Най-добрият млад готвач е варненски ученик

Красимир Баналиев, ученик от 12 клас на Професионалната гимназия по туризъм във Варна, спечели приза „Най-добър млад готвач“ в конкурса на  Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. 22-членно жури от известни шеф-готвачи от цялата страна оцениха авторското меню на Красимир, който обра овациите на тема  "Иновативна балканска кухня".
Младият готвач сготви тристепенно меню, включващо пушена скумрия с с трици от череши, турниран глазиран морков и гел от бакла, агнешки франчрак /котлети, които не са нарязани/, сотиран и намазан с дижонска горчица в коричка от селски хляб с български зелени билки и пюре от морков, към основното поднесе мелиндзано /патладжан, селъри, лук и пипер с перли от домат/. Изборът му за десерт бе глазирана и фламбирана праскова с костилка от черен шоколад и завършек от малко златен прах. 

След 10-годишно прекъсване Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация конкурса „Най-добър готвач на годината на БХРА“. Той се проведе в курорта „Св.Св. Константин и Елена“ в рамките на форум „Туризъм и кулинария”.

Повече за конкурса и намеренията на младия готвач за бъдещето, чуйте в интервюто на Емилия Николова:



Още от БНР уеб
16.11.1812:35
16.11.1812:34