Магията на стъклените играчки за елха



Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви.

Днес елхата често е изкуствена, а играчките са студена пластмаса без душа, несравними с онези искрящи под светлините на лампите стъклени украшения, които помнят няколко поколения българи.



Традицията да се изработват стъклени играчки за елха обаче е все още жива в Добрич. Георги Керанов се занимава със създаването им от 1984 година, а през 1991-а открива и свой собствен цех.

Хората започнаха да не харесват вносните китайски играчки – обяснява Георги Керанов. – Предпочитат стъклото, защото гланцът му е по-хубав от пластмасата, а българите търсят красивото. Коледа е веднъж в годината и всеки иска на елхата му да има хубави и изящни украшения.



Заради конкуренцията от Украйна, Русия и Китай не може да се осигури целогодишна заетост, затова цехът работи само няколко месеца в годината, а през останалото време се занимава с пластмасови изделия. За това време от сръчните ръце на шестимата майстори се раждат около 10 хиляди нежни стъклени камбанки, снежни човеци, звезди, топки, снежинки, върхове за елха.



Играчката се издухва от стъкло. Имаме стъклени тръби, които се загряват, режат се на парчета, издухват се и след като се оформи фигурката, следва посребряване, оцветяване, декорация и опаковане
– разказва Георги Керанов.



Благодарение на изцяло ръчната изработка, всяка елхова играчка е уникална и неповторима. А тайната е в опита. Занаятът се учи с години, с много практика и труд. Сега Георги Керанов иска да наеме млади хора и да ги обучи на всички тънкости, защото старите вече си отиват и трябва занаятът да остане за по-дълги години напред – казва той.



Интересът към стъклените играчки за елха се възражда в последно време, а преди няколко години Георги Керанов решава да въведе и нещо ново – играчки със снимка, лого или надпис по желание на клиента. Споделя, че има търсене, защото са хубави и хората се ориентират към тях, а идеята му възприемат и други производители. Не липсват и още новости. Освен любимите на клиентите 20 модела играчки, майсторите от цеха сами измислят най-разнообразни фигурки. Тази година изненадата са слонче, папагал и чайниче. Пазарът е задръстен с играчки, но нашето си е наше, клиентите си остават, защото са свикнали с играчките ни и ги търсят – усмихва се Георги Керанов. В какво е все пак магията на стъклените играчки?

Магията…. Магията идва от само себе си – смята Георги Керанов. – Човек се въвлича в самата работа, заобичва я като нас, защото ние работим само хубави неща, и всеки, който ги види, ахва! Те са красиво декорирани, носят радост, особено на децата, а това е най-важното.



Стъклените играчки за елха не само внасят в домовете ни уюта от детството, но и пазят топлината на ръцете, които са ги създали и сгряват с любовта, която е вложена в тях.

Снимки: Деница Михайлова, Красимир Юскеселиев и личен архив

Галерия

Още от категорията

Старинните технологии на "писаните" яйца са живи и днес

Символиката на яйцето се е променяла през вековете. Най-старите щраусови яйца, украсени с резба, открити в Африка, са на възраст около 60 хиляди години и са служили за подарък. Златните и сребърните яйца присъстват в погребалните обичаи на шумери и египтяни. Езическите вярвания на различните народи гласят, че яйцето е символ на Вселената,..

обновено на 16.04.20 в 18:46

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10

Четиринадесетото издание на фестивала „Дни на предизвикателствата" поставя на фокус опазването на водата

Обединяващи каузи за опазването на природата, страст към силните изживявания и вдъхновяващи разкази на приключенци отново събраха в рамките на три дни (3-5.12) любителите на екстремните спортове и природата на четиринадесетото издание на фестивала „Дни на предизвикателствата“. Напук на мъглата, захлупила София, пространството пред аула "Максима"..

публикувано на 05.12.18 в 11:56