И недостигът, и предозирането на йод са вредни за здравето

Нутриционистът Яна Данаилова за значението на йода за човешкото здраве

В човешкия организъм всички тъкани, включител­но и щитовидната жлеза, съдържат йод. Недостигът на йод води до появата на крайно неприятната бо­лест, наречена „гуша". Щитовидната жлеза е свързана с дейността на централната нервна система, кръвообразуването и нарушенията във функционирането й водят до разст­ройство на целия организъм.

Йодът се използва не само при лечението на гуша, но и при сифилис, различни женски болести, отравяния с олово и живак. Също така е изключително ефикасен при грип и възпаление на горните дихателни пътища.

Сред някои от по-трудно разпознаваемите признаци на дефицит на йод са косопадът, сухата кожа, необяснимо напълняване, липса на енергия - все проблеми, свързани с функцията на щитовидната жлеза. Именно тя отговаря за метаболитната скорост, с която тялото трансформира храната в енергия. Ако тази скорост е бавна, човек не изразходва калориите, поети с храната, и ги натрупва като мазнина, обясни нутриционистът Яна Данаилова.

Повече за ползите и вредите от йода разказва Яна Данаилова в интервюто на Петя Зунгорлиева.


Още от Шоколад