Eмисия новини
от 06.00 часа

Коледен ден на Европейския съюз за радио и телевизия

Снимка: ebu.ch

Специалният Коледен ден на Еврорадио е едно от най-популярните музикални събития на Европейския съюз за радио и телевизия от първото му провеждане през 1995. В тези 22 години традицията е неизменна – в последната неделя преди светлия християнски празник около дузина страни-членки на организацията предлагат нови едночасови концертни програми с класическа музика, свързана с Коледа. Диапазонът на репертоара е огромен – от грегорианско пеене и традиционни коледни хитове до барокова сакрална музика и съвременни творби. Ключов момент в Специалния ден е това, че концертите се провеждат на живо пред публика в концертни зали или големи студия на съответните радиостанции. Понякога зрителите присъстват на традиционна коледна церемония, случва се дори да пеят заедно с изпълнителите. Тази година участват 12 радиостанции: от Австрия, България, Чешката република, Германия (с двама участници – Баварското радио с концерт от Нюрнберг и Хесенското радио с концерт от Франкфурт), Дания, Естония, Финландия, Унгария, Португалия, Русия и Швеция. Концертите ще се излъчват директно в повече от 20 страни. Почти всяка година БНР участва в Коледния ден със специален концерт, а програма „Христо Ботев“ на БНР винаги излъчва голяма част от събитията.

Тази година ще се включим от самото начало на Коледния ден – в 11 часа: Концерт на Виенския камерен хор и Младежката хорова академия от Виена с диригент Михаел Грохотолски. В програмата: традиционни коледни песни в нови аранжименти и творби на Йохан Херман Шайн, Йоханес Брамс и Макс Регер.

Точно в 14.00 часа ще включим директно Нюрнберг. От залата на Германския национален музей ще слушаме превъзходен бароков камерен състав „Ансамбъл 1700“ със солистка и диригент Дороти Оберлингер (блокфлейта). Участват още Дмитрий Синковски (цигулка) и Емилиано Родолфи (блокфлейта и бароков обой). В програмата: музика от Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди и Арканджело Корели.

Следва Хелзинки – финландският концерт винаги започва точно в 15.05 българско време в катедралата Калио. Тази година там ще свири духовият квинтет „Загрос“, заедно с органиста Ян Лехтола. Солистка ще бъде чаровната Суви Вайринен (сопран). В програмата: традиционни коледни финландски песни в нови версии на Хари Ахмас, органови вариации върху коледна тема от Гастон Литез и прочутите „Пет коледни песни“ опус 1 на Жан Сибелиус.

Следващото ни включване започва точно в 19.00 часа, за да излъчим заедно с всички страни-членки на Еврорадио концерта на Смесения хор и СО на БНР с диригент Марк Кадин – нашия принос към Коледния ден. Солисти в ораторията „Коледа“ на Димитър Ненов са Габриела Георгиева (сопран) и Иво Йорданов (баритон). Ще прозвучат и фрагменти от балета „Лешникотрошачката“ на П. И. Чайковски.

В 20.05 започва коледният коцерт от Швеция, където в залата на оперния театър в град Умео ще свири симфоничният оркестър на Норландската опера с диригент Торбьорн Кроон. В програмата: аранжименти на традиционни коледни песни и творби на Михаел Преториус, Антонио Вивалди, Франц Грубер, Лирой Андерсън, Самюъл Барбър, Робърт Уелс и Джон Рътър.

В 21.00 започва концертът от чешкия град Бърно с участието на камерния хор „Ансамбъл Версус“ и струнния оркестър „Ансамбъл Опера Диверса“, дирижирани от Габриела Тардонова. В програмата: сакрални творби на съвременните чешки композитори Онджей Киас (роден през 1979) и Питър Греъм (роден през 1952).

Точно в 22.00 ще започне концертът от Франкфурт с участието на солисти, хор Le Concert d'Astrée и СО на Радио Франкфурт. Под диригенството на неустоимата чаровница Еманюел Хаим ще прозвучат „Диксит Доминус“ на Георг Фридрих Хендел и „Магнификат“ в Ми бемол мажор на Йохан Себастиан Бах.

Коледният ден на вълните на програма „Христо Ботев“ ще завърши в 23.00 часа

Водещи на концертите в студиото на програма „Христо Ботев” ще бъдат: Валерия Христова, Цветана Тончева, Аделина Александрова и Милен Панайотов

Още от

Последно в

Преди 21 дни Музика
Всички новини в Култура: днес | вчера

Най-четени