Второкласникът Ивелин от Сливен е едно от децата с детска церебрална парализа, които очакват помощ от "Българската Коледа"

Диагнозата детска церебрална парализа е стряскаща за всеки родител, който за първи път в живота си чува от лекаря тези думи -  това е болест за цял живот, но има надежда да се увеличат двигателните способности на всяко засегнато дете. Такава надежда имат и родителите на 8-годишния Ивелин от Сливен, който е едно от децата на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Кореспондентът на БНР в региона Стоян Радев разговаря с него и майка му Даниела.

Второкласникът Ивелин мечтае да получи за Коледа чудодейния извънземен часовник на любимия му анимационен герои Бен Тен Омнитрикс -  чудодейната джаджа, която превръща човека в същество с различни образи и крайници  - крака, които могат да ходят, бягат и скачат. Но той няма тази възможност - Ивелин се ражда с детска церебрална парализа.  Майка му Даниела разказва накратко историята около страшната диагноза:

Правихме операции, по-миналата година шест операции, защото имаше скъсяване на сухожилията. Приели сме проблема и животът ни до някаква степен е нормален, мога да кажа. Втори клас сме вече  - в редовна форма на обучение, справяме се и с учението, общо взето сме едно щастливо семейство.

По всичко си личи, че семейството е щастливо въпреки трудностите около болестта и докато помага с домашните на Ивелин, Даниела разказва как помага и "Българската Коледа" на усмихнатия второкласник:

 За втори път ни отпуснаха средства от "Българската Коледа" тази година.  Помага ни да можем да провеждаме повече процедури.

Борим се за самостоятелност и до някаква степен вече сме я постигнали - в смисъл, че може сам да се обслужва, ходи с проходилка, в училище те са оборудвани с рампи, няма никакъв проблем.... 

Каква обаче е прогнозата на лекарите за подобрение на Ивелин:  Точна прогноза никой не може да даде. Шансовете са да проходи сам, но никой с точност не може да каже ще стане ли със сигурност и кога ще стане. Целия репортаж може да чуете от звуковия файл. 

Ивелин със сигурност за празниците ще получи желаната играчка - Омнитрикс, който прави от човека извънземно с много крака и ръце, но ще бъде хубаво отново всеки, който има възможност, да дари и тази Коледа, защото, ако не по Коледа, то след нея тази благородна инициатива прави чудеса.

Репортажа чуйте от звуковия файл. 


Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08