Огромна бежанска вълна ни очаква, защото "Ислямската държава" вече е до Турция

Бежанската вълна у нас ще нараства, предупреждават експертите след ударите по т.нар. "Ислямска държава".

Как българи и европейци ще отговарят на призивите за съпричастност към бягащите от джихадистите-един

разговор с доц. Алексей Пампоров, социолог от БАН.

Горещата тема, свързана с Ислямската държава и с ударите на НАТО и САЩ там ще коментираме в следващите чинути, но от нашата, българска позиция, що касае приемането на бежанци. Както вече знаете, в териториалните центрове в цялата страна са настанени около 3000 бежанци. Капацитетът на Агенцията за бежанците  с центрове за настаняване е около 6000 места и се очаква в съвсем скоро време те да бъдат запълнени. Сега за разговор каним доцент по социология от Българската академия на науките Алексей Пампоров.

Какво е обезпокоителното за нас като нация, що касае прилива на бежанци?

Алексей Пампоров: За нас като нация не би трябвало да има безпокойство, защото има различни типове бежанци, така да го кажем. Факт е, че следва да се очаква една огромна бежанска вълна и то не за друго, а защото турската държава няма как да се справи. Ако следите новините, ако следите събитията ще видите, че Ислямската държава вече е стигнала до турската граница. Реално Турция е на ръба на конфликт и те затова започнаха да приемат мерки, да се включват, да участват, досега стояха по-пасивно отстрани. Турция е залята от вълна бежанци, по неофициални данни вече се говори за около половин милион души.  Нормално да се усети натиск и на българската граница. Оказа се дори тук до София стигат с бусове и ги разтоварват. В повечето случаи те се опитват да стигнат до Европейския съюз. Но така или иначе България няма потенциал, няма капацитет за поемане на много бежанци.

От друга страна ние сме страна по редица международни договори, които ни обвързват така, че ако хванем  бежанците тук те трябва да останат. И тук трябва да се направи огромна разлика и това е голяма грешка, която се допуска някак си в медиите – има разлика между бежанец и нелегален имигрант, между нелегален икономически имигрант. Бежанец е човек, който се намира в застрашено, уязвимо положение. Той е преследван, има риск за живота му. В момента в Сирия просто хората ги избиват.

В момента заради Ислямска държава кюрдите от всички страни, които са там в района, знаете, Кюрдистан е разделен между три – четири страни, всички тези кюрдски партизани се събират, включително кюрдски отряди от Турция преминават границата към Сирия и към Ирак, за да се бият срещу Ислямска държава и ще се създаде една много напрегната ситуация. Понеже питахте каква е моята прогноза аз самият се притеснявам затова, че ние трябва да вземем много спешни мерки.

Р. П.: Какви например? Ето, вчера например излизат от Агенцията по бежанците и казват – имаме 6000 места, миграционният натиск се увеличава...

А. П.: Хората трябва да се дадат сметка, че държавата няма начин да не приема бежанци. Аз затова ви казах, за нацията няма заплаха, за държавата – държавата като институции, защото институциите ни не са подготвени, институциите вече започнаха да се оправдават с това, че нямало места. Ами като няма места, като виждате какво се случва, то това не се случва вчера, ами подгответе ги. Хората, които са там се държат абсолютно неадекватно. Ами вземете мерки. За да не се получават всички тези протести, всички тези реакции както бяха по селата, информирайте населението, обяснете, че това са временни бежански лагери. Да, временен може да бъде и 5 г., не се знае колко ще продължи този конфликт, но го обяснете на хората. Ние трябва да знаем, че  първо трябва да има къде да ги настаним. Човек, когото го преследват да го убият, да изнасилят жена му и дъщеря му  няма да го спре полицейския патрул на границата, в никакъв случай.


Още от категорията

Има ли желание, има начин!

Международно състезание на тренировъчни фирми се провежда в Пловдивския панаир. Над 800 ученици от седем държави, обединени в 117 учебни предмети, са включени в 22-то двудневно издание на ТФ ФЕСТ 2019.  Участниците показват знания и умения в различни области - икономика и финанси, информационни технологии и техника,..

публикувано на 19.04.19 в 16:31

РИОСВ даде две седмици срок на Сопот за проблема с "частните" боклуци

Институциите търсят начин да се справят с екологичен проблем в Сопот, който от години тормози жителите на града. В двора на частен имот, собственост на майка и син на ул. "Тана Павлова", се трупат стотици чували, пълни със стари дрехи, дюшеци, столове и др.  Според сопотненци градът се намира пред екологична катастрофа и може да пламне..

обновено на 19.04.19 в 14:38

България вече е на картата на автоиндустрията в Европа

Отброяваме десетилетните усилия на държавата да привлече стратегически инвеститор като VW  и те вече са пред финал.  За очакванията в София или в Пловдив , или в Турция да започнат да се сглобяват автомобили говорим с Георги Стоев от Тракия Тех - Пловдив. Българската индустрия претърпя бум в производството на части за автомобилния сектор ,..

публикувано на 19.04.19 в 14:36

Великденски благотворителен базар в помощ на Митко

Благотворителното събитие ще се състои на Лазаровден и Цветница до детската въртележка пред Община Пловдив. НА 20 и 21 април от 10 до 18 часа всеки може да помогне на 35 годишния мъж, който страда прогресивна мускулна дистрофия. Митко е от Варна, едва петгодишен чува страшната диагноза. Заболяването прогресира преди няколко години и засяга..

обновено на 19.04.19 в 11:59

„Апартаментгейт“ показа смесване на пари и власт

„ Апартаментгейт“ показва, че има проблем със смесването на политика, пари и власт. Но по един начин, който е трудно доказуем. Защото много е лесно да кажем – корупция. А за да го кажем, трябва да можем и да го докажем. В България това е най-трудното да се докаже. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Нидал Алгафари, политически пиар. Той..

публикувано на 19.04.19 в 10:31