Забраниха хапването в метрото на Виена

Забраната за консумация на храни в метрото на Виена бе въведена след широка информационна кампания.
Снимка: Община Виена

Забраната за консумация на храни във виенското метро, въведена експериментално през септември миналата година за линия U6, важи от средата на януари за всички линии на метрото, съобщи общината на австрийската столица.

Целта ѝ е създаване на по-комфортни условия по време на пътуване и опазването на чистотата  на обществени места. Намаляването на отпадъците в метрото означава и значително по-малко разходи за почистване, които във виенското метро са средно над 2 млн. евро годишно.

Засега Виена не предвижда парични глоби. Резултатите от забраната ще бъдат оценени през лятото и ако все пак се окаже, че регулацията не функционира достатъчно добре, не е изключено да бъде обсъден и вариант за парична глоба от 50 евро.

За повечето хора миризмата на храна по време на пътуване е неприятна, показва проведеното през лятото на 2018-а допитване сред 50 000 виенчани. Многобройни оплаквания имало и на горещата линия на общинското транспортно предприятие. Забраната важи и за немиризливи храни, тъй като те също замърсяват, но безалкохолните напитки са позволени.

От началото на годината във влаковете и станциите на метрото започна широка информационна кампания под формата на плакати, съобщения по уредбата и таблата, пиктограми. Служителите на градския транспорт и охраната следят за спазването на новите правила.

Мярката се възприема добре от виенчани. От есента досега само 88 души от общо 250 000 дневно по линия U6 са получили предупреждение, което е една минимална част. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС на Чехия постанови, че хотелиер, отказал да приеме руснаци заради анексията на Крим, не е нарушил законите

Чешкият конституционен съд се произнесе, че отказ на собственик на хотел в североизточния град Острава да настани руски граждани през 2014 г. не е бил проява на дискриминация, съобщи пражкият в. "Право", цитиран от ТАСС. Конституционните съдии отмениха решение на Върховния съд, което беше признало действията на собственика на хотел "Бриони"..

публикувано на 01.05.19 в 12:50
Свещи и снимка на кмета на Гданск Павел Адамович на мястото в центъра на града, където бе убит.

Хиляди на протести срещу омразата след убийството на кмета на Гданск

Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша, а в цялата страна в понеделник вечерта имаше демонстрации срещу омразата и насилието като реакция на убийството на Павел Адамович, предаде БТА. Хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга „Спрете омразата“. Подобни протести имаше и на други..

публикувано на 15.01.19 в 08:21
Полският външен министър Яцек Чапутович (вдясно) по време на срещата си през август с колегата си от Германия Хайко Маас потвърди претенциите на Варшава

Полша продължава да търси репарации от Германия, сумата нараства

Председателят на парламентарната работна комисия по въпросите на репарациите, които Полша претендира за загубите си по време на Втората световна война, Аркадиуш Муларчик заяви в интервю за RMF FM, че размерът на сумата, който Варшава иска от Германия, трябва да бъде преизчислен. По-рано Муларчик каза, че Полша претендира за 850 милиарда долара...

публикувано на 09.10.18 в 16:36