на 5 февруари 1959 година. Първоначално е пианист – завършил е музикалното училище в София и Музикалната Академия „Панчо Владигеров“ при именитите професори Мара Петкова и Богомил Стършенов. През 80-те години на 20 век вече е сериозно ориентиран към джаза, свири в емблематичния тогава джаз-квартет „Фокус“, след което с Христо Йоцов (ударни) създават дуото „Акустична версия“. Свирят на най-престижните фестивали по света, печелят важни награди, сред които Първата награда в Оелаарт (Белгия) и Голямата награда на фестивала в Леверкузен (Германия).

Антони Дончев е бил преподавател в Музикалната академия в София. Един от най-търсените български джаз-пианисти, той е реализирал е записи и концерти с Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова и много други. Автор е на театрална музика за постановки в България и Германия. Има две награди като театрален композитор на фестивала „Златен делфин“. Негова е музиката за култовата телевизионна поредица „Улицата“ (това е само част от съвместната му работа с известния режисьор Теди Москов). Антони Дончев пише и музика за игрални филми (например „Бягащи кучета“ и „Любовното лято на един льохман“).

Печели конкурс за диригент на Биг-Бенда на БНР през 2010 година. Под негово ръководство съставът започва да се равнява на най-добрите в Европа, като продължава активната звукозаписна и концертна дейност и същевременно търси едно ново, съчетано с новите тенденции на европейския джаз, звучене.