Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Хиновски, президент на Българския енергиен форум

Радио Пловдив: А сега отново към резултатите, последвали трудния диалог между Русия и България, които сочат, че газовия фронт на преговорите с Москва според коментарите в медиите бе удържан, противоречията между двете страни изчистени, а въпросите дали ще има директен договор за доставка на природен газ между Газпром и България - не политически, а икономически – теза, която беше огласена от президента на Русия. След фактите с вчерашна дата днес идва ред на анализа. Сега ще направим това в разговор с Иван Хиновски – президент на Българския енергиен форум. Здравейте, г-н Хиновски.



Иван Хиновски: Здравейте.



Р. П. – Бихте ли коментирали след случилото се с вчерашна дата, действително ли толкова много позитиви могат да бъдат отчетени след поставянето на точката в този толкова труден диалог, който според руските издания беше коментиран като доста хладен, а според българските ни колеги действително успешен.



И. Х. – Първо, аз съм убеден, не само аз, а и моите колеги-експерти, че това въобще не е точка. Много далече е страната от подписване на договор по Южен поток. Тепърва ще се обсъждат икономическите параметри, юридическите условия, нашите ангажименти по този проект. Според мене, а и според политическите анализатори, проектът Южен поток и контрапункт на проекта Набуко, от което страната би трябвало да разглежда и да се ангажира много внимателно, защото ако Набуко е един проект, зад който стои Европейския съюз с всички европейски принципи за защита на добив, транспорт и разпределение, проектът Набуко е проект, който защитава 100 % руските интереси. И България трябва да е много внимателна затова кой проект избира.



Р. П. – Т. е. след случилото се вчера вие поставяте знак „внимание” пред всички аналазитори, може би, а в детайлите, които ще последеват от тук нататък. Но на мене ми се иска конкретно да коментираме факта, че руската страна изяви една добре демонстрирана готовност да финансира с достатъчно значима сума енергийни проекти на България, става въпрос за АЕЦ Белене. Това не поставя ли в някаква рискова ситуация страната ни?



И. Х. – Да, този въпрос е също много важен. Вижте, има редица противоречия и странни факти в цялата тази поредица, произтичащи от разговорите на премиера в Русия. Защо България иска 3,8 милиарда от един проект, в който тя ще има само една втора от него – 51 %. Къде е стратегическият инвеститор? За какво говорим, значи, България се нагърбва сама със 100 % финансиране на един мега-проект, в който официално декларира, че има участие и на западен инвеститор. Това не е вярно. България нарушава договора за Евратом като тръгва да договаря кредити, без да е съгласувала това с Европейския съюз и с Евратом. Тепърва ще има изключително негативни последствия за стпранатаот това групо нарушаване на европейски договор, който тя е подписала. Аз не знам кои юристи съветват министър-председателя да се обърне директно към Русия за финансиране на Белене, но според мене това е един голям конфуз, с който ние тепърва ще плащаме негативи.



Р. П. – Смятате ли, че противоречията са изцяло икономически и много по-малко, да кажем никак, политически? Как коментирате тези думи на президента Медведев? От гледна точка на експертния анализ...



И. Х. - Вие имате предвид кой от двата проекта – Юожен поток, или Билене, или и двата?



Р. П. – Става въпрос за Набуко, Набуко, който е по-скъп икономически, Южен поток по-скъп политически – това точно каза Димитър Медведев.



И. Х. – Значи, и за двата проекта няма ясни бюджети т. е. няма завършени прединвестиционни проучвания, и за двата проекта не са ясни крайните данни за себестойността на газа, който ще се транспортира. Но по предварителна информация Набуко е по-евтин проект в сравнение с Южен поток. Другото, което трябва да се знае и което е много важно и което никой не споменава – и двата проекта се базират на един източник на газа в района на Каспийско море. Значи, големият спор в случая не е между два източника и различни трасета, а един източник на газ и две различни компании, транспортиращи този газ – едната е руска, другата е европейска. Това е истината за двата проекта.



Р. П. – Г-н Хиновски, а как точно да разбираме вашите думи, неколкократно вече заявявани, че България не използва достатъчно ефективно енергията, която притежава? И в този смисъл – какъв е интересът на страната ни?



И. Х. – На първо място, многократно се говори и се обсъжда въпросът за нашата енергийна ефективност. Аз смятам, че с първия приоритет в България трябва да се инвестира в енергийна ефективност. Вижте, ние се сблъскваме със следния абсурд – страната инвестира милиони за екстензивно развитие, проекти с неясни икономически резултати. В същото време два пъти по-евтиното инвестиране в енергийна ефективност се пренебрегва. Държавата не влага никакви средства за финансиране на енергийна ефек тивност. И това е големият абсурд. Защото ако един мегават може да се спести той се спестява с два пъти по-малко средства, отколкото да се строи нова мощност. И това е абсурдът! Разхищават се инвестиционни разходи за съкпи проекти вместо да се обърнем към енергийната ефективност. Вместо всички обществени сгради, училища, детски градини да бъдат санирани с държавни средства, върху покривите им да има слънчеви панели, които да пестят електроенергия и течно гориво за отопление и топла вода, ние се занимаваме с макропроекти, които не е ясно какво ще правим с тях след 10 г.



Р. П. – А доколко е вярна според вас тезата, която вече беше лансирана, че Русия в момента е на ход и тя е много по-заинтересована да даде своя стоков кредит отколкото страната ни да го получи?



И. Х. – Разбира се, че Русия е най-заинтересована. Този проект, изобщо ние сме в центъра на една геополитика на Русия. За нас, за тях ние сме страната, която е, бих казал, плацдарма на руската експанзия с енергийните технологии и услуги в Европейския съюз. Никоя друга страна в Европейския съюз не строи руски технологии, не прилага руски технологии. Ние сме първата страна. Разбира се, че Русия ще дава мило и драго да се построи тази първа АЕЦ в Европейския съюз по тяхна технология. ... Няма лошо. Ако погледнем от наш интерес ние трябва да видим обаче къде е нашия интерес, какво печелим. Ако това беше една евтина централа, ако беше 30 % под цената на този тип на други атомни централи, никой да има нищо против. Но тя е страшно скъпа централа!



Р. П. – И съвсем лаконично... българската страна постави условия за изолиране на посредниците и преките договорености между Булгаргаз и Газпром експорт, нещо, на което обаче премиера Путин обаче почти не реагира. Как ще коментирате този факт?



И. Х. – Много логично. Всичко е много логично... Има два различни интереса. Нашият интерес е наистина да няма посредник, за да може да се контролира тяхната политика, техните цени, което е похвално, бих казал това е една положителна тенденция, която отговаря на европейските принципи. Но Русия няма интерес, защото през тези посредници остават средства, с които Газпром прави геополитика, плаща за различни други услуги ... може би и корупция, обаче това нещо никой не може да докаже, това са само догадки.



Р. П. – Така поставяме финал на разговора с президента на Българския енергиен форум Иван Хиновски след като вестниците вече коментираха, че разговорите изгладиха различията по Южен поток, следва пространството за коментарите, а те никак не са позитивни, тъй като подписването на договора все още предстои, а от там и детайлите за обемите, доставките и трасетата.

Още от категорията

Актьорът Стефан Попов на гости в "Клуб Неделя"

В 16ч. "Клуб неделя" започва със скъп гост. Емблематичният актьор от пловдивския драматичен театър- Стефан Попов ще разкаже за десетилетния си живот с магията на Мелпомена, споделената си любов с публиката, своите кино-превъплъщения и неочaкваните сценарни решения на живота. След 17ч. продължаваме със специалните интервюта с актьорите Христо Шопов и..

обновено на 03.02.19 в 11:09

Писателят Димитър Гачев и актьорът Петър Тосков - на гости в "Клуб неделя"

 "Клуб неделя" започваме в 16 ч.,  посрещайки  писателя Димитър Гачев , за да чуем неговия  ексклузивен и пристрастен  разказ за  непрежалимия му  приятел - големия  поет  Гриша Трифонов. За писането и музиката, таланта, трънливите житейски пътеки и  следите в литературата. В 17 ч. един от най- обичаните пловдивски актьори- Петър Тосков  ще донесе в..

обновено на 27.01.19 в 11:05

"Ден след ден" проблеми и приключения

Над 2000 езерни раци, уловени от бракониери, са разкрити при поредна нощна проверка на язовир „Батак“. Нарушенията са системни и продължават, а бракониерите рецидивисти имали и тайна вила в района. За поредната акция и мерките срещу бракониерския риболов ще говорим със Стоян Любомиров , инспектор от ИАРА-Падаржик. Само преди месец бракониери го..

публикувано на 08.06.18 в 14:55

Дебютанти и ветерани "Точно днес"

Дебютантите в парламента от Пловдив и от областта - Александър Сиди от Обединените патриоти и Веска Ненчева от БСП - пресрещаме ги на път за последните им участия  в работата на общинските съвети на Пловдив и на Карлово и малко преди като депутати да прекрачат прага на Народното събрание.  темите ветерани - като цената на газа и последиците от..

публикувано на 29.03.17 в 18:24

Откриха ремонтирания път Юндола – Разлог

Над 100 километра рехабилитирани участъци по програма "Транзитни пътища" бяха открити днес в областите Благоевград и Пазарджик. Официалната церемония се проведе на пътя Юндола- Разлог при разклона за село Баня в присъствието на премиера Бойко Борисов,  министър Лиляна Павлова, инж. Лазара Лазаров от Пътната агенция. Министър-председателят..

обновено на 13.12.15 в 15:26