КС на Чехия постанови, че хотелиер, отказал да приеме руснаци заради анексията на Крим, не е нарушил законите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чешкият конституционен съд се произнесе, че отказ на собственик на хотел в североизточния град Острава да настани руски граждани през 2014 г. не е бил проява на дискриминация, съобщи пражкият в. "Право", цитиран от ТАСС.

Конституционните съдии отмениха решение на Върховния съд, което беше признало действията на собственика на хотел "Бриони" за незаконни. По-рано чешката търговска инспекция глоби хотела с 50 000 крони (около 2000 евро) "за дискриминация на потребители по национален признак". Върховният съд намали глобата на 5000 крони (200 евро), а конституционните съдии се произнесоха тя да бъде отменена.

Собственикът на "Бриони" Томаш Кръчмарж, който е с украински корени, преди пет години отказа да приеме 49 руски спортисти. На входа на сградата и на сайта на хотела се появи съобщение, че "От 24 март 2014 г. не настаняваме граждани на Руската федерация. Причината е анексията на Крим". В съобщението имаше уговорка, че забраната не се отнася за руснаци, които писмено заявят, че не са съгласни с анексията на полуострова от Русия.

Конституционният съд реши, че собственикът на хотела коректно е изразил политическите си убеждения. Като е публикувал в интернет съобщение, че няма да настанява руснаци, той не е нарушил правата им, защото предварително ги е предупредил за условията по пребиваването и те са можели да изберат друг хотел в Острава. Съдът напомня и за официалната чешка позиция за непризнаване на анексията на Крим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Забраната за консумация на храни в метрото на Виена бе въведена след широка информационна кампания.

Забраниха хапването в метрото на Виена

Забраната за консумация на храни във виенското метро, въведена експериментално през септември миналата година за линия U6, важи от средата на януари за всички линии на метрото, съобщи общината на австрийската столица. Целта ѝ е създаване на по-комфортни условия по време на пътуване и опазването на чистотата  на обществени места...

публикувано на 23.01.19 в 16:15
Свещи и снимка на кмета на Гданск Павел Адамович на мястото в центъра на града, където бе убит.

Хиляди на протести срещу омразата след убийството на кмета на Гданск

Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша, а в цялата страна в понеделник вечерта имаше демонстрации срещу омразата и насилието като реакция на убийството на Павел Адамович, предаде БТА. Хиляди хора се събраха във Варшава под лозунга „Спрете омразата“. Подобни протести имаше и на други..

публикувано на 15.01.19 в 08:21
Полският външен министър Яцек Чапутович (вдясно) по време на срещата си през август с колегата си от Германия Хайко Маас потвърди претенциите на Варшава

Полша продължава да търси репарации от Германия, сумата нараства

Председателят на парламентарната работна комисия по въпросите на репарациите, които Полша претендира за загубите си по време на Втората световна война, Аркадиуш Муларчик заяви в интервю за RMF FM, че размерът на сумата, който Варшава иска от Германия, трябва да бъде преизчислен. По-рано Муларчик каза, че Полша претендира за 850 милиарда долара...

публикувано на 09.10.18 в 16:36