Голяма част от питейната вода в Плевенско не отговаря на стандартите

Неприемлива мътност, нитрати и бактерии са установени в различни водни проби в Плевенско при мониторинга на питейната вода. Това съобщи Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен, цитирана от БТА. Две проби от питейната вода в град Червен бряг,..

публикувано на 23.04.19 в 15:11
Кейти Буман

29-годишна стои зад първата снимка на черна дупка

29-годишна компютърна специалистка си спечели аплодисменти от цял свят за помощта си за създаване на алгоритъм, който доведе до създаването на първото изображение на черна дупка, предаде Би Би Си. Кейти Буман ръководеше създаването на компютърна..

публикувано на 11.04.19 в 15:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Питай старилото, но и патилото!

Истинският ловен сезон започна и набира скорост, а стотици млади ловци вече набират опит с пушка в ръка. Тъкмо за тях са безценни съветите на старите майстори, които са видели какво ли не. На тях ще се опитаме да бъдем полезни и ние, като им предадем..

публикувано на 22.03.19 в 16:35
Тракийско съкровище от град Летница, фрагмент

И ловът у нас не е от вчера

Ние обичаме да се фукаме със славната си история, но често се учудваме, когато чуем нещо за нея – дотолкова зле я познаваме. Така че едва ли ще ни бъде излишно да получим още малко знание за предците си. Какво и как се ловували древните траки – за това ни..

публикувано на 15.03.19 в 16:58

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Левски и бъдещето

Всяко ново поколение открива своя Левски и общува с неговия дух. Образът и името на Апостола на Свободата са навсякъде около нас – от улици, площади, училища, читалища до планински върхове и дори един астероид носи неговото име в Космоса. Все по – голям е..

публикувано на 26.02.19 в 12:59

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Заветите на Левски: дух и морал

За Къкринската Голгота на Апостола, за тефтерчето му с „Народе“ и последвалите го четири въпросителни, за отчетността в харченето на народни пари, за заветите останали в неговите писма и документи и дали ги следваме говорим с Васил Василев – председател на..

публикувано на 19.02.19 в 10:31
Намерена птица отстреляна от бракониери

Рецептата на успеха

Злобата почивен ден няма – така ни казваше наш мъдър познат. Не мирясват и онези, които всеки ден вредят и на природата, и на животните, и на истинските, почтените ловци. Затова почивен ден няма и борбата с бракониерите, в която ние участваме с каквото..

публикувано на 15.02.19 в 16:29
Сградата, в която е функционирала нарколабораторията

Полицията в Сливен разби нарколаборатория

Лаборатория за отглеждане на канабис бе разбита от полицията в центъра на Сливен. Иззети са 556 стръка канабис, 100 грама суха листна маса  и са арестувани двама мъже. Те не са криминално проявени. Районната прокуратура им наложи 72-часова мярка за..

публикувано на 14.02.19 в 07:29

Блогове, влогове, уикита, тагове…

Героите на новите поколения не са в книгите, театралните представления, киното, площада. Те са в интернет и още по-точно в социалните медии. Докато цъкаме с език и не можем да проумеем защо детето боготвори някой недорасъл философ, само няколко години..

публикувано на 05.02.19 в 16:53

Започва подмяната на уличното осветление в Свищовско

От село Вардим община Свищов започна подмяната на уличното осветление с енергоспестяващи лампи. Във Вардим вече са монтирани 300 LED осветителни тела по улиците в цялото село. Пилотният проект е за 42 хиляди лева. Хората са доволни, посочи кметът..

публикувано на 02.02.19 в 08:59

Дете почина след усложнения от грип

Двегодишно дете е починало в пазарджишката многопрофилна болница след усложнение от грип. Момиченцето е било прието в тежко състояние, с двустранна бронхопневмония. Преди това то е било лекувано във велинградската болница. След като било..

публикувано на 30.01.19 в 20:09

Цанко Лавренов, модерният художник на историята

Цанко Лавренов се появи и в позната, и в непозната светлина преди две години на изложбата в Софийска градска художествена галерия „Между модерното и канона“. Сега, след излизането на мащабния каталог с автори като доц. Ружа Маринска, д-р Анелия..

публикувано на 30.01.19 в 17:12
Забраната за консумация на храни в метрото на Виена бе въведена след широка информационна кампания.

Забраниха хапването в метрото на Виена

Забраната за консумация на храни във виенското метро, въведена експериментално през септември миналата година за линия U6, важи от средата на януари за всички линии на метрото, съобщи общината на австрийската столица. Целта ѝ е създаване на..

публикувано на 23.01.19 в 16:15

Луна, звезди, съзвездия

Какво е мястото на Луната, звездите и съзвездията в народната космогония? Как в древността хората си обяснявали фазите на лунните затъмнения, връзката с приливите и отливите? Какво означава изразът „на хандак“? Защо най- често Луната приема образа..

публикувано на 22.01.19 в 10:12
Свещи и снимка на кмета на Гданск Павел Адамович на мястото в центъра на града, където бе убит.

Хиляди на протести срещу омразата след убийството на кмета на Гданск

Нападението срещу кмета на Гданск бе осъдено от всички политически и обществени сили в Полша, а в цялата страна в понеделник вечерта имаше демонстрации срещу омразата и насилието като реакция на убийството на Павел Адамович, предаде БТА. Хиляди..

публикувано на 15.01.19 в 08:21

Паметникът на Незнайния войн - символ на честта, родолюбието и саможертвата

Успоредно с празника за независимостта на България, Паметникът на Незнайния войн навършва 36 години от създаването му. Историята около неговото издигане е изпълнена с най-различни перипетии. Визията му търпи няколко промени, но символиката, която носи,..

обновено на 10.01.19 в 14:52

Дигитални номади - възможна ли е работата от виртуален офис (видео)

Дигитални номади ( Digital Nomads) е видеопоредица в социалните мрежи и в сайта на БНР, с автор Валентина Томова. Рубриката представя кратки документални видеа за хора, чиито професии им позволяват да правят бизнес от разстояние, като..

публикувано на 08.01.19 в 17:55
„Обсадата и разрушението на Йерусалим от римляните

Премълчаната история на Йерусалим

Какво знаем за Столицата на света, за Световното духовно средище? Най-вече, че е политическа „ябълка на раздора“ между израелци и палестинци. Но малцина днес се сещат, че Йерусалим е между най-старите градове на планетата – датира от около 4-то хилядолетие..

публикувано на 27.12.18 в 10:50
Изглед към Велико Търново

Порутена детска градина става епархийска библиотека във Велико Търново

Порутена детска градина до Великотърновската митрополия ще бъде превърната в епархийска библиотека. За ремонтите и реконструкцията на сградата, която е архитектурен паметник, държавата отпусна 1,6 млн. лв. Близо три години продължи съгласуването..

публикувано на 26.12.18 в 07:53