200-килограмова моруна, заловена от бракониери в района на Силистра

Срещу двукраките хищници

Злобата почивен ден няма – така ни повтаряше един наш мъдър познат. Нямат почивен ден и онези, които денонощно вредят на дивеча, на природата и на истинските, почтените ловци. Ето заради това няма почивен ден и борбата с бракониерите, за която ще си..

публикувано на 14.06.19 в 16:31

Масово отравяне на лешояди на Голаните

Осем белоглави лешояда на територията на контролираните от Израел Голански възвишения – около половината от популацията в района, са мъртви след отравяне, съобщиха израелските власти, цитирани от Би Би Си. Телата им са открити днес сутринта,..

публикувано на 10.05.19 в 18:11

Радиоенциклопедия „Българското читалище – по устава на времето”: Криза и възземане в свободна България

Енергията на прохождащата млада държава е насочена към създаване на институции и закони, а свободните граждани се впускат в политиката и предприемачеството. Читалищата остават на заден план за повече от десетилетие. За някои от тях кризата започва още..

публикувано на 10.05.19 в 10:13
Празникът на цветовете „Холи“, който се празнува в Индия.

Радиоенциклопедия „Цветно, по-цветно... великолепно!”: Вдъхновени от цветовете

Хората, за които цветът е вдъхновение, професия, страст, са много. Почти няма човешка дейност, в която цветовете да не са от съществено значение. Необходимостта от задълбочаване на познанията, измерване, уеднаквяване на стандартите, разширяване на..

публикувано на 07.05.19 в 11:10

Радиоенциклопедия „Цветно, по-цветно... великолепно!”: Черно-бяло или цветно

Днес този избор е въпрос на творческо виждане. Цветът в две от най-популярните изкуства – киното и фотографията – е все така примамлив, но възможностите на черно-бялото изображение много често са предпочитани от авторите. Така те търсят желано внушение и..

публикувано на 02.05.19 в 11:42

КС на Чехия постанови, че хотелиер, отказал да приеме руснаци заради анексията на Крим, не е нарушил законите

Чешкият конституционен съд се произнесе, че отказ на собственик на хотел в североизточния град Острава да настани руски граждани през 2014 г. не е бил проява на дискриминация, съобщи пражкият в. "Право", цитиран от ТАСС. Конституционните съдии..

публикувано на 01.05.19 в 12:50
Златният храм в Амритсар.

Четири българки на лудо пътешествие в Индия

Древна индийска мъдрост гласи: Умният човек не вярва на всичко, което чуе, не казва всичко, което знае, и не харчи всичко, което има. Ние с музикалния редактор Сибила Лилова, обаче сме готови да дадем и последния си грош, за да отидем отново в Индия. Затова..

публикувано на 30.04.19 в 11:20

Голяма част от питейната вода в Плевенско не отговаря на стандартите

Неприемлива мътност, нитрати и бактерии са установени в различни водни проби в Плевенско при мониторинга на питейната вода. Това съобщи Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Плевен, цитирана от БТА. Две проби от питейната вода в град Червен бряг,..

публикувано на 23.04.19 в 15:11
Кейти Буман

29-годишна стои зад първата снимка на черна дупка

29-годишна компютърна специалистка си спечели аплодисменти от цял свят за помощта си за създаване на алгоритъм, който доведе до създаването на първото изображение на черна дупка, предаде Би Би Си. Кейти Буман ръководеше създаването на компютърна..

публикувано на 11.04.19 в 15:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Питай старилото, но и патилото!

Истинският ловен сезон започна и набира скорост, а стотици млади ловци вече набират опит с пушка в ръка. Тъкмо за тях са безценни съветите на старите майстори, които са видели какво ли не. На тях ще се опитаме да бъдем полезни и ние, като им предадем..

публикувано на 22.03.19 в 16:35
Тракийско съкровище от град Летница, фрагмент

И ловът у нас не е от вчера

Ние обичаме да се фукаме със славната си история, но често се учудваме, когато чуем нещо за нея – дотолкова зле я познаваме. Така че едва ли ще ни бъде излишно да получим още малко знание за предците си. Какво и как се ловували древните траки – за това ни..

публикувано на 15.03.19 в 16:58

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Левски и бъдещето

Всяко ново поколение открива своя Левски и общува с неговия дух. Образът и името на Апостола на Свободата са навсякъде около нас – от улици, площади, училища, читалища до планински върхове и дори един астероид носи неговото име в Космоса. Все по – голям е..

публикувано на 26.02.19 в 12:59

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Заветите на Левски: дух и морал

За Къкринската Голгота на Апостола, за тефтерчето му с „Народе“ и последвалите го четири въпросителни, за отчетността в харченето на народни пари, за заветите останали в неговите писма и документи и дали ги следваме говорим с Васил Василев – председател на..

публикувано на 19.02.19 в 10:31
Намерена птица отстреляна от бракониери

Рецептата на успеха

Злобата почивен ден няма – така ни казваше наш мъдър познат. Не мирясват и онези, които всеки ден вредят и на природата, и на животните, и на истинските, почтените ловци. Затова почивен ден няма и борбата с бракониерите, в която ние участваме с каквото..

публикувано на 15.02.19 в 16:29
Сградата, в която е функционирала нарколабораторията

Полицията в Сливен разби нарколаборатория

Лаборатория за отглеждане на канабис бе разбита от полицията в центъра на Сливен. Иззети са 556 стръка канабис, 100 грама суха листна маса  и са арестувани двама мъже. Те не са криминално проявени. Районната прокуратура им наложи 72-часова мярка за..

публикувано на 14.02.19 в 07:29

Блогове, влогове, уикита, тагове…

Героите на новите поколения не са в книгите, театралните представления, киното, площада. Те са в интернет и още по-точно в социалните медии. Докато цъкаме с език и не можем да проумеем защо детето боготвори някой недорасъл философ, само няколко години..

публикувано на 05.02.19 в 16:53

Започва подмяната на уличното осветление в Свищовско

От село Вардим община Свищов започна подмяната на уличното осветление с енергоспестяващи лампи. Във Вардим вече са монтирани 300 LED осветителни тела по улиците в цялото село. Пилотният проект е за 42 хиляди лева. Хората са доволни, посочи кметът..

публикувано на 02.02.19 в 08:59

Дете почина след усложнения от грип

Двегодишно дете е починало в пазарджишката многопрофилна болница след усложнение от грип. Момиченцето е било прието в тежко състояние, с двустранна бронхопневмония. Преди това то е било лекувано във велинградската болница. След като било..

публикувано на 30.01.19 в 20:09

Цанко Лавренов, модерният художник на историята

Цанко Лавренов се появи и в позната, и в непозната светлина преди две години на изложбата в Софийска градска художествена галерия „Между модерното и канона“. Сега, след излизането на мащабния каталог с автори като доц. Ружа Маринска, д-р Анелия..

публикувано на 30.01.19 в 17:12