Балкански авангардни музиканти в подкрепа на БНР

Ключови независими артисти от Сърбия, Македония, Турция и Гърция предоставиха свои албуми на БНР за излъчване през цялата 2017 г. Сред тях са ню джаз квартетът Eyot  от Ниш, лауреати на MIDEM в Кан и на Umbria Jazz Balkanic Windows, първата..

публикувано на 18.01.17 в 17:37

Български и чужди творци предоставят своите авторски права на БНР

Българското национално радио благодари за подкрепата на българските автори, изпълнители и всички творци, които застанаха зад Радиото в тази трудна за него ситуация.  Ето имената на творците, които предоставят безсрочно или за определен срок своите..

обновено на 18.01.17 в 15:41

Росица Кирилова предостави на БНР авторските права на 29 свои песни

Росица Кирилова предостави на Българското национално радио авторските права на 29 свои песни. Поетът и продуцент Георги Начев, съпруг на изпълнителката, дойде в БНР, за да подари на генералния директор Александър Велев авторския ѝ диск "THE BEST 1"...

публикувано на 13.01.17 в 17:00

Рок група "Епизод" предоставя на БНР авторските права върху албумите си „Нашите корени“, „Народът на Дуло“ и „Старият войн“

Рок група "Епизод" предоставя на Българското национално радио авторските права върху албумите си „Нашите корени“, „Народът на Дуло“, „Старият войн“, както и правата върху новия албум на 11-годишната Виктория Миланова от Русе, чиято премиера..

публикувано на 13.01.17 в 16:32

Хюго Рейс предоставя 66 свои песни на БНР за излъчване през цялата 2017-а

Хюго Рейс предоставя 66 свои песни на БНР за излъчване през цялата 2017 година. Бившият китарист на Ник Кейв & The Bad Seedsе свирил шест пъти досега у нас – все по покана на радио фестивала „Аларма Пънк Джаз“ на програма „Христо Ботев“. За..

публикувано на 12.01.17 в 16:50

Теодосий Спасов предостави на БНР авторските права на новия си албум "Белези"

Теодосий Спасов предостави на Българското национално радио авторските права на новия си албум "Белези", записан с Оркестъра за народна музика на БНР. Дискът е издаден от Националното радио. Виртуозният български изпълнител на кавал, когото наричат..

публикувано на 10.01.17 в 17:37
Емил А.Георгиев ДЕОС

Експертът Емил Георгиев: Законът за авторското право не е работещ, показва казусът с "Музикаутор"

Казусът "БНР- Музикаутор" ни показва, че Законът за авторското право не е работещ. Апропо такива проблеми имаше и през 2011 г. Последната промяна в Закона – от 2011 г. беше именно в тази част - "Организации за колективно управление на права",..

публикувано на 06.01.17 в 12:05

Нараства подкрепата за БНР в конфликта с "Музикаутор"

Националното сдружение на кабелните оператори разпространи писмо за солидарност с позицията на БНР в конфликта ѝ с "Музикаутор" и своята подкрепа за разрешаването му в полза на милионите радиослушатели. Писмото е изпратено също до Комисията по култура и..

публикувано на 06.01.17 в 08:00

Проф. Атанас Атанасов: Прекратяването на договора от "Музикаутор" не е коректно

Еднократното прекратяване на договора от страна на "Музикаутор" към БНР не е коректно. Това е най-лесният начин да подложиш отсрещната страна на рекет. Това заяви пред Радио Пловдив проф. Атанас Атанасов, член на Обществения съвет на БНР. Иначе..

публикувано на 05.01.17 в 16:22

Данчо Караджов отстъпи на БНР правото да излъчва безплатно албума му "Такъв е животът"

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов отстъпи за безплатно излъчване по Българското национално радио соловия си албум "Такъв е животът". Жестът е в подкрепа на БНР в спора между обществената медия и "Музикаутор" за размера на заплащаните..

публикувано на 05.01.17 в 12:46

УС на "Музикаутор" заседава преди срещата с представители на БНР и Министерството на културата в СЕМ

В 11 часа в сградата на "Музикаутор" започна заседание на Управителния съвет на сдружението. То се провежда при закрити врата и преди началото членовете му запазиха мълчание. Изпълнителният директор на "Музикаутор"  Иван Димитров  даде изявление за..

публикувано на 05.01.17 в 12:09
Петър Славов

Петър Славов: В случая с "Музикаутор" нещата не стават по разписания в закона начин

Спорът на БНР с "Музикаутор" отдавна вече не е спор, а се превърна в проблем, което не е в интерес нито на авторите и хората на изкуството, нито на слушателите на БНР. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" депутатът  Петър Славов  от..

публикувано на 05.01.17 в 09:58
бнр микрофон

Георги Дамянов: Това, което "Музикаутор" се опитва да наложи, е един рекет

Директорът на Дирекция "Авторско право и сродните му права“ в Министерството на културата Георги Дамянов заяви, че действието на нотариалната покана за спиране използването на репертоара на "Музикаутор“ трябва да се прекрати "на момента“, за да може..

публикувано на 04.01.17 в 11:42

Министерството на културата не е утвърдило предложената от "Музикаутор" тарифа

По повод спора между Българското национално радио и "Музикаутор" за сумата, която БНР трябва да плаща на дружеството, Министерството на културата съобщава, че не е утвърдило предложената от "Музикаутор" тарифа. Със специално писмо ведомството..

публикувано на 03.01.17 в 12:21

Депутати с въпрос към министъра на културата по случая БНР - "Музикаутор"

Депутатите Петър Славов и Мартин Димитров отправиха въпрос към министъра на културата Вежди Рашидов – какво ще предприеме по случая с БНР - "Музикаутор" . Във фейсбук Петър Славов написа: От "Група за натиск" започваме парламентарния сезон с..

публикувано на 03.01.17 в 12:05

БНР: Не приемаме тройното повишение на таксата за авторски права, "Музикаутор": В Европа частните и държавните медии са равнопоставени

Генералният директор на БНР Александър Велев подчерта, че обществената медия не е срещу плащането на авторски права, а срещу тройното повишение на таксата, поискано от "Музикаутор". Велев призова композитори и текстописци да предоставят..

публикувано на 03.01.17 в 10:45

СЕМ със сериозни опасения от накърняване на правата на слушателите на БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) изразява сериозни опасения от накърняване на правата на слушателите да получават освен информационно и разнообразно музикално съдържание, тъй като от 1-ви януари БНР няма да може да излъчва съвременна авторска музика и..

публикувано на 01.01.17 в 14:15

Позиция на редколегиите на "Хоризонт", "Христо Ботев", Радио София и всички регионални радиостанции на БНР

Във връзка с едностранното прекратяване от страна на сдружението Музикаутор на договора с БНР за уреждане на авторските права за излъчване на музика, заявяваме, че възникналата ситуация ни поставя в невъзможност да създаваме качествен продукт и..

публикувано на 30.12.16 в 18:15

Монополистът "Музикаутор" блокира Българското национално радио

По повод едностранното прекратяване на договора с БНР от страна на сдружението за колективно управление на авторските права на композитори, автори на литературни произведения, свързани с музика, и музикални издатели "Музикаутор" ИЗЯВЛЕНИЕ НА..

публикувано на 30.12.16 в 18:15