Огромна бежанска вълна ни очаква, защото "Ислямската държава" вече е до Турция

Бежанската вълна у нас ще нараства, предупреждават експертите след ударите по т.нар. "Ислямска държава".

Как българи и европейци ще отговарят на призивите за съпричастност към бягащите от джихадистите-един

разговор с доц. Алексей Пампоров, социолог от БАН.

Горещата тема, свързана с Ислямската държава и с ударите на НАТО и САЩ там ще коментираме в следващите чинути, но от нашата, българска позиция, що касае приемането на бежанци. Както вече знаете, в териториалните центрове в цялата страна са настанени около 3000 бежанци. Капацитетът на Агенцията за бежанците  с центрове за настаняване е около 6000 места и се очаква в съвсем скоро време те да бъдат запълнени. Сега за разговор каним доцент по социология от Българската академия на науките Алексей Пампоров.

Какво е обезпокоителното за нас като нация, що касае прилива на бежанци?

Алексей Пампоров: За нас като нация не би трябвало да има безпокойство, защото има различни типове бежанци, така да го кажем. Факт е, че следва да се очаква една огромна бежанска вълна и то не за друго, а защото турската държава няма как да се справи. Ако следите новините, ако следите събитията ще видите, че Ислямската държава вече е стигнала до турската граница. Реално Турция е на ръба на конфликт и те затова започнаха да приемат мерки, да се включват, да участват, досега стояха по-пасивно отстрани. Турция е залята от вълна бежанци, по неофициални данни вече се говори за около половин милион души.  Нормално да се усети натиск и на българската граница. Оказа се дори тук до София стигат с бусове и ги разтоварват. В повечето случаи те се опитват да стигнат до Европейския съюз. Но така или иначе България няма потенциал, няма капацитет за поемане на много бежанци.

От друга страна ние сме страна по редица международни договори, които ни обвързват така, че ако хванем  бежанците тук те трябва да останат. И тук трябва да се направи огромна разлика и това е голяма грешка, която се допуска някак си в медиите – има разлика между бежанец и нелегален имигрант, между нелегален икономически имигрант. Бежанец е човек, който се намира в застрашено, уязвимо положение. Той е преследван, има риск за живота му. В момента в Сирия просто хората ги избиват.

В момента заради Ислямска държава кюрдите от всички страни, които са там в района, знаете, Кюрдистан е разделен между три – четири страни, всички тези кюрдски партизани се събират, включително кюрдски отряди от Турция преминават границата към Сирия и към Ирак, за да се бият срещу Ислямска държава и ще се създаде една много напрегната ситуация. Понеже питахте каква е моята прогноза аз самият се притеснявам затова, че ние трябва да вземем много спешни мерки.

Р. П.: Какви например? Ето, вчера например излизат от Агенцията по бежанците и казват – имаме 6000 места, миграционният натиск се увеличава...

А. П.: Хората трябва да се дадат сметка, че държавата няма начин да не приема бежанци. Аз затова ви казах, за нацията няма заплаха, за държавата – държавата като институции, защото институциите ни не са подготвени, институциите вече започнаха да се оправдават с това, че нямало места. Ами като няма места, като виждате какво се случва, то това не се случва вчера, ами подгответе ги. Хората, които са там се държат абсолютно неадекватно. Ами вземете мерки. За да не се получават всички тези протести, всички тези реакции както бяха по селата, информирайте населението, обяснете, че това са временни бежански лагери. Да, временен може да бъде и 5 г., не се знае колко ще продължи този конфликт, но го обяснете на хората. Ние трябва да знаем, че  първо трябва да има къде да ги настаним. Човек, когото го преследват да го убият, да изнасилят жена му и дъщеря му  няма да го спре полицейския патрул на границата, в никакъв случай.


Още от категорията

Ислямска държава не е победена като идеология

Анализаторът Владимир Чуков коментира напрежението при входа на Ормузкия проток, който е един от най-натоварените маршрути на корабоплаването. Второ нападение срещу танкери, в рамките на един месец, предизвика предупреждение за опасност от военен конфликт. В предишното нападение, преди двайсетина дена, отново имаше обвинение към Иран...

публикувано на 14.06.19 в 17:13

МРРБ решава за ремонта на пътя Пещера - Батак

Очакваме насрочване на среща в МРРБ и на нея да бъдат обсъдени възможните варианти за ремонт на пътя в най - кратък срок. Това заяви пред Радио Пловдив управителят на Пазарджишка област Стефан Мирев по повод поредния протест на жители на Батак, Нова махала и Фотиново. Те настояват за спешен цялостен ремонт на 10-километровата пътна..

публикувано на 14.06.19 в 16:09

Борбата с пиратското тв съдържание е дълга и трудна

Като изключително закъсняла определи акцията на прокуратурата срещу кабелни оператори Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии.  Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера  в пет кабелни оператора, които..

обновено на 14.06.19 в 16:02

Намаляването на партийната субсидия е политически акт

ГЕРБ не е в криза и скандалите около „апартаментгейт“ бяха пред очите на цялото общество. Не сме бягали от тях, опитахме се да ги решаваме с категорични средства, затова решението за намаляване на партийната субсидия не приемам, както твърди опозицията, че е кризисен пиар, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Не приемам и обвиненията, че..

публикувано на 14.06.19 в 10:47

Крачката от потенциален до действащ терорист е малка

Руслан Трад, журналист и анализатор коментира случая с 16 годишното момче, което се оказа във връзка с Ислямска държава. Той посочи, че още в самото начало е реагирал скептично, защото има разминаване с възможностите, какво представлява този случай. След това фактите сочат, че няколко пъти се сменя реалната версия. За съжаление коментарите в..

публикувано на 14.06.19 в 10:44