Нов подем на азиатските борси след ясните сигнали за затопляне на търговските отношения между САЩ и Китай

Азиатските пазари на акции са в подем за втора поредна сесия на търговия с оглед на все по-конкретните сигнали за затопляне на търговските отношения между САЩ и Китай. Инвеститорите продължават да приветстват интервюто на Доналд Тръмп за Ройтерс, в което той изрази оптимизъм, че може да сключи търговска сделка с китайския президент Си Цзинпин.

Новината, че Китай е подновил покупките на американска соя, също допринася за прогрес в стартиралите в началото на седмицата последни търговски преговори между двете водещи световни икономики. Очаква се в скоро време властите в Пекин да намалят до 15% и убийствено високите мита от 40%, наложени през юли от китайските власти върху вноса на автомобили, произвеждани в САЩ.

Друг признак на отстъпки спрямо Съединените щати е и информацията, че Китай обмисля промени в досегашната си индустриална стратегия "Made in China 2025", която имаше за цел китайските компании да доминират в редица отрасли като изкуствения интелект и роботиката. Самите промени ще помогнат за повишаване на достъпа на чуждестранни компании до китайския пазар.

Всичко това допринесе за нов подем на азиатските пазари на акции по време на търговията в четвъртък, като индексът Shanghai Composit се повиши с 1,23%, по-малкият китайски индекс Shenzhen - с 1,11%, а индексът Hang Seng - с 1,29%. Останалите азиатски борси също приветстват затоплянето на търговските отношения между САЩ и Китай, като японският индекс Nikkei нарасна с 0,99%, а южнокорейският Kospi - с 0,62%.

След две сесии на солиден растеж, европейските фондови борси стартират днешната търговия доста по-предпазливо, тъй като вниманието на инвеститорите на стария континент е насочено към днешното важно заседание на Европейската централна банка и към срещата на лидерите на ЕС на която ще се обсъдят последните развития на сагата с Брекзит, след като късно снощи британският премиер Тереза Мей оцеля при вота на недоверие в нейната партия. Очаква се по-късно днес ЕЦБ да обяви край на политиките на евтини кредити.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се колебае около вчерашното ниво на затваряне, след като в сряда нарасна с цели 1,7% (най-солиден скок от 31-ви октомври насам), а във вторник - с 1,5%.

Германският фондов индекс DAX 30 се понижава слабо с 0,07%, но след вчерашен скок с 1,4%, докато френският индекс CAC40 се понижава с 0,13%, парирайки много малка част от солидното възходящо рали в сряда с 2,2 на сто. Британският индекс FTSE100 също е заел изчаквателна позиция, тъгувайки се около неговите нива от края на вчерашната търговия, когато нарасна с 1,1%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Управителят на фирмата-представител на

Христо Гълбачев: Най-важното е да не пострада имиджът на България като туристическа дестинация

Близо 6 хиляди туристи на фалиралия туроператор "Томас Кук" продължават почивката си у нас. Това са граждани на Германия, Полша, скандинавските страни, Белгия и Франция. Да не се притискат туристи да заплащат повторно за услуга, за която вече са заплатили, апелира управителят на фирмата-представител на "Томас Кук" в България Христо Гълбачев. Той..

публикувано на 25.09.19 в 17:36
Полина Карастоянова

Националният борд по туризъм ще съдейства на туроператорите след фалита на "Томас Кук"

Проблемът наистина е сериозен. Така коментира последствията от фалита на британската фирма "Томас Кук" Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм. "Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Ще има своето отражение както пряко върху колегите хотелиери,..

публикувано на 24.09.19 в 12:55

Веселин Налбантов: Министерството на туризма да предприеме действия след фалита на "Томас Кук"

Министърът на туризма Николина Ангелкова свиква среща с представители на хотелиери, туроператори, с представители на посолството на Великобритания у нас във връзка с обявения фалит на британския туроператор "Томас Кук". Веселин Налбантов, член на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, от осем години не работи с фалиралия..

публикувано на 24.09.19 в 12:40

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Над 162 600 клиенти използват безплатните sms услуги на ЧЕЗ електро

Над 162 600 клиенти имат активна регистрация за безплатните sms услуги, предоставяни от „ЧЕЗ Електро България“ АД – известие преди прекъсване на електрозахранването и проверка на сметката. През изминалата 2018 година Дружеството изпрати близо 282 000 кратки съобщения, от които около 4% са за проверка на сметка, а с останалите 96% Дружеството е..

публикувано на 07.01.19 в 12:36
На 21 февруари в Sofia Event Center за пета година ще се проведе форумът за иновации - Innovation Explorer 2019 г.

Трите императива на иновациите: наука, щастие, амбиция

Какво ще стане, ако в една зала влязат топ-шпионинът на ЦРУ, Робърт Беър, илюзионистът, Butzi, награждаваният лекар и хуманист от Мериленд, Стивън Томас, креативният директор на BBC, Дан Рамсден, дизайнерката Мену Сингхот Станфорд? Ще започне петото издание на международния форум за иновации Innovation Explorer. Сред лекторите са и..

публикувано на 03.01.19 в 07:15

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45