Инициативата „Системата убива всички ни“ няма да се разформирова

Адвокатът на 2018 година се обяви против финансовия критерий при детските добавки

Весела Одаджиева (втората отляво) и адвокат Златина Хаджипанайотова в БНР с водещите на „Неделя 150“ Диана Янкулова (вляво) и Явор Стаматов.
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Може би един от най-големите успехи, които постигнахме, е това, че много хора се запознаха с проблемите на хората с увреждания. Много хора за първи път се докоснаха до хора с увреждания реално, каза днес пред БНР Весела Одаджиева от националната гражданска инициатива „Системата убива всички ни“.

„Тази публичност накара и много хора да ни подкрепят като граждани. Хора, които нямат лични допирни точки до хората с увреждания и не знаят от първо лице за тях застанаха плътно зад нас, разбраха, че това е една борба, която трябва да се провежда не само от хората с увреждания, но от цялото общество“, добави тя в предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

Весела Одаджиева беше категорична, че битката на майките не е била само за пари.

„Качествено здравеопазване, достъпна среда,  адекватни помощни средства, образование и т.н. - това всичко струва пари, но всъщност от самото начало се фиксират върху чисто финансовата подкрепа за хората с увреждания, която не може да даде всичко останало“.

Одаджиева даде пример, че човек без зрение се води 100% неработоспособен според медицинската си експертиза, но би могъл да бъде добър преводач.

„Едното от основните неща, за които се борим, е промяната на оценката на хората с увреждания - към чисто медицинската страна на нещата да се добави оценка на възможностите на човека“.

Тя изтъкна, че в по-малките населени места хората се страхуват да се оплачат официално от несправедлива оценка на ТЕЛК, защото са зависими от личните отношения с кмет или социални работници. 

Хората с увреждания не са различен тип хора и е хубаво да нямаме „специално“ отношение към тях, защото това не спомага за тяхното израстване и усещането им за света около тях, заяви Одаджиева в отговор на въпрос от публиката. Тя поясни, че майките на деца с увреждания често имат и други деца – без такива.

Инициативата засега няма да се разформирова, каза тя.

„Приемането на двата закона е само една крачка. Тези два закона няма да работят, преди да се изработи и въведе тази индивидуална оценка. Тепърва предстои създаване на методика за нея. Основното, което трябва да се промени е оценката за медицинската експертиза - да се надгради. Затова и официално учредената гражданска инициатива „Системата ни убива всички“ е с едното основно искане - реформата в ТЕЛК, защото без нея тези два закона реално няма да работят. Това ще бъде доста дълга борба, защото тези закони поставиха една рамка, която, ако започне да се случва, след това ще трябва да се надгражда. Имаме нов Закон за приобщаващото образование, но той реално не е факт, факт е само на хартия. В здравеопазването също има много какво да се желае. В правосъдието също - имаме борба със Закона за запрещението… Просто в много посоки има какво да се работи и нещата съвсем няма да станат е лесно и бързо. Вероятно години ще трябват, за да може да се въведат поетапно“.

Адв. Златина Хаджипанайотова – адвокат на 2018 година, която успя да се пребори децата-сираци да получават пенсии, допълни, че „като цяло социалната система не е лесна за нито един родител в България“.

„Проблемите не са за многодетните майки, за децата с увреждания, за различните социални групи - те са за всички деца, родени в България. Започвайки тази битка, просто нямаше какво да губя. Когато нямаш какво да губиш, имаш само един вариант - или да загубиш всичко, или да спечелиш“, каза тя. И продължи:

„В нашата страна се оказа, че един родител не е подкрепен по никакъв начин от държава, започвайки дори от детските добавки, които не получават родителите с по-висок доход - имаме финансов критерии, на които трябва да отговаряме и това може би ще бъде следващото писмо до Дядо Коледа… Когато разбрах, че раждайки 3 деца на тази страна, плащайки си данъците, и то немалки, осигурявайки се, държавата ми казва:  „Вие сте твърде богата, за да можем ние да обърнем внимание на вашите три деца“, аз просто се ядосах и реших, че щом имам ангажименти държавата,  то би трябвало и тя да има ангажименти към своите наследници –  тези, които се надяваме да останат в страната и нея да я има. При този абсолютен демографски срив трябва да говорим не само за промяна законите за децата с увреждания, на законите за децата – сираци, ние трябва да говорим за промяна на приоритета на политиката на тази страна, защото единственото най-ценно нещо в нея е детето!“

Двете жени бяха категорични, че децата на България не бива да се делят на такива с увреждания, такива без родители и т.н.

Хаджипанайотова изтъкна, че наследствени пенсии за деца сираци не се отпускат, защото децата са бедни, а защото им е отнет родител.

„Тази финансова помощ няма да осигури по-добър живот на това дете, но ще му осигури малко по-достойно съществуване. Тези 100 лв. за някои хора са изключително важни… Мой приятел е 100% инвалид и баща на сирак, тъй като майката умира три години след това раждане, от рак. Той отглежда едно момиченце… Държавата му отказа въпросната пенсия, защото инвалидната пенсия е по-висока с 3,99 лева от гарантирания минимален доход. Вие сметнете този мой приятел колко добре и живее - един човек със 100% инвалидност и с дете - сирак“.

Според Хаджипанайтова 2019-а е годината за „детски добавки за всички български деца“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24