От Българската Коледа

Три модерни апарата за рискови бебета е получила Клиниката по неонатология в Майчин дом тази година

| обновено на 21.12.17 в 15:49
4
Снимка: Георги Нейков, БНР
Инициативата Българската Коледа е в разгара си. Със средствата от кампанията се подпомагат индивидуални терапии на деца със здравни проблеми /и за такива случаи вече разказахме/, но част от събраните дарения отиват и за нова медицинска апаратура.

Една от болниците, които редовно получава подкрепа от Българската Коледа, е Майчин дом. В най-голямото отделение за недоносени бебета в цяла България работи и д-р Станислава Хитрова. Тя благодари на инициатора Георги Първанов, както и на всички следващи президенти, които продължават хубавата благотворителна традиция.

През годините сме получили не малко на брой апарати за обдишване, кувьози, монитори. През интензивното ни отделение преминава средно по 800 бебета годишно. Към нас се насочват изключително жени с рискова бременност.

През 2017 г. получихме три апарата от Българската Коледа – модерен ултразвуков ехографски апарат, високоспециализиран монитор със софтуер за скрининг на вродените сърдечни аномалии и с приставка за изследване на специфични вещества. Преди два-три дни получихме високопоточен апарат за респираторна терапия на новородени. Всяка медицинска техника, която получим, влиза моментално в експлоатация и се използва почти непрекъснато.

Каузата е благородна и всъщност децата на Българската Коледа са не само тези, на които се помага персонално с медикаменти или имплантанти, но и всички недоносени бебета, грижите за които са свързани с дарената апаратура.

  • За да станеш дарител на Българската Коледа изпрати SMS на номер 1117 за М-Тел, Vivacom и Telenor.
    С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда. И не забравяте - кампанията не приключва с коледните празници.
    SMS на 1117 можеш да изпратиш през цялата календарна година.

Галерия

Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08