Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят



Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно.

Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. – След пенсионирането ми трябваше да се занимавам с нещо, в един момент в главата ми изплува образът на моята кукла и реших да я претворя. И така започнах. То ми е и любов, и страст, и уплътняване на времето. Това ме удовлетворява, намирам моето вътрешно равновесие, изказ е на това, което е вътре в мен.

Преди да започне да изработва своите красавици, Станка Козарева прави сувенирни кукли – облича популярните тогава Барби в народни носии, но много бързо разбира, че има нещо неправилно в това. След доста опити, прекарани във вадене на кройки и избор на подходящите материали, на бял свят се появяват високите 40 см синеоки и тъмнооки фигурки. Направени са от висококачествен памучен плат и силиконов пух и са изрисувани с акрилни бои. Всяка кукла си има име.



Когато правя кукли за свободна продажба, се стремя да слагам български имена. Даже последно съм казала, че вече ще ги кръщавам с моето име, защото то ще умре с мен. Никой не го харесва, но аз ще започна да го слагам
– смее се Станка. – Много от куклите имат чуждестранни имена, защото обикновено са за деца, които са в чужбина.

Изработването на малки приятелки по снимка също започва случайно. Една майка моли Станка Козарева да направи кукла, която да прилича на детето ѝ. След известно колебание тя приема и открива, че наистина се получава удачно. Аз не съм художник, и това не е картина, но в някакъв аспект се старая наистина да наподобява децата – обяснява Станка Козарева.



Изборът на облекло, който предлага майсторката, е голям, но повечето хора поръчват кукли, облечени в народни носии.

Това са българи, които живеят в чужбина, или техните родители, които им отиват на гости и искат да им купят кукла с намерението и благопожеланието да не забравят родното. Това е мотивът, в основни линии, да имат кукла в народна носия – казва Станка Козарева. – Преди известно време жена, омъжена в една северна държава за чужденец, ми поръча и за нея, и за него кукли – момиче и момче с техните имена, защото каза: Той трябва да разбере колко красива е нашата народна носия.

И така прекрасните кукли на Станка разнасят славата и красотата на българското в Австрия, Англия, Холандия, САЩ и други държави. А най-голямата награда, разбира се, са признанието на хората и любовта на децата.

Радвам се, когато видя колко са въодушевени клиентите – споделя Станка Козарева. – На снимките на децата с куклите се вижда как децата сияят, как светят очичките им, с каква топлина прегръщат куклата и това е една взаимна връзка, която ме стимулира да правя кукли отново и отново.

Снимки: личен архив

Галерия

Още от категорията

Старинните технологии на "писаните" яйца са живи и днес

Символиката на яйцето се е променяла през вековете. Най-старите щраусови яйца, украсени с резба, открити в Африка, са на възраст около 60 хиляди години и са служили за подарък. Златните и сребърните яйца присъстват в погребалните обичаи на шумери и египтяни. Езическите вярвания на различните народи гласят, че яйцето е символ на Вселената,..

обновено на 16.04.20 в 18:46

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10

Четиринадесетото издание на фестивала „Дни на предизвикателствата" поставя на фокус опазването на водата

Обединяващи каузи за опазването на природата, страст към силните изживявания и вдъхновяващи разкази на приключенци отново събраха в рамките на три дни (3-5.12) любителите на екстремните спортове и природата на четиринадесетото издание на фестивала „Дни на предизвикателствата“. Напук на мъглата, захлупила София, пространството пред аула "Максима"..

публикувано на 05.12.18 в 11:56