Блажка Димитрова и тихата революция на добротата

Чуйте разговора на Ива Дойчинова с Благичка Димитрова

Историята, която споделя Блажка Димитрова, гостенката на рубриката „Главен герой“, е пример за това колко много може да постигне един-единствен човек, стига да е зареден с доброта, упоритост и желание да направи света малко по-добър.

Историята започва така: „През 2013 година бях учител. Срещах доста трудности в изграждането на връзка с моите ученици, докато не започнах да нося сладки и соленки, които стратегически поставях на бюрото си, а те идваха, водени от желанието си да опитат, и така започнаха да прекарват повече време с мен, а аз успявах да ги опозная. Имахме и часове по предприемачество, където се стремях да им покажа, че нещата са възможни. В началото бяха негативно настроени. Примерите, които виждаха около себе си, бяха създали у тях нагласата, че нищо не е възможно и че в България не могат да постигнат никакви успехи и развитие. Час след час, урок след урок, сладка след сладка, тази тяхна нагласа започна да се променя...“

Блажка Димитрова явно има таланта да променя нагласи. Тя отваря ресторант „Кухнята на Благичка“, където наема деца в неравностойно положение и им дава шанс за развитие и по-добър живот.

„Кухнята на Благичка“ е и първият ресторант у нас с нулев отпадък. Засега, разбира се, Благичка не успява да постигне напълно идеалната цел да не изхвърля съвсем нищо, но пък е упорита и последователна. А нейната история може да покаже на всички нас кротката сила на добротата и мисълта за света около нас.