Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окото на Назар

Снимка: demiart.ru

Една приказка разказва, че се нуждаем от 4 прегръдки дневно, за да оцеляваме, по 8 прегръдки дневно, за да се поддържаме, и по 12 прегръдки дневно, за да растем. И не на последно място да вярваме, че е така. А, талисманите са онова нещо, което подкрепя вярата ни в определени моменти, че няма да ни се случи нищо лошо.

Един от най- разпространените талисмани е "Окото на Назар”. Вярва се, че притежава огромна сила. Всъщност, това са онези сини мъниста, изработени във формата на око, които украсяват различни предмети в ежедневието ни. Една от легендите, около загадъчния талисман гласи, че когато египетският бог Хор отворил очите си, над света се разляла светлина. Това обяснява и защо "Окото на Назар” се радва на изключителна почит в Египет.

В миналото се е възприемало твърдението, че хората, които имат сини очи, са с "лош поглед” и имат способността да привнасят отрицателна енергия. Това е и причината да се смята, че амулет във формата на око отблъсква лошата енергия и тя се връща към своя притежател. Има една подробност, за да бъде максимално ефективен, амулетът трябва да е изработен от стъкло, при това ръчно. И в случай, че се счупи или пропука, това означава, че той е приел достатъчно отрицателна енергия в себе и трябва да се замени с нов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Таза вече изглежда фасадата на стадион

Емблемата на "Ботев" украси фасадата на стадиона

Емблемата на ПФК Ботев Пловдив зае днес своето почетно място на фасадата на централната трибуна на стадион „Христо Ботев“. Поставянето ѝ започна рано сутринта и приключи успешно.  Така „жълто-черните“ фенове и любимият им тим ще послещнат в неделя Чурно море с още по-приповдигнато настроение е най-красивия стадион в България. Остават още малко..

публикувано на 29.03.24 в 14:48
стадион

Кметът подписва с МРРБ за стадионите на "Ботев" и "Локо"

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще подпише днес договори с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за довършването на стадионите на "Ботев" и "Локомотив". Това съобщи градоначалникът на пресконференция в общината.  Държавата отпусна допълнителни средства за строежа на двете спортни съоръжения. За стадион "Локомотив" за..

публикувано на 29.03.24 в 12:09

Задава се първоаприлско „Алтер его”

Брой 332 на нашия радио-пърформанс ще звучи около Деня на лъжата – преди него, на самата дата и веднага след нея. Не ви лъжем. Ако не вярвате, проверете сами. В предаването ще отбележим 134-тата годишнина от рождението на големия български хуморист Чудомир. Ще разговаряме с Калин Василев, който пък е актуалният лауреат на Националната награда за..

публикувано на 29.03.24 в 11:23
Григор Димитров ликува

Гришо разби №2 в света Алкарас за полуфинал в Маями

Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира от сериите „Мастърс 1000“ в Маями за първи път в  кариерата си. Най-добрият български тенисист изигра един от най-силните си мачове изобщо и надигра водача в схемата и номер 2 в световната ранглиста Карлос Алкарас с 6:2, 6:4 за час и 34 минути.  "Той ме накара да се чувствам, сякаш съм на 13..

публикувано на 29.03.24 в 07:45
Георги Николов

Шестима национали се завърнаха в "Ботев"

Футболистите на Ботев (Пловдив) Георги Николов, Атанас Чернев, Димитър Папазов (България U21), Матвей Игонен, Йонас Тамм (Естония) и Фаустас Степонавичюс (Литва U21) се завърнаха от своите участия за националните си отбори и подновиха занимания на клубната база днес. Днес играчите проведоха редовно занимание със своите съотборници в „жълто-черно“ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:15