БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил.

Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава, че не може да движи ръцете и краката си. Иван няма никакъв интелектуален дефицит и се справя добре с ежедневните си задачи в училище.

Лечението му включва постоянни и скъпи рехабилитации, които е добре да се справят всеки ден от квалифицирани специалисти. Цената им е висока, затова семейството за пореден път кандидатства за финансиране пред „Българската Коледа“. Кандидатстваме всяка година и всяка година ни одобряват. Използваме сумата само и единствено за рехабилитация, която трябва да се прави ежедневно. Колкото по-често се прави, толкова по-добре. Това обаче опира до финансови възможности. Справяме се, както можем, но не можем всеки ден да ходим. Рехабилитацията струва между  20 и 30 лв. на час.

Няма точно лечение, остават само рехабилитациите, за да се поддържа мускулният тонус. Хубаво е да се прави от специалист. Опитвам се и аз, но не успявам добре да се справя. Най-добре е от специалист да се прави, обяснява бащата.

Иван учи в Търговската гимназия в Пловдив, която е едно от 2-те училища в града, където има асансьор и достъпна среда за инвалидната количка на младежа. Харесва му да ходи на училище, учи с желание, разказва бащата. Заради достъпната среда кандидатствахме там, а и това е шанс да получи някаква специалност, която да може да работи. Другите ученици го приемат добре, помагат му много. В началото не знаеха как да общуват, но постепенно разбраха, че е като тях, просто не може да се изразява, както би искал. Имам им пълно доверие и те се справят много добре.

Иван не може да говори, затова използва дарена програма от Българската асоциация за компютърна лингвистика, която се използва от хора с нарушено зрение. Той има лека подвижност на един пръст на дясната ръка и с него пише на компютъра, а програмата „прочита“ думите му.

С помощта на компютърната програма Иван разказва, че в училище му харесва, има много приятели, а любимият му предмет е българският език. Мечтата му е да стане графичен дизайнер.

А на всички, които се включват с дарения в „Българската Коледа“, 17-годишният Иван пожелава да са живи и здрави и да имат много късмет. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за..

публикувано на 13.12.18 в 14:16

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08

Две деца от Сливен посрещат Коледа с желание да бъдат по-здрави

Две деца от Сливен посрещат Коледа с желание да бъдат по-здрави, защото съдбата им е отредила да се родят преждевременно със страшната за всеки родител диагноза Детска церебрална парализа. Теодора и Стилян са близнаци на 14-години. Посещават училище и специализиран дневен център. До тях денонощно е майки им Биляна Новакова. Стоян Радев разговаря с..

публикувано на 13.12.18 в 11:07