"Българската Коледа" и добрите сърца на хората, които я подкрепят, помагат на Божидар и Мартин Накови от с. Хърлец


Близнаците Божидар и Мартин Накови  - на две години и половина от козлодуйското село Хърлец, се нуждаят от рехабилитация, защото по рождение страдат от детска церебрална парализа. Семейството им не се е отказало от трудната битка за достойното съществуване на двете момчета, които тази година са включени в "Българската Коледа". 

Братчетата, които са родени недоносени - в седмия месец, с тегло по 1 600 грамаq се диагностицирани с ДЦП преди една година.  Веднага след като родителите научават за тежката диагноза, родителите им Цветелина и Тихомир предприемат единствено полезния ход  -  честа рехабилитация според финансовите си възможности. Майката Цветелина Петрова разказва: 
Трябва всеки ден да се прави рехабилитация  - нито един ден не трябва да остават без гимнастика, без специална рехабилитация.  Процедурите много ни помагат, обаче Здравната каса поема само три процедури, другите трябва да ги доплатим.
 
Децата изостават с развитието на фината моторика, но имат сериозен напредък от една година насам, откакто ходят на спeциализирана терапия, усвоили са и говора, допълва майката, като подчертава, че за това голямо значение има работата с логопед:
Те започнаха да говорят.  Ние бяхме на барокамера в София и ходихме на 20 курса и оттогава те започнаха да говорят -  и двете ми дечица.  
Казаха "мамо", "тати", "искам",  вече започнаха с изречения, вече си говорят абсолютно всичко, което много ме радва, защото тази диагноза  - детска церебрална парализа, е много тежка и тя е с различни степени, при нас може би е по-малко, лека степен, но пак си оказва голямо влияние и значение. 
Вече всеки месец по две седмици близнаците са на процедури. Придружават ги родителите им. От тях работи само бащата и то по 14 дни месечно.  "Българската Коледа" и добрите сърца на хората, които я подкрепят са единственият начин Божидар и Мартин да преодоляват жестоката "черупка" на детската церебрална парализа. За Божидар и Мартин разказва репортажът на Ива Антонова  - чуйте го от звуковия файл.


Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08