Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките. 
В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи изкуствената украса по тялото е смятана за варварство, отношението изобщо варира от крайно неодобрение до абсолютен култ, дори до начин на живот. Те често са богати на символи, носещи дълбок смисъл - могат да бъдат външен белег на вътрешното състояние и виждане на човек. 
Символиката, която  се крие в тях, често пъти не изразява директно нещо, а въздейства на подсъзнанието и психиката. Например при жените на древните японци татуирали на лицата си своето семейно положение, по шарките можело да се определи омъжена ли е жената и колко деца има. 

При Маорите от Нова Зеландия на лицата си рисували маскообразни татуировки наречени Моко. Този вид обагряне служи като постоянна бойна украса и е показател за доблестта и общественото положение на притежателя им. Славяните използвали глинени матрици или печати, наречени Пинтадера. Почти всички племена са имали свой татуировки и символика спрямо даден култ.

Не можем  да кажем точно кога и къде започва всичко,  кой измисля и кой е разпространил техниките за рисуване по кожата, поради неяснота и непълнота на исторически и археологически сведения. По време на археологически разкопки в Европа са открити  артефакти, датиращи от късния палеолит 38 000 - 10 000 пр.н.е., които приличат на дупчещи инструменти и лули с пигмент. 

Острите игли от кост, които вероятно са служили за дупчене на кожата, може да са се използвали и като шило. Според друга теория това е нормален процес от естествени наранявания на кожата. Така получените белези понякога получават форма и се смятало като символ за отличаване на бойците и ловците в племето. С времето, първобитните племена са се разширили, обединявайки се в малки организирани общества, където вече специално поставените знаци имали специфично значение в пределите на дадената група.

В днешно време татуировките един вид "еволюират" почти до съвършенство. Техниката на твореца, мисленето на хората става все по-неограничено, багрите и украските също , а идеите не спират.  В 21 век продължават да съществуват различни мнения за татуировките. Някои ги отхвърлят категорично - загуба на пари , причиняване на излишна болка и деформация на кожата,  дори кич. 

Но за други е начин на живот, всеки или почти всеки, намира дълбок смисъл в това, което го следва до края на живота.  Да татуираш кожата си означава да заявиш собствената си идентичност – „нещо като да носиш вътрешния си свят върху самия себе си”. Други пък следват модата, кича и търсят одобрението на останалите, създавайки съвременно "племе", а именно група от хора, които ги свързва с даден знак или картинка - пера, птици, знаци на секти,  емблеми на любим отбор и безкрайно още неща. 

Интересно събитие за показ на този вид творби е тату фестът.  Мероприятие, на което се събират най-различни художници- татуисти, майстори в бранша показват творбите си и хиляди хора се събират, за да отбележат по между си любовта към изкуството. Почти във всяка държава се организират такъв вид сбирки. Предстои такова събитие в България на 4 и 5 октомври, което ежегодно се посреща в София.

Това е от мен, Катерина , и моят съвет е мислете бързо, избирайте смело и си направете татуировка!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27

Димитрина Русекова, автор на рубриката "Коса"

Още от дълбока древност косата е била един от най-важните елементи за добрия външен вид както на жената, така и на мъжа. Дамската  коса е символ на женственост. През различните векове и народи прическите са се изменяли. Различните видове подстригвания са знакови за определен период или възраст. Дори при настъпване на промени в личен план, а и не..

публикувано на 08.08.14 в 15:14