Кремена Калчева – директор на Главна дирекция „Услуги по заетостта“:

Безработицата трайно намалява

Снимка: Полина Тодорова


Безработицата постоянно намалява през последните месеци, заяви в предаването „Преди всички“ Кремена Калчева – директор на Главна дирекция „Услуги по заетостта“.

Тя уточни, че през зимните месеци броят на хората без работа леко се увеличава, предвид сезонния характер на редица икономически дейности. Въпреки това безработицата като цяло е по-ниска в сравнение с 2017 година:

„В края на октомври е с 0,8% по-ниска от миналата година и приблизително същото, колкото е било през септември като равнище на безработица. Разликите в процентите са с 1/10 средно месечно през зимните месеци до този момент“.

Младите хора без работа намаляват като процент и като абсолютен брой от общо регистрираните безработни в бюрата по труда, посочи Калчева и добави, че те са около 13,7%, което е около 26 500 младежи до 29 години. Има лек ръст обаче на безработицата при следващата възрастова група – на хората между 30 и 50 години.

Към днешна дата има около 12 хил. свободни активни работни позиции, посочи още Кремена Калчева. 

За тази година повече от 200 хил. безработни са намерили своята работа чрез бюрата по труда, добави тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ВМРО отбелязва с шествие 100 години от Ньойския договор

Тази вечер във Варна членове и симпатизанти на ВМРО ще отбележат с протестно шествие 100-годишнината от подписването на Ньойския договор. С него страната ни губи 11 хиляди квадратни километра от територията си и е осъдена да изплати над 2 милиарда златни франка репарации, което представлява 22 процента от националното й богатство. В същото време..

публикувано на 27.11.19 в 06:50
Телевизионният водещ Дмитрий Кисельов каза, че разработваната от Русия свръхзвукова ракета може да достигне САЩ за по-малко от 5 минути.

Руска държавна телевизия изброи мишени в САЩ за ядрен удар

Руска държавна телевизия изброи обекти на американската армия, които Москва може да вземе на прицел в случай на ядрен удар, и заяви, че разработвана от Русия свръхзвукова ракета би могла да ги порази за по-малко от пет минути, предаде БТА. Сред мишените са Пентагонът и президентската резиденция в Кемп Дейвид, щата Мериленд, показва карта,..

публикувано на 25.02.19 в 16:53
Френски спецчасти блокираха района на Страсбург, където бе застрелян Шериф Шекат (вляво).

"Ислямска държава" обяви, че нападателят от Страсбург е бил неин боец, но не даде доказателсва

Групировката "Ислямска държава" обяви, че нападателят от Страсбург, който уби трима души, е бил неин боец, но не даде доказателство в подкрепа на това твърдение. Две денонощия след стрелбата в Страсбург нападателят Шериф Шекат е ликвидиран от френските специални части.  Терористът се е укривал близо до мястото, където полицията изгуби следите..

публикувано на 14.12.18 в 13:35

6-годишно глухонямо момче проговори и започна да чува благодарение на „Българската Коледа“

Месут Алиев е от с.Стефан Караджа, община Вълчи дол. Родителите му нямат възможност да платят лечението му на стойност 32 хил. лв. за поставяне на имплант и слухов апарат. Със съдействието на общинския център и на проф.д-р Попова в Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Царица Йоанна“ или както е известна ИСУЛ, кандидатстват за..

публикувано на 13.12.18 в 10:05

Турция ще разположи нова военна база в Черно море

Турция е решила да създаде нова военна база в Черно море, съобщава турският в. "Миллиет" тази сутрин. Както отбелязва изданието, това става в момент, когато завърши строежът на морския участък на газопровода "Турски поток", Русия задържа украински плавателни съдове и се говори, че САЩ ще изпратят боен кораб в Черно море, допълва БТА...

публикувано на 11.12.18 в 10:57

Най-ярката комета за годината преминава покрай Земята тази седмица

Най-ярката комета за тази година ще премине най-близо до Земята на 16 декември, съобщи в. "Мирър", предаде БТА. Кометата 46Р/Виртанен ще се вижда и с невъоръжено око. Макар и разстоянието ѝ до нас да е най-малко на 16 декември, тя ще е най-ярка на 12 декември, когато ще е най-близо до Слънцето. На цвят 46Р/Виртанен е синкава и има малка..

публикувано на 11.12.18 в 10:52

Руски гражданин е задържан във Варна за компютърни измами

Руски гражданин, издирван в САЩ за множество измами, ще остане в ареста във Варна, реши окръжния съд. Тридесет и осем годишният Александър Ж. е издирван със заповед за арест от властите в САЩ заради извършените от него компютърни измами, чиито щети възлизат на поне 7 милиона долара. Според американските власти, че престъплението е извършено от..

публикувано на 08.11.18 в 15:13