Насекомите, които се превръщат в "храна на бъдещето"

Олга Марсенак

С амбициозната задача да превърнат органичните отпадъци в храна за ларви, които от своя страна са алтернативен източник на протеин се е заел българския стартъп NASEKOMO. В основата на бизнес модела им стои добре познатата черна муха, разказва за Радио Варна един от съоснователите на проекта Олга Марсенак, която иначе може да се похвали със солиден опит в аутсорсинг индустрията.

През 2018 г. техният проект беше българският финалист в надпреварата за част от наградния фонд от 1 млн. долара в конкурса за социално значими идеи на глобалната инициатива Chivas Venture.

За момента NASEKOMO са единствената подобна компания в Източна Европа.

Чрез иновативна технология екипът превръща органичните отпадъци в храна за ларвите на черната муха, които впоследствие се превръщат в алтернативен източник на протеини при изхранването на животни. Крайният продукт е висока проба протеиново брашно, което служи като заместител на соята и др. Използва се предимно в рибовъдството. По думите ѝ, за около две седмици ларвите на черната муха могат да увеличат седем пъти собственото си тегло.

Населението на Земята нараства изключително бързо и има нужда от все повече и повече протеини за изхранването си, в същото време на планетата има 10 милиона вида насекоми. Те се нуждаят от съвсем малко ресурси - било то вода или пространство, за да рециклират огромно количество отпадъци, казва Олга Марсенак.

Към днешна дата в Европа са разрешени за отглеждане по този начин 7 вида насекоми.

Цялото интервю с Олга Марсенак от екипа на NASEKOMO с още информация за това как насекомите се превръщат в "храна на бъдещето" може да чуете в звуковия файл.



Още от Startup!