Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия святНевероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно.

Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. – След пенсионирането ми трябваше да се занимавам с нещо, в един момент в главата ми изплува образът на моята кукла и реших да я претворя. И така започнах. То ми е и любов, и страст, и уплътняване на времето. Това ме удовлетворява, намирам моето вътрешно равновесие, изказ е на това, което е вътре в мен.

Преди да започне да изработва своите красавици, Станка Козарева прави сувенирни кукли – облича популярните тогава Барби в народни носии, но много бързо разбира, че има нещо неправилно в това. След доста опити, прекарани във вадене на кройки и избор на подходящите материали, на бял свят се появяват високите 40 см синеоки и тъмнооки фигурки. Направени са от висококачествен памучен плат и силиконов пух и са изрисувани с акрилни бои. Всяка кукла си има име.Когато правя кукли за свободна продажба, се стремя да слагам български имена. Даже последно съм казала, че вече ще ги кръщавам с моето име, защото то ще умре с мен. Никой не го харесва, но аз ще започна да го слагам
– смее се Станка. – Много от куклите имат чуждестранни имена, защото обикновено са за деца, които са в чужбина.

Изработването на малки приятелки по снимка също започва случайно. Една майка моли Станка Козарева да направи кукла, която да прилича на детето ѝ. След известно колебание тя приема и открива, че наистина се получава удачно. Аз не съм художник, и това не е картина, но в някакъв аспект се старая наистина да наподобява децата – обяснява Станка Козарева.Изборът на облекло, който предлага майсторката, е голям, но повечето хора поръчват кукли, облечени в народни носии.

Това са българи, които живеят в чужбина, или техните родители, които им отиват на гости и искат да им купят кукла с намерението и благопожеланието да не забравят родното. Това е мотивът, в основни линии, да имат кукла в народна носия – казва Станка Козарева. – Преди известно време жена, омъжена в една северна държава за чужденец, ми поръча и за нея, и за него кукли – момиче и момче с техните имена, защото каза: Той трябва да разбере колко красива е нашата народна носия.

И така прекрасните кукли на Станка разнасят славата и красотата на българското в Австрия, Англия, Холандия, САЩ и други държави. А най-голямата награда, разбира се, са признанието на хората и любовта на децата.

Радвам се, когато видя колко са въодушевени клиентите – споделя Станка Козарева. – На снимките на децата с куклите се вижда как децата сияят, как светят очичките им, с каква топлина прегръщат куклата и това е една взаимна връзка, която ме стимулира да правя кукли отново и отново.

Снимки: личен архив

Галерия