Детското отделение на областната болница в Сливен получи модерна апаратура от "Българската Коледа"

Ултрамодерна апаратура за диагностика и лечение на стойност близо 48 хиляди лева получи от кампанията „Българската Коледа“ сливенската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Иван Селимински“.  Дарението е предназначено за Отделението по детски болести. Това е второто дарение, което получаваме по линия на тази инициатива, уточнява д-р Люба Бъчварова, началник на отделението.

„Преди три години получихме от „Българската Коледа“ ехограф, а тази година получихме 4 апарата. Това са: подвижен рентгенов апарат, който е истинско бижу, получихме многоканален монитор за следене на основни жизнени функции, великолепна инфузионна помпа и спирометър, който е с многократна турбина и може да бъде използван от много пациенти.“

Отделението по детски болести към сливенската  многопрофилна болница „Д-р Иван Селимински“ е с капацитет 60 места, разпределени в интензивен сектор, сектори за кърмачета и деца до 3-годишна възраст, и деца до и над 14-годишна  възраст. Освен от областта тук идват за лечение и малки пациенти от съседните региони, пояснява д-р Люба Бъчварова, началник на отделението.

Апаратурата, с която сливенската болница вече разполага благодарение на „Българската Коледа“, ще се използва при лечението на тежко болни деца и ще повиши качеството на медицинско обслужване на малките пациенти на отделението, категорична е д-р Бъчварова.

„Това е едно безкрайно добро начинание, което се надявам, че ще продължи и през следващите години, защото то даде възможност на много индивидуални пациенти и много детски клиники в България да се оборудват със съвременна апаратура, да повиши качеството на живот и лечение на тези деца в клиниките, а тези, които са по домовете, да получат възможност за по-адекватно лечение. Изключително добра инициатива, аз просто нямам думи, за да благодаря за това, което получи нашето отделение!“

Болницата в Сливен е  едно от 30-те лечебни заведения в страната, които получават тази година ново оборудване по линия на благотворителната кампания.Галерия

Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08