БГ Коледа помага на две клиники в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Високотехнологична апартура, закупена с дарения от благотворителната инициатива "Българската Коледа", получиха Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина и Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив.

Новата техника вече помага на малките пациенти от двете уникални за страната отделения. Три от апаратите са за рехабилитация на деца с неврологични заболявания или други проблеми на горните и долните крайници и се намират в разкрития преди 10 години единствен за Южна България Детски сектор за болнична рехабилитация на деца с детска церебрална парализа, обясни началникът на Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина проф. д-р Елена Илиева.

Ние сме много щастливи и благодарни на самата инициатива „Българската Коледа“ и на дарителите, които се отзоваха и които дават възможност на нашите деца да получат съвременна рехабилитация на високо ниво.  За втори път получаваме апаратура по линията на инициатива. Преди няколко години получихме апарат за роботизирана рехабилитация на походката. Благодарение на този апарат и на другата апаратура много деца успяха на проходят или да подобрят възможностите си за самостоятелно ходене.

Тази година надграждаме. Получихме три апарата. Двата са апарат за проследяване движенията на горен крайник при деца и робот за рехабилитяация на горен крайник при деца от 4 до 12 години. Те дават възможност децата да се рехабилитират и да изпълняват упражнения с голяма повтаряемост, но и същевременно ги мотивира. На базата на виртуалната реалност, всичко става под формата на игра и по-този начин се увличат и се мотивират.

Третият апарат е система за анализ на движението и походката. Чрез обективен анализ на позата и позицията на тялото в пространстото както и на активността на различните мускули, които участват в движението, ние можем обективно да оценим какво е състоянието на детото, какъв е рехабилитационния потенциал и вече  рехабилитациятада бъде насочена и индивидуализирана. Благодарение на тази апаратура ние ще можем да проследим какви са ефектите от рехабилитацията.

Новата техника ще ни даде възможност да разгърнем рехабилитацията на съвременно ниво. В клиниката обслужваме контингент от над 230 деца от цялата страна, които идват ежемесечно на рехабилитация. , заяви още проф. Илиева.

Едно от тези деца е Ан. Преди 12 години по време на раждането си, тя  получава увреждане на лявата ръчичка и от тогава е пациент на отделението. Днес тя има значително подобрение, а майка й е безкрайно щастлива и благодарна на лекарите.

С думи на благодарност  към инициативата се обърна  и началникът на детската хирургия проф. д-р Пенка Стефанова.

Искам да  кажа едно голямо „Благодаря“ на българския народ и на инициативата в лицето на българския президент.

По думите й дигиталната система за транскутанен кръвно-газов мониторинг, която вече е в детската хирургия, ще е изключително полезна за малките пациенти.


Още от категорията

Александър е на 12. Не може да говори, но не спира да опитва

Александър Василев от Перник e eдно изключително лъчезарно момче, на 12 години, на което „Българската Коледа“ помага вече три години. С дарените средства Александър провежда терапия, която му помага, за да подобри социалните, емоционалните и умствени нарушения, които има заради аутизма. Едно от най-явните подобрения, които майка му Албена..

публикувано на 14.12.18 в 18:01

Дигитална система в "Шейново" помага за деликатно измерване на CO₂ при рискови бебета

В Неонатологичното отделение към Втора АГ болница „Шейново“, ръководено от д-р Донка Узунова получават апаратура от Българската Коледа няколко години. В предишно издание на инициативата тук е доставен ехограф – за достъпен и безвреден метод на диагностика, макар и със специфични трансдюсери. Дотогава са пригаждали такива устройства за възрастни,..

публикувано на 13.12.18 в 16:02

Вече 10 години Росен от село Маслиново получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства

13-годишният Росен Радев от хасковското село Маслиново е болен от нефротичен синдром. Заболяването е тежко с много усложнения. Така момчето живее 11 години. Вече 10 години Росен получава от "Българската Коледа" жизнено важни лекарства. Разказ на кореспондента на БНР в Хасково Дора Атанасова можете да чуете от звуковия файл:

публикувано на 13.12.18 в 12:13

Два апарата за Детското интензивно отделение в "Пирогов" са получени чрез "Българската Коледа"

Два апарата за Детското интензивно отделение в болница "Пирогов" са получени чрез инициативата "Българската Коледа" за 2018 година, каза пред "Хоризонт" доц. Румяна Анднова, началник на клиниката. Според доц. Андонова човешкото състрадание е най-нужно на нашето общество. Единият позволява на медиците да добият информация за кръвните газове на детето по..

публикувано на 13.12.18 в 11:27

БГ Коледа дава отново надежда на Иван и семейството му

17-годишният Иван Василев Пеев от Пловдив страда от детска церебрална парализа. Той не може да говори, но пък пише на лаптопа си и чрез машината изразява своите мисли, емоции и желания, разказва баща му Васил. Заболяването му е по рождение, диагностициран е с тежката болест 6 месеца след раждането си. Има квадри пареза, което означава,..

публикувано на 13.12.18 в 11:17
Мартин Наков и семейството му

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец

За втора поредна година "Българската Коледа" подпомага Мартин Наков от козлодуйското село Хърлец. Момченцето е на три години и половина и страда от детска церебрална парализа. Със средствата от благотворителната инициатива се финансират процедури за рехабилитация, без които Мартин не може да се движи и да пази равновесие. Историята му..

публикувано на 13.12.18 в 11:08

Две деца от Сливен посрещат Коледа с желание да бъдат по-здрави

Две деца от Сливен посрещат Коледа с желание да бъдат по-здрави, защото съдбата им е отредила да се родят преждевременно със страшната за всеки родител диагноза Детска церебрална парализа. Теодора и Стилян са близнаци на 14-години. Посещават училище и специализиран дневен център. До тях денонощно е майки им Биляна Новакова. Стоян Радев разговаря с..

публикувано на 13.12.18 в 11:07