5-годишни близнаци от Габрово с ДЦБ очакват топлата подкрепа на "Българската Коледа

Снимка: www.bgkoleda.bg

2017 година със средствата, набрани от „Българската Коледа“, беше осигурен медицинска апаратура на 30 лечебни заведения от цялата страна - университетски и многопрофилни болници за активно лечение. Бяха подпомогнати 474 страдащи деца, почти половината от тях с ДЦБ.

Две от децата на „Българската Коледа“ - Елеонора и Димитър Захариеви от Габрово вече правят първите си стъпки сами.

Децата са близнаци, заченати ин витро и родени в седмия месец. След наложителното престояване в кувьоз, недоносените бебета са изписани. Всичко протечало нормално, докато в шестия месец родителите им забелязали, че децата имат проблеми в развитието. Лекарите поставили диагнозата ДЦБ със засегнати горни и долни крайници, но по-силно изразена в крачетата. От този момент лечението на дечицата преминава през операции и ежедневна рехабилитация, изключително важна за двигателното им развитие. Част от процедурите в специализирани болници са осигурени от „Българската Коледа“, разказа майката Светлана Захариева. Децата се развиват добре и за тях е жизненоважно да продължават с процедурите. Родителите получават подкрепа от „Българската Коледа“ три поредни години и се надяват, че ще бъдат подпомогнати и през 2018 година, за да продължат пълния курс рехабилитация.

Майката на 5-годишните близнаци благодари на хората и институциите, които дарявайки, дават на децата шанс за по-добър живот.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Велина Махлебашиева.  


Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08