За четенето на брайл като музика

БНР Новини

Хрумвало ли ви е, че четенето на т.н. брайлови книги може да прилича на свирене на музикален инструмент? Внимателното разтварянето на книгата, положението на ръцете, които търсят редовете, внимателното проследяване на брайловите „бодове на буквите“? Всичко това може да прилича на свирене – веднъж ръце, сложени върху клавишите на пианото, друг път – на свирене на арфа, когато човек е облегнал голямата тежка книга на гърдите си и чете от нея с пръсти.
Това хубаво сравнение между четенето на брайлови книги и свиренето на пиано или арфа е на актрисата Ангелина Славова.
„Брайловата книга е много красива. Посята е сякаш с бодове в лехи. Като шевици, нанизани на бели и кремави платна. Везана красота! Рисувана сякаш древна азбука, чийто шифър за разчитане знаят незрящите и ни го известяват,“ пише Ангелина Славова в своя блог.
А ние говорим с Ваня Димитрова, бивш възпитаник на училището за деца с нарушено зрение Луй Брайл, завършила Музикалната академия, и с актрисата Ангелина Славова, за това как протече конкурса за художествено четене на брайл, но и за това каква е съдбата на брайловата книга днес.
Ангелина Славова беше член на журито на конкурса за художествено четене на брайлне, а Ваня Димитрова учи втора магистратура в Софийския университет и знае хиляди текстове наизуст. С тях говорим не само за проблемите на брайловата книга и има ли съвременна литература на брайл, но и ще чуем как Ваня Димитрова чете откъс от романа „Физика на тъгата“ от Георги Господинов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В търсене на доброто

Три въздействащи фоторазказа за благотворителността и доброволчеството представя столичната галерия „Синтезис“ до 15 декември 2018 г. Изложбата показва фотопроектите на Добрин Кашавелов, Борислав Трошев и Тихомира Методиева, отличени през 2018 г. в конкурса „Благотворителността през обектива“. В поредица от фотоси под названието „Виж това или..

обновено на 23.07.19 в 15:34

Денис Бучел: Фотографията трябва да докосне сърцето на зрителя

Денис Бучел е фоторепортер, социален фотограф и преподавател, чиято нова изложба Mirror се открива днес в галерия „13-то стъпало“ в Бургас. Той е роден в Кишинев, но живее и работи в България, носител е на много награди, между които „Снимка на годината“ и „БГ прес фото“. Денис Бучел казва, че обича хората и е склонен да чака дълго момента, в който те..

обновено на 16.07.19 в 15:11
Жюстин Томс (вляво) и Вася Атанасова

Българската Уикипедия на 15 години

На 6 декември 2003 година у нас се ражда българската Уикипедия - най-голямата онлайн енциклопедия в света. Към днешна дата в нея има близо 250 000 статии, а около 150 активни редактори работят единствено на доброволни начала. В световен план Уикипедия е петият по популярност сайт, който създава съдържание на повече от 300 езици, включително..

обновено на 09.07.19 в 14:45
Доходно здание на Застрахователна компания „Балкан“, днес Младежки театър. Архитекти: Станчо Белковски и Иван Данчов,
1940 г.

Архитектурният модернизъм

Ако се разходите из София или някой от по-големите градове в страната с Васил Макаринов и Теодор Караколев сигурно ще останете изненадани от сградите, които ще ви покажат и покрай които навярно сте минавали стотици пъти, но не сте им обръщали внимание. Надали сте се вглеждали в извитите витрини на постройка в посока НДК в София или в скритата..

обновено на 03.07.19 в 14:35

Тренировка по импровизация

Вторият международен фестивал на импровизационния театър вече приключва, но това не пречи на неговите организатори и създатели от трупа „ШиЗи Про“ да импровизират на живо в студиото на „Време и половина“. Със Златин Цветков, Милко Йовчев и Яна Огнянова говорим за това как се тренира импровизация, каква свобода дава тя, до какви истини достига и дори..

обновено на 02.07.19 в 14:41
Любо Киров и Таня Димова в студиото на програма „Христо Ботев“

За музиката „Както преди“ с Любо Киров

Младежки ентусиазъм и желание да споделиш частица от себе си с онези, които мислят, чувстват и избират като теб. Между четири стени заедно с тези истински и неподправени компоненти се случва музиката в новия албум на Любо Киров „Както преди“. Именно за изборите, които правим, и за начините, по които стигаме до истината, си говорихме с Любо в нашето „Време..

обновено на 01.07.19 в 14:39

Невъзможен дебют

Идваха отдалеч, чертаейки посока в своята „ЧЕРНОВА“, от различни точки на страната. София, Шумен, Пловдив, Търново…, до Хасково. Градът – „ТРАНЗИТ“, но не към някаква „КРАЙПЪТНА ОБИТЕЛ“, а към онзи център, заради когото бяха преодолели всеки „ЗАВОЙ“ на мислите си - от заглавието до финала, защото бяха увлечени в следването на думите, които сънуваха...

обновено на 14.01.19 в 12:29