Видински учител обикаля света пеша преди повече от векПреди повече от век един видински учител изоставя класната стая и тръгва да изследва света. Нищожните средства, с които разполага, не му позволяват да се качи на параход. Ала безпаричието не успява да сломи непоколебимия му дух – той взема със себе си скромен багаж и се отправя на околосветско пътешествие... пеша.

Кой е авантюристът, дръзнал скоро след освобождението на своето отечество от османско владичество да последва безразсъдната си мечта, засега остава в тайна. Видинският краевед Рачо Миланов обаче е решен да разплете докрай тази изумителна история, на която се натъква, търсейки информация за фейсбук страницата си “Старият Видин”.

Той открива повече за тази история, ровейки се в международни сайтове за картички, които се предлагат в различни аукциони – разказва журналистката Ирена Данаилова, също въвлечена в работата с архивите. – И попада на картичка от 1907 г. с подписа на учителя. На нея той пише, че целта му е да обиколи света за 12 години – от 1903 до 1915 г. На друга картичка от френски колекционерски сайт пък той записва, че пътешествието му ще приключи през 1913 г. Тези картички той не е адресирал до отделна личност, а ги е оставял в различните страни. Наистина тази история звучи като фантастика и вероятно това е първият българин, тръгнал да обикаля света, при това без пари.

Картичката от 1907 г. изобразява пътешественика в компанията на двама мъже. От фотографията ни гледа представителен мъж с дълга брада и високи ботуши, опрял се с дясната си ръка на дълга тояга, а в лявата стискащ книга. На гърба й той разкрива намерението си да обиколи света – на английски, немски, френски и италиански език. Единствената цел на моето пътешествие е да изучавам природата, както и порядките и обичаите на обитателите на страните, през които преминавам. Предприех това пътешествие без пари, разчитайки единствено на помощта на почтени хора. Тази картичка с моя портрет ще служи за спомен от моето посещение във вашата страна. 1903. Моето пътешествие ще приключи през 1915 г., пише той, подписвайки се Х. Ж. М. Николов, учител във Видин, България.

Авантюрата на българина достига чак до американския вестник “Вашингтон таймс”, който през 1908 г. публикува материал с негова снимка. Очевидно учителят е получил солидно образование и е владеел чужди езици – къде обаче е получил знанията, по какво е преподавал, кой е подхранил мечтата му да обходи света?

До този момент въпросите остават без отговор – отговаря Ирена Данаилова. – Засега не успяваме да открием името му във видинските архиви, нито пък негови роднини. Все пак той се е подписвал “учител във Видин”, а през 1903 г. в района не са били чак толкова много учителите. Просто трябва да продължим издирването и може би рано или късно ще разкрием мистерията.

Заобиколен от свидетелства за древната история на своя град – тук римляните надграждат антично селище и го кръщават Бонония (хубава крепост), тук се простира Видинското царство, тук Османската империя създава важен администативен и икономически център – заедно с Дунава, чиито води могат да те пренесат в сърцето на цивилизацията, всичко това вероятно е окрилявало пионерския дух на учителя-пътешественик.Хиляда и деветстотната година Видин е врата към Европа – тук спират всички кораби от Виена, тук живеят високообразовани хора, полагащи основите на следосвобожденска България
– разказва още Ирена Данаилова. – Видин е и градът, който не само дава първия български екзарх – Антим I, но и множество известни личности в този период. Така че напълно е възможно подемът на новата държава да го подтиква да предприеме подобно пътешествие. Още повече че градът по това време е посещаван от световни личности, а някои от тях, предимно евреи, се заселват във Видин.Х. Ж. М. Николов прекосява 62 хил. км. в Европа и Африка за 3 години и 9 месеца. Дали с това той завършва околосветската си обиколка и се завръща в родния град или продължава да странства из непознати земи? Може би някой ден архивите ще разбулят мистерията, но и днес е ясно, че всеобщото опиянение от свободата на отечеството му е дала криле, с които да отлети към непознати хоризонти и още по-далечни ширини.

Снимки: БТА и @OldVidin

Още от категорията
Хуан Гуайдо

Продължават протестите на венецуелската опозиция

На мащабен протест днес опозицията във Венецуела ще поиска президентът Николас Мадуро да обяви дата за нови избори в страната. Режимът на Мадуро от своя страна ще отбележи годишнината от встъпването в длъжност на предшественика му Уго Чавес. "Ще се видим на улицата утре, Венецуела," написа Хуан Гуайдо в "Туитър" по повод на днешните демонстрации. В..

публикувано на 02.02.19 в 09:41

Започва подмяната на уличното осветление в Свищовско

От село Вардим община Свищов започна подмяната на уличното осветление с енергоспестяващи лампи. Във Вардим вече са монтирани 300 LED осветителни тела по улиците в цялото село. Пилотният проект е за 42 хиляди лева. Хората са доволни, посочи кметът на Вардим Сенка Добрева: "Тези LED крушки са по-икономични от предишните, които бяха. Надявам..

публикувано на 02.02.19 в 08:59

Дете почина след усложнения от грип

Двегодишно дете е починало в пазарджишката многопрофилна болница след усложнение от грип. Момиченцето е било прието в тежко състояние, с двустранна бронхопневмония. Преди това то е било лекувано във велинградската болница. След като било изписано от там, състоянието му рязко се влошило. От пазарджишката болница съобщиха, че момиченцето..

публикувано на 30.01.19 в 20:09
Виктор Янев

Промени в областното ръководство на ГЕРБ-Кюстендил

Областният управител на Кюстендил Виктор Янев става и областен координатор на партия ГЕРБ в Кюстендил, реши националната комисия на управляващата партия. Промените са от петък. Досегашният областен координатор и депутат няколко мандата Кирил Калфин е подал оставка и тя е приета като областен координатор на ГЕРБ.Още от кореспондента Според..

публикувано на 26.01.19 в 12:43

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

55-годишната Йовка Петкова се нуждае от средства за лечение

Йовка Петкова е на 55 години и страда от рак на панкреаса с метастази в черния дроб. Преди 6 месеца е извършена лапороскопска операция на жлъчката и е поставен стент . Семейството заплаща медицинското изделие, което не се поема от Здравната каса. При операцията се установява раковото заболяване в последен стадий. Препоръчва се операция на..

публикувано на 27.12.18 в 17:56