"Българската Коледа" за пореден път дари апаратура на Отделението по неонатология в Ямбол

Отделението по неонатология към Многопрофилна болница за активно лечение „Свети Пантелеймон“ - Ямбол и тази година получи нова апаратура по линия на инициативата „Българската Коледа“. Тя е предназначена за лечение и поддържане на жизнените функции на недоносените бебета и най-малките пациенти на лечебното заведение.

Можем да кажем, че неонатологичното отделение на ямболската болница е добре оборудвано и то благодарение на кампанията „Българската Коледа“, тъй като получаваме от тази инициатива нова апаратура за четвърти или пети път, пояснява д-р Ангелина Кунева.

Последното дарение от кампанията, на стойност над 43 хил. лв., е инфузионна помпа, която се използва за дозиране на медикаментите и неонатален респиратор за подпомагане на дишането при новородените или недоносени бебета.

Това е третият респиратор, който получаваме, но е в помощ за нас, защото все пак това е апаратура, тя се амортизира, нуждае се от подновяване и просто е необходимо, тъй като подпомага за по-качественото обслужване на тези малки пациенти.

Около 600 бебета средногодишно преминават през неонатологичното отделение на ямболската болница, към 10 % са недоносените, които се нуждаят от по-интензивни грижи.  През годините по линия на „Българската Коледа“ в отделението са доставени няколко кувьоза, инфузионни помпи, транспортен инкубатор, лампа за фототерапия и друга апаратура, необходима в ежедневната практика.

Благодарение на подобни кампании детските отделения в болниците са оборудвани и ние лекарите сме спокойни, че можем да помогнем на малките ни пациенти, подчертава д-р Кунева.Галерия

Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08