„Защо маймуните смятат, че бананите са тяхна собственост?“

БНР Новини
Снимка: pixabay.com

Тази седмица, в делничните дни от 19 до 23 ноември, в „Ранобудно петленце“ сме Ви подготвили прелюбопитни приказки.
Какво ще направите, ако се окаже, че Баба Яга Ви е баба! В понеделник, на 19 ноември, можете да чуете забавната история за „Баба Яга, момчето и вълкът“.

Знаете ли какво се случва с малките капризни житничета? Не! Ще научите във вторник, на 20 ноември, от историята на Тери Джоунс „Житничето“.

„Защо маймуните смятат, че бананите са тяхна собственост?“ ще разберете в сряда, на 21 ноември, от приказката, която идва чак от Бразилия.

„Писна ми, писна ми, писна ми…Все аз, все аз – кой излапал момичето с шапчицата червена, кой на прасенцата къщата издухал, кой схрускал седемте козлета, кой, кой...!“. Това си повтарял вълкът от детската приказка „Добрият вълк“, която ще звучи този четвъртък, на 22 ноември.

Знаете ли, че някога имало две обувки, които много се обичали и живеели като семейство в една картонена кутия, докато една жена не ги харесала и не ги купила… Как продължава историята на Пиер Грипари „Обувките,“ ще чуете в петък, на 23 ноември.

Приказките на „Ранобудно петленце“ можете да слушате всяка делнична сутрин, в 7 без 10 часа, по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Коледна приказка в Детското.БНР

Какво да Ви разкажем десет дни преди Коледа, освен коледна приказка! Тя ще бъде специална, защото главни герои в нея са малките помощници на Дядо Коледа – децата. Както във всички приказки, и в тази ще има добри и лоши герои, а също и съкровища. На места ще е малко тъжна, но нали затова са помощниците – за да я променят, така че в нея да има повече..

публикувано на 15.12.18 в 09:05
Юлия Спиридонова-Юлка с новата коледна книжка

Юлия Спиридонова-Юлка: Малките читатели са добри деца и агентите на Дядо Коледа знаят това

В най-новата си книга любимата детска писателка Юлия Спиридонова-Юлка представя съвременна коледна приказка - весела и познавателна, една пакостлива, забавна и сърдечна история, в която се случват чудеса. Кога да бъде издадена „Боби и тайните агенти на Дядо Коледа“ (ИК„Кръгозор“) и кога да бъде предложена на малките читатели (и слушатели),..

публикувано на 12.12.18 в 10:43
Весела Фламбурари

Коледните приказки на Весела Фламбурари

В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 10 до 14 декември, ще имате удоволствието да слушате приказки от Весела Фламбурари! Дали подготвихте коледните си картички за близки и приятели? А писмата до Дядо Коледа? В понеделник, на 10 декември , се събудете с приказката на Весела Фламбурари „Коледната картичка“. Какви ли врати отключват златните ключове?..

публикувано на 08.12.18 в 10:50
Янг Лин, герой от романа „Водният предел“

Храбрите крадци

Един от най-известните и изучавани китайски романи, „Водният предел“, написан през 14 век, става вдъхновение за много комикси, филми, снимани в Хонг Конг, за японски и китайски анимационни и игрални сериали, като например Ю-Ги-О. У нас той е познат и като игра на карти, но всъщност и анимационният сериал и играта на карти се раждат от прочут комикс със..

публикувано на 05.12.18 в 09:15

Космонавт - една от най-мечтаните професии

И тази седмица провокирахме малките ни събеседници в "Радиолексикон". Говорихме с тях за всякакви космически щуротиии нови изобретения, с които са стигнем до звездите. Научихме с какво се хранят хората в КОСМОСА и как си готвят храната. Разбрахме също, че професията космонавт е една от най-мечтаните. Вече дори и полицаите не са толкова важни..

обновено на 03.12.18 в 10:55

Приказки и истории от любими автори

Ето какво сме Ви подготвили в „Ранобудно петленце“ , в седмицата от 3 до 7 декември , 2018 година! „Дядовата ръкавичка“ от Елин Пелин можете да слушате в понеделник, на 3 декември . Във вторник, на 4 декември , се събудете с историята „Домашният лек на мама Муминка“, на финландската писателка Туве Янсон, която всъщност пише на шведски. Тя ще ви..

публикувано на 02.12.18 в 08:30
Вокална група „Радиодеца” в Първо студио на БНР.

Музика и съвременно изкуство в Детското.БНР

Тази неделя, на 2 декември, се пригответе да Ви запознаем с един композитор. Неговото име е Вячеслав Кушев. Той е автор на стотици песни – детски и не само. Поводът да гостува в студиото на Детското.БНР е новият му албум с детска музика „Искам да зная“, песни от който ще слушаме в неделната сутрин. Ще отидем и в Софийския арсенал – музей за..

публикувано на 30.11.18 в 08:20