Здравеопазването не се е усъвършенствало през тази година

Дамян Дамянов: Инвестирането на милиони за профилактика ще икономиса милиарди

Махнете търговския елемент от медицината, призова лекарят на годината

Академик Дамян Дамянов в БНР с водещите на на предаването „Неделя 150“ Диана Янкулова и Явор Стаматов (вдясно).
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

Много колеги изказват умни мисли, но почти няма кой да ги чуе и въпросите в здравеопазването се решават на политическо, на управленско ниво. В края на краищата резултатите, които се получават, не се прослушват и са лоши. Здравеопазването, през тази година, не се е усъвършенствало.

Това каза за предаването „Неделя 150“ по „ Хоризонт“ лекарят на годината според БЛС академик Дамян Дамянов.

„Чест прави на сегашния екип в Министерството, че поне прави опити за някакво обществено обсъждане, поне хвърля темата в пространството и оставя някакъв елемент на дискусия, за да се чуят чужди мнения. Тази година демонстрира и нещо обществено важно – гражданското общество в България, за което приказваме 20-25 години - тази година се прави като сила, в която няма как да не се вслушат, няма как да не се получат резултати.…В България се получи граждански протест! Майките победиха с упоритостта си, не победиха толкова с гражданска подкрепа, въпреки че всички декларират  гражданска подкрепа. Бяха подкрепени доста ефективно от Мая Манолова, чест ѝ прави,  и победиха с тяхната упоритост и с изключително важния човешки проблем. Този човешки проблем няма как да го заобиколиш“.

Два изключително важни въпроса стоят пред реформата в здравеопазването и медицината, категоричен е лекарят на годината.

„Единият е за здравеопазването - махнете търговския елемент от медицината. Той опорочи цялото здравеопазване, взаимоотношенията между хората и ги изведе до комерсиална история. Изведе нашето мислене - на медицинските служители, лекари, сестри – до това колко клинични пътеки направихме, направихме ли си заплатите, а не колко пациенти лекувахме и какъв е резултат.  Второто, което е важно в медицината, е т. нар профилактика. Ние сега, на върха, тук лекуваме крайно болните. Трябва да го обърнем и да кажем „започваме с профилактиката на младите хора, на децата, хората, които работят на деликатни места“. Борим се за  въздуха в София - това е профилактиката и там трябва да инвестират пари – да хващаме рисковите групи отрано, да хващаме проблемите отрано и да не позволяваме хората да се разболеят и тогава ги лекуваме. Това представлява изключително широк спектър: „Как да се храним?“ – затлъстяване, диабет, сърдечни болести. „Какъв въздух дишаме?“ – алергии, дихателни проблеми, инвалидизиране. Изобщо не говоря за транспорта където проформа се решават проблемите… В профилактика - инвестирайте там милиони. Това ще ви икономиса милиарди!“.

Средствата за профилактика обаче са „изключително малко“ категоричен е лекарят на годината.  В страната има 346 болници, а в Сърбия – 60. У нас има и 40 университетски болници, но те са в 7-8 града, а в много райони няма нито една. Дамянов разкритикува и обявеното намерение за създаване на Национална детска педиатрична болница събирайки педиатричните отделения от столичните болници, тъй като различните необходими специалисти невинаги са в педиатричните отделения:

„Единствената университетска катедра в София, и клиника която се занимава с уши-нос-гърло е в ИСУЛ. Тя имаше около 40 души лекарски персонал, а сега са някъде около 12-15. Те поемат почти цялата спешност на София. От тях, голямата доза спешност е детската, само че  имат детски УНГ специалисти един или двама. В Трета градска и в Националната кардиологична болница са единствените детски кардиолози и детски кардиохирурзи. Но това значи и група анестезиолози, които работят този проблем. Всичко това как ще го пренесеш?“

Правителствена болница не бива да има в България, категоричен е лекарят. В болница Лозенец условията са повече от луксозни, но тя е „хем отворена, хем не е съвсем равностойна“. Повече пари за здравеопазване у нас не означават по-добро здравеопазване „защото има безкрайно много пробойни и възможности за злоупотреба“, констатира той

„У нас има 38% частни болници. В Западна Европа, в Япония, в САЩ средният процентът е  7-8%. В държавната болница можеш да дирижираш постъпването. Тука имаме 340 болници, които трябваше да се конкурират и да се самоунищожават, само че се самоунищожават общинските болници, които са най-близко, защото са най-бедни. Частна болница фалирала няма. И с дългове няма. Значи не това е моделът. Освен това са създадени 35 или 36 центъра по инвазивна кардиология. Генчо Начев няколко пъти се изказа в пресата, че за България са достатъчни 6 по стандарт“.

„Ако преди пет-шест години в света се раждаха две-три нови онколекарства, сега само за 2017 година само в САЩ са се родили 420 нови лекарства за онкологични заболявания, просто защото стъпиха на генетиката. Знаете ли с колко милиарда расте разходът за тези лекарства - от 80 на 160 милиарда“.

Дамянов коментира и болната тема с огромния процент млади хора с медицинско образование, които напускат страната.

„Причините са най-малко в две посоки. От една страна е предлага страната ни на хора - платена специализация като масовост, специализация не задължително в университетски клиники, а и в други болници. Освен че трябва да плащат за специализацията си, след това е въпросът кой контролира процеса на обучението – какво получават насреща - дали като го обучаваме за хирург, той може да каже, че поне в областта на коремната хирургия е видял всичко, което се прави или вижда в областта на спешната хирургия, къде се правят десетина заболявания. Какви са условията, каква е признанието. Има клинични звена, където в цялата клиника има по два-три компютъра. Никой не ги подпомага, ако трябва да отидат някъде на научна конференция. Ако се сети ръководителя на звеното, може да им помогне…

..Същевременно този човек отива в Германия, Англия, Франция. По разказите на мои възпитаници - един от тях стана джипи с хирургическа насоченост в Германия - посреща го кмета на града, помага му общината да си намери жилище, дава му основно възнаграждение от 2500 евро и още 1500 евро добавка. Всяко дежурство му е платено 100 - 200 евро според това къде и как. Знаете ли колко се плаща за едно дежурство в България – левчета. Спешната помощ, ако ме събудят през нощта и оперирам,  се плаща със стотинки. Аз влизам, работя пет часа през нощта и излизам с 10 лв. допълнителен приход. Питат го има ли семейство и къде да помогнат да се уреди съпругата му, как да уредят детето му да учи, иска ли медицинска сестра. Е как да го задържа тук един млад човек. И това не е един случай. Разбира се и в Германия, и във Франция се позаситиха вече нещата и предлаганите социални помощи са по-малко, но те посрещат по друг начин…  Когато го зачислят за специализация му връчат един списък и му казват, че той трябва да направи от тази операция 10, от тази операция 15 бройки… Пускат го и ръководителят на звеното или на екипа се подписва за бройките операции, че ги е направил – нещо, което в България все още не се случва“.

Дамянов изтъкна, че студентите в Англия и САЩ са обвързани с кредити за образованието си и тези задължения ги задържат в страната. Към подобен модел върви и образованието у нас.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24