"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Вкусен следобед - в неделя с Радка Петкова от 16 юни, част 1

Здравейте, вие сте с най-вкусното предаване в ефира на радио Кърджали, аз съм Радка Петкова и в този епизод също съм ви подготвила апетитен микс от теми. Отдавна май не сме опитвали балканска кухня, нали? Това означава, че веднага се сещаме за баклава, обилно поръсена с шам фъстък, за бухнали тестени закуски, месо с гъсто кисело мляко, и разбира се, за легендарния турски специалитет - ашурето. 



В първата част на Вкусен следобед ще чуем майстора готвач Самир Хасан, който работи в заведение за турска кухня в Кърджали. На какво ухае тази балканска кухня, за какво служи сокът от нар, как се приготвя апетитния турски хляб и други тънкости в занаята, ще чуете от готвача, учил се на кулинария в университет в Турция. Съдбата му отрежда да се завърне в България, но въпреки рязката промяна, той отново е щастлив, защото обича професията си и се чувства добре с нея където и да го отведе тя.
След това ще чуете сангвиничния Михаил Йосифов, който освен в биг бенда на Българското национално радио, е свирил и в група Уикеда и Хиподил. Сега е музикант на свободна практика и преподава тромпет и импровизация в Националната академия "Проф. Панчо Владигеров" в София. От него ще научим има ли талантливо младо поколение, както и защо цяла секция китайци са се насочили към този меланхоличен, и само понякога забавен западен стил в музиката.
Преди да дойде кулинарната ни изненада, ви предлагам да се пораздвижим с йога. Това, малко преувеличено, защото няма да ви предлагам пози от йога, а ще ви запозная с някои принципи на тази система от дишане, релаксация и асани. Е, няма да ви спирам, ако някой от вас реши да си сложи крака зад главата или да застине в поза боа. Шегувам се, но ми се получава, нали?



Говоря си с преподавателя по йога в Кърджали Красимира Кузева, която се е обучавала в Индия в първия университет, признат от местното правителството.
Във втората част на предаването малко ще се натъжим, но след това ще разведрим атмосферата.
Припомняме си за оперния певец Кирил Пецев, отдал повече от 30 години от своя живот на оперетния театър в Кърджали.
Ще чуем едно от последните интервюта на артиста, част от документален филм, сниман от неговия син.
Накрая, за десерт, ви предлагам една анкета с много провокативния въпрос дали е безопасно да приличаме на родителите си.
Нека заедно да заредим следобеда!



Още от Вкусен следобед