БГ Коледа помага на малкия Ники в борбата с церебралната парализа

Малкият Никола

Никола е на 6 години и страда от детска церебрална парализа. Живее в пловдивския квартал „Коматево“ с майка си Саша, която се грижи за него сама:

Прекрасно момче с детска церебрална парализа. Той ходи на масова детска градина. След много откази най – накрая се преборихме и с това. Никола е в рингова инвалидна количка, движи ръце, пише, ходи, когато го държиш, но сам все още му е трудно. Интелектуално е съхранен – той говори, той пише, просто е страхотно дете, наистина. Далече от представите на типичното ДЦП.

Никола се ражда и е изписан като напълно здраво дете. Няколко месеца по – късно майката забелязва изоставане в развитието му. Когато е на четири месеца посещават детски невролог, а на шестмесечна възраст му е поставена точната диагноза. Тежкото заболяване е причината бащата да напусне семейството:

Бащата просто не...не издържа и си тръгна още в началото. Детето не е припознато.

Затова Саша Димитрова се грижи сама детето си. Но има важна опора:

Имам просто невероятна майка. Страшна опора, страшна подкрепа! Тя е в чужбина. Работи болногледачка в Гърция, вече 20 години е там.

Саша и малкият Никола изцяло разчитат на средствата, които бабата изпраща от чужбина. С тях са платени 10-те операции, които Ники е претърпял досега:

Саша Димитрова, майка на малкия Никола

Десет операции тук, в България. Първата операция беше на една година детето. Десет операции – шест на краката, четири на дясната ръка. Без никакъв резултат. Аз като родител се бях хванала, така да го кажа, като удавник за сламка, без да осъзнавам какво всъщност причинявам на детето си. Лекарят каза, че след няколко интервенции детето едва ли не ще пробяга вече. Да, обаче, не стана така. За мен лично без резултат, защото увредата, която има моето дете, е мозъчна, увреда на мозъка. Рязането на крайници не помогна по никакъв начин.

Затова Саша решава да търси помощ за малкия си син в чужбина. Насочва се към необходимата за момчето рехабилитация:

Ние сме ходили няколко пъти на рехабилитационни курсове в Полша и няколко пъти в Словакия. Наистина с огромен рузелтат за нас. Последното ни пътуване беше преди около половин година в Словакия. Започнахме, когато той беше на три години.

А всеки рехабилитационен курс в чужбина струва много пари:

В зависимост от престоя, едномесечен такъв е между 4 и 6 хиляди евро. Страшна сума, но пък базата, която предоставят, напълно оправдава средствата. Много добър център, страхотни специалисти, страхотна апаратура, която в България, за съжаление, не се среща. А силно се надявам някой ден да има такава! Ако не за нас, то за следващите такива деца.

За децата, страдащи от детска церебрална парализа, са нужни много пари. Как се справя Саша Димитрова?

Имаме дарителска сметка от две години, дарителска кампания. Направихме тук в квартала, в който живеем, благотворителен концерт – базар преди около две години също. Тогава събрахме около 4 хиляди и 500 лева.

Малкият Никола се нуждае от ежедневна рехабилитация. Тя струва 1200 лева месечно.

Тези деца имат нужда от ежедневна рехабилитация, много от тях двуразова рехабилитация на ден. Казвам Ви, на месец около хиляда – хиляда и двеста лева само за рехабилитация. А повечето деца имат нужда от логопед, от психолог, от други помощни средства да не говорим. Те са на безбожни цени тук, в България.

Какви здравни услуги се полагат на страдащите от детска церебрална парализа у нас?

По клинична пътека имаш право да ползваш веднъж месечно мисля, че бяха седем дни за тяхната диагноза. Седем дни, но в тях влизат събота и неделя, в които не се извършват процедури. А рехабилитацията, ако трябва да си я плащаш сам, е страшни, страшни цени. При нас лично в последния център, в който работихме, беше в размер на 25 лева на час. Посещавала съм такива, в които е стигало до 60 лева на час.

Как се грижи държавата за децата с такива заболявания? Майката на Ники е горда, че тази година се е преборила да му е личен асистент.

В момента взимаме така набитите в главите на хората много пари – 930 лева. Личен асистент съм тази година, като по чудо, на четири часа. Размерът на заплатата, която получавам за личен асистент е между 150 и 200 лева на месец. Това са крайно недодтатъчни средства за едно такова дете.

За лечението на своето дете Саша Димитрова много разчита на подкрепа от кампанията „Българската Коледа“.

Една страхотна инициатива наистина. От началото на кампанията, на Българската Коледа, се помогна на страшно много деца, на страшно много клиники за нова апаратура. Страхотно! Наистина страхотно е, защото хората имат нужда от едно чудо по Коледа, наистина.

За майката е чудо, че 6-годишният Никола също е едно от децата на "Българската Коледа".

Тази година за първи път получихме финансова подкрепа от „Българската Коледа“. Надявам се догодина пак, тъй като наистина ни трябват много средства за рехабилитация. Една клинична пътека не може да ни спаси.

Саша е убедена, че чудеса се случват не само по Коледа. И вярва, че благотворителната кампания отново ще помогне на Ники. Защото самият той е чудото на нейния живот.

Чудеса се случват всеки ден, стига да си отворим очите и да ги видим. Моето най – голямо чудо от шест години насам е детето. Той се появи малко преди Коледа и всяка година преди Коледа той е моето чудо. И ще продължава да е така завинаги.


Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08