Искрица Огнянова: „Мисията на Art Without Borders New York е да вдъхновява“

Снимка: Матю Мърфи
Преди десетина години Искрица Огнянова отива в Ню Йорк, за да учи в Musical and Dramatic Academy (AMDA). Води я голямата ѝ любов към мюзикъла и мечтата да усвои тайните на това изкуство от най-добрите. След двегодишна специализация в AMDA завършва още една магистратура в Columbia University, Ivy League в специалността финансиране на проекти в областта на изкуствата. От една година неуморната българка оглавява собствена компания, основана в САЩ. На новите предизвикателства гледа като на сериозна творческа задача и е изпълнена с оптимизъм и радост от постигнатото. Ето какво разказа тя за Радио България:

След работата ми като директор маркетинг, продажби, туризъм и обучение в Линкълн център, където бях част от екипа на Нюйоркския балет и Нюйоркската опера, у мен се роди идеята за създаване на собствена компания. Тя се нарича Art Without Borders-New Yorkи е компания с некомерсиална цел. Името даде американският драматург Дейвид Хуанг – един от моите ментори, който е част от борда на съветниците. Създадохме компанията през декември 2017 г. Много преди това натрупах опит като консултант в областта на изкуствата. Имах шанса да работя в The Nederlander Organization – втората по големина американска продуцентска компания, собственик на девет от големите театри на Бродуей, където беше и моето работно място, когато пристигнах в Ню Йорк. След това работих в Карнеги хол като мениджър продажби, бях технически директор в Нюйоркския фестивал за мюзикъл (най-големия в Америка). Целият този опит вложих в Art Without Borders, чиято мисия е да вдъхновява учениците и педагозите чрез изкуство и придобиване на културен опит. Компанията осигурява възможности за различни артистични занимания както за американци, така и на международно ниво. Ние извършваме консултантска дейност – например как се набират средства в момент на криза при културните институции. Изработваме и цялостен план за финансирането им. Бях свидетел на фалита на Нюйоркската опера – институция с повече от 70-годишна история. Именно това ме накара да си дам сметка колко важно е да има добри мениджъри, без да упреквам колегите и самата себе си, че не сме си свършили работата. И седнах от другата страна на бюрото, както се казва.

В образователните програми на Art Without Borders могат да се обучават деца и младежи без ограничения във възрастта. Посещават ги студенти от Джулиард – най-известното училище по изкуствата, както и от училището към Нюйоркския балет. На голям интерес се радват майсторските класове, в които се изучава стила Баланчин (създаден от Джордж Баланчин, основател на Нюйоркския балет).

Снимка: Ерин Баяно
Отскоро в Ню Йорк се появиха отдели по културен туризъм в музеи, театри и т. н. – продължава Искрица. – Това не е нещо ново, културният туризъм съществува много отдавна. Аз самата съм възпитаник на един много добър колеж по международен туризъм в България, където ни говореха за това. Според мен културен туризъм е и когато някой отива в дадена страна, отделяйки време и средства, за да събере културен опит. В случая, моята идея е да създам условия за културен туризъм за изучаване на мюзикъл, което е запазената марка на Бродуей и тяхната школа за балет, както и да се изучават традициите в продуциране, драматургия и поставяне на мюзикъли.

В момента Искрица усилено работи върху проект Study-Abroad Summer Programs. Планира през следващата година да организира лятно обучение в Ню Йорк за студенти от Европа, които да учат мюзикъл и други изкуства в съчетание с чужди езици. В по-далечно бъдеще са летни курсове в Испания, Германия и България, които ще водят нейни колеги от Ню Йорк. В очакване на коледните празници компанията организира The Nutcracker Performance Workshop (запознаване с хореографията на балета „Лешникотрошачката“), както и поредица от уъркшопивърху знакови бродуейски мюзикъли, която започва с „Един американец в Париж“ на Гершуин и емблематичната хореография на Кристофър Уолдън. Сред преподавателите в тази поредица е и известният Робърт Феърчайлд, а някои от заглавията, включени в програмата, са „златните хореографии“ на мюзикълите Chorus Line, 42nd Street 42 и др. Само преди дни Art Without Borders стана член на испанския клон на American Chamber of Commerce, което ще подпомогне дейността на компанията в Европа.

Паралелно с всичко това, Искрица е сътрудник в The Arthur Miller Journal, където преди време е работила и като редактор. В ролята си на журналист тя е направила интервюта с режисьори и актьори, работили с известния американски драматург, както и със знакови имена в сферата на театъра и мюзикъла. Споделя, че с радост би предоставила тези интервюта на български издания и засега търси възможности за това.

Свързани новини

Една българка в Ню Йорк – Искрица Огнянова

Искрица Огнянова е родена в гр. Стара Загора. Семейството й е от потомствени музиканти. Най-яркият спомен от детството са оперните постановки в родния й град. Тя е детето в залата – когато има репетиции и детето зад кулисите – по време на спектакъл. На..

публикувано на 11.05.11 в 12:12