ЕЦБ прекратява програмата за изкупуване на активи

Еврото поевтиня след изказване на ръководителя на Европейската банка

| обновено на 13.12.18 в 19:26
Марио Драги от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще прекрати програмата за изкупуване на активи, с която наля 2 трилиона и 600 милирда евро в икономиката на страните от еврозоната през последните три години. Реално обаче програмата не приключва, защото изкупените ценни книжа ще бъдат реинвестирани, обясни гуверньорът Марио Драги:

"Ние възнамеряваме да продължим да реинвестираме в пълен размер погашенията по главниците на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи. Това ще бъде в продължителен период от време след датата, на която започва покачването на основните лихвени проценти".

Основните лихвени проценти ще бъдат запазени на настоящите си ниски нива поне до лятото, заяви още Драги, но описа ситуацията в еврозоната така:

"Продължаваща увереност с нарастваща тревога".

Еврото започна да поевтинява след обявените решения на Франкфурт, въпреки че те бяха очаквани от пазара.

Еврото поевтиня в късния следобед, след като ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че стимулирането на еврозоната чрез „количествено улесняване“ може да бъде възобновено по всяко време при необходимост, съобщи АФП.

Драги направи коментара днес, малко след като ЕЦБ обяви края на 3-годишната си програма на изкупуване на държавни и корпоративни облигации.

От 2015 година досега банката вложи в икономиката на еврозоната по този начин 2 трилиона и 600 милиарда евро. Икономическият растеж обаче отново се забави през последните месеци, а инфлацията остана под желаните 2 процента.

Към този час еврото се разменя за долар и 13 цента.


Още от категорията

Еврото губи позиции след по-слабите икономически прогнози на ЕЦБ

Еврото губи позиции спрямо останалите основни валути, след като ЕЦБ намали прогнозите си за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната за следващата година, а президентът на банката Марио Драги предупреди, че балансът на рисковете започва да се влошава. Отслабването на еврото е факт, въпреки че централната банка обяви официален край на..

публикувано на 13.12.18 в 17:30
Марио Драги, президент на ЕЦБ

ЕЦБ прогнозира по-слаб икономически растеж за тази и следващата година и по-слаба инфлация догодина

ЕЦБ ревизира в низходяща посока прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната за тази и за следващата година, като в същото време очаква малко по-висока инфлация през 2018-а, но по-слаба инфлация през 2019-а година, обяви нейният президент Марио Драги по време на редовната си пресконференция след края на последното за годината заседание на..

публикувано на 13.12.18 в 16:24

Рязко понижение на седмичните молби за помощи при безработица в САЩ до 206 хиляди

Броят на американците, попълнили молби за помощ при безработица, се понижи рязко последната седмица и отново се доближи към неговото 49-годишно дъно, което е пореден знак за продължаващото силно представяне на пазара на труда във водещата световна икономика. Заявките за социални помощи при безработица за седмицата до 8-и декември се свиха с..

публикувано на 13.12.18 в 15:41

ЕЦБ сложи край на програмата за покупки на еврооблигации, известна като количествени улеснения

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази без промяна основните лихвени проценти, като в същото време сложи официален край на програмата си за покупки на еврооблигации на обща стойност от 2,6 трлн. евро, но посочи, че ще продължава да реинвестира средствата от падежиращите книжа за по-дълъг период от време след първото повишаване на основните..

публикувано на 13.12.18 в 15:20
Международната агенция по енергетика

МАЕ прогнозира по-бързо затягане на петролните доставки през 2019 година

Глобалните петролни пазари могат да се окажат на дефицит по-рано от очакваното благодарение на споразумението на "ОПЕК+" за намаляване на добивите и на решението на Канада да намали доставките, съобщи в четвъртък Международната агенция по енергетика (МАЕ). В последния си редовен месечен доклад базираната в Париж организация посочи, че запазва..

публикувано на 13.12.18 в 14:38