На гости в работилницата по готварство в The Bridge

Фрагмент от ''Цветовете на деня''


Днес ви представяме магията на готвенето. За целта отиваме в работилницата по готварство на фестивала The Bridge Fest, където ръководител е Валентин Янков. Той започва да се занимава с готварство от 17-годишна възраст. Преди това е работил е като барман и оттам започва да харесва напрегната атмосфера и работата с хора. Решава,че не е хубаво да работи заобиколен от алкохол, и се мести в кухнята, където напрежението от работата е още по-голямо, но на него това му дава стимул. Там Валентин намира своята истинска страст, готвенето. Учи в кулинарен университет в Бирмингам, Англия. Разказва ни какви вкусотии се учат да готвят на и как се готви на The Bridge при полеви условия с подръчни материали:

"Започнахме от най- основните техники на рязане, как се държи нож, как да си нагласят дъските за рязане, за да не се местят. В началото нарязахме купища зеленчуци и направихме супа, която всички в лагера опитаха и харесаха. Вчера ги разделих на отбори и готвихме ризото и всички се справиха отлично. След като сготвят, жури опитва от ястията и ги оценява. Готвенето на открито е предизвикателство дори и за мен, но всички се справят чудесно. На финала ще им поставя задача да направят тристепенно меню."

Лора от София е една от участничките в работилницата по готварство и е на фестивала за трета година подред:

"Разделихме се на отбори и правихме състезания. Менторът ни показва първо, ние наблюдаваме, записваме си и после се оправяме сами. Днес правим торта, по случай рождения ден на създателя на феста."

Преди работилницата по готварство в миналите издания на The Bridge Лора е била в работилниците по рисуване и фотография. Александра също е от София и е за първа година на фестивала:
"Разбрах за него преди няколко години, но чак сега събрах смелост да взема участие. Избрах си готварството, защото ми е хоби. Оказа се, че съм рязала неправилно през цялото време. Хубавото тук е, че са събрани хора от различни възрастови граници и в същото време се разбират. С еднакво мислене са и в един поток от емоции."
Тортено е положението в работилницата по готварство днес. Виновникът за менюто е Мишо Стефанов - създателят на The Bridge, който е рожденик. Да е здрав и все така обичан, да продължава да мечтае и да вдъхновява младите хора, пък и не само младите. Това му желае нашия екип. 
Иначе The Bridge е страхотна кауза, а още по-хубавото е, че фестивалът стана част от културната ни история и продължава да събира младежи от цялата страна. 
Повече можете да чуете в прикачения аудио файл.
Още от Цветовете на деня