Ивайло иска да стане програмист и да помага на всички деца с увреждания

Снимка: bgkoleda.bg
Половината от неговите 16 години Ивайло Карабанчев живее с диагнозата прогресивна мускулна дистрофия, тип Дюшен.
Майката на момчето Цветана Спирова разказва:
Когато синът ми беше на 8 години трябваше да направим генетични изследвания, за да можем да докажем неговата диагноза. В България това не се случи, защото ни казаха, че той е добре и няма заболяване. Наложи се да направим изследването в Белгия. Единствено Българската Коледа ни подкрепи тогава.
След поставянето на тежката диагноза, семейството на Ивайло се сблъсква с изключително големи трудности в своя живот:
Започна ходене по мъките, по болници. Казаха ми, че няма лечение за тази диагноза и държавата абдикира. Детето ми се нуждае от ежедневни рехабилитации, а по здравна каса му се полага терапия едва по 10 дни на всеки три месеца. Това не е достатъчно, разбира се. - казва Цветелина
Българската Коледа помага на Ивайло и благодарение на кампанията семейството се чувства много по-спокойно.
Българската коледа ни финансира за генетичното изследване. Оттогава до сега, кампанията се грижи за рехабилитацията на детето, която се провежда в Момин проход. Изключително благодарна съм, защото единствено Българската Коледа се грижи за деца с такъв тип заболявания. С нейна помощ и с наши усилия ходим на рехабилитация всеки ден. Ивайло се чувства по-добре, както физически, така и психически. - коментира майката. - Мечтая синът ми да се оправи. Това е надежда и очакване на всяка майка, която има дете с такова заболяване. Ивайло мечтае да проходи отново и да помага на всички останали деца. Той казва, че ще стане програмист и ще опита по всякакъв начин да помага на болни деца. Няма лек за мускулна дистрофия тип Дюшен, но се надявам, както измислиха лечение за спинална мускулна атрофия, скоро да има лечение и за дистрофия. Още веднъж казвам, че съм задължена на Българската Коледа, защото тя е единствената неправителствена организация, която помага на децата ни.

  • За да станеш дарител на Българската Коледа изпрати SMS на номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor.
    С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. И не забравяте - кампанията не приключва с коледните празници.
    SMS на 1117 можеш да изпратиш през цялата календарна година.
Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08