Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бедствено положение в община Родопи - 7 села са откъснати от света, хората нямат питейна вода!

| обновено на 01.08.14 в 13:34
Снимка: Радио Пловдив

Бедствено положение обяви снощи в седем села в община „Родопи” кметът  Пламен Спасов.  

След  обилните дъждове вчера следобед е паднала част от подпорната стена на  реката преди Храбрино. Срутил се е и мостът над река Първенецка.  Освен Храбрино,   в бедствено положение са селата  Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево. Пламен Славов  определи  ситуацията като „критична”. „Хиляди  остават така блокирани , особено в Храбрино,  Бойково и Дедево,  където вилните зони са големи и много хора през летните месеци живеят там” – разказа той. 

Най-екстремна е ситуацията в Храбрино и околността, където няколко села са откъснати от света, без достъп да вода и зареждане с хранителни продукти, алармира тази сутрин по Радио Пловдив кметът на Храбрино Михаил Кръстанов.  Пет метра е стигнала водната вълна, срутила моста и прекъснала единствения път от и за селото, разказа той.  Шест околни села в момента са напълно откъснати от света, до тях не могат да проникне никакъв транспорт, не дай Боже линейка или пожарна, добави Михаил Кръстанов.  

Най-големият проблем в момента обаче е прекъснатият водопровод, заради което хората в Храбрино и околността нямат никаква питейна вода, а водоноските не могат да стигнат до тях. На първо време ще разчитаме на няколкото естествени извора край селото, молим държавата за помощ, арлармира по Радио Пловдив кметът на Храбрино.

Кметът на Община Родопи Пламен Спасов заяви, че  започва разчистването на трасето, за да се осигури проход за снабдителни транспорти с храна и вода. До утре по обед ще бъде изграден и обходен път, който да свърже седемте откъснати села със света. Следва описването на щетите. Тепърва ще се  преценява от специалистите какви възстановителни дейности да бъдат предприети  и каква ще е стойността им.  Той съобщи също, че след пороите е прекъсната и връзката между селата Първенец и Брестовица, но има и обходен път. 

Въведено е временно ограничение на движението по път III-862Първенец - Храбрино,поради разлив по пътното платно. Товасъобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътнаинфраструктура".Временно е затруднено движението по път III-8604 Белащица -хижа "Здравец", поради наводнени участъци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58