Огромна бежанска вълна ни очаква, защото "Ислямската държава" вече е до Турция

Бежанската вълна у нас ще нараства, предупреждават експертите след ударите по т.нар. "Ислямска държава".

Как българи и европейци ще отговарят на призивите за съпричастност към бягащите от джихадистите-един

разговор с доц. Алексей Пампоров, социолог от БАН.

Горещата тема, свързана с Ислямската държава и с ударите на НАТО и САЩ там ще коментираме в следващите чинути, но от нашата, българска позиция, що касае приемането на бежанци. Както вече знаете, в териториалните центрове в цялата страна са настанени около 3000 бежанци. Капацитетът на Агенцията за бежанците  с центрове за настаняване е около 6000 места и се очаква в съвсем скоро време те да бъдат запълнени. Сега за разговор каним доцент по социология от Българската академия на науките Алексей Пампоров.

Какво е обезпокоителното за нас като нация, що касае прилива на бежанци?

Алексей Пампоров: За нас като нация не би трябвало да има безпокойство, защото има различни типове бежанци, така да го кажем. Факт е, че следва да се очаква една огромна бежанска вълна и то не за друго, а защото турската държава няма как да се справи. Ако следите новините, ако следите събитията ще видите, че Ислямската държава вече е стигнала до турската граница. Реално Турция е на ръба на конфликт и те затова започнаха да приемат мерки, да се включват, да участват, досега стояха по-пасивно отстрани. Турция е залята от вълна бежанци, по неофициални данни вече се говори за около половин милион души.  Нормално да се усети натиск и на българската граница. Оказа се дори тук до София стигат с бусове и ги разтоварват. В повечето случаи те се опитват да стигнат до Европейския съюз. Но така или иначе България няма потенциал, няма капацитет за поемане на много бежанци.

От друга страна ние сме страна по редица международни договори, които ни обвързват така, че ако хванем  бежанците тук те трябва да останат. И тук трябва да се направи огромна разлика и това е голяма грешка, която се допуска някак си в медиите – има разлика между бежанец и нелегален имигрант, между нелегален икономически имигрант. Бежанец е човек, който се намира в застрашено, уязвимо положение. Той е преследван, има риск за живота му. В момента в Сирия просто хората ги избиват.

В момента заради Ислямска държава кюрдите от всички страни, които са там в района, знаете, Кюрдистан е разделен между три – четири страни, всички тези кюрдски партизани се събират, включително кюрдски отряди от Турция преминават границата към Сирия и към Ирак, за да се бият срещу Ислямска държава и ще се създаде една много напрегната ситуация. Понеже питахте каква е моята прогноза аз самият се притеснявам затова, че ние трябва да вземем много спешни мерки.

Р. П.: Какви например? Ето, вчера например излизат от Агенцията по бежанците и казват – имаме 6000 места, миграционният натиск се увеличава...

А. П.: Хората трябва да се дадат сметка, че държавата няма начин да не приема бежанци. Аз затова ви казах, за нацията няма заплаха, за държавата – държавата като институции, защото институциите ни не са подготвени, институциите вече започнаха да се оправдават с това, че нямало места. Ами като няма места, като виждате какво се случва, то това не се случва вчера, ами подгответе ги. Хората, които са там се държат абсолютно неадекватно. Ами вземете мерки. За да не се получават всички тези протести, всички тези реакции както бяха по селата, информирайте населението, обяснете, че това са временни бежански лагери. Да, временен може да бъде и 5 г., не се знае колко ще продължи този конфликт, но го обяснете на хората. Ние трябва да знаем, че  първо трябва да има къде да ги настаним. Човек, когото го преследват да го убият, да изнасилят жена му и дъщеря му  няма да го спре полицейския патрул на границата, в никакъв случай.


Още от категорията

Перущица е на 8 000 години и от 50 години модерен град

"50 години град Перущица - история, традиции, култура, туризъм и инвестиции" е темата на кръгла маса, която се провежда по инициатива на Община Перущица с медийното партньорство на Българското национално радио.  Участват историци, общественици, представители на бизнеса и на общинската администрация. Поздравителен адрес към участниците бе..

публикувано на 17.09.19 в 16:32

След удара по Саудитска Арабия Близкият изток е близко до война

Дронове удариха на 14-ти септември  ключова рафинерия в Саудитска Арабия. След атаката цените на петрола скочиха рекордно, а напрежението в Близкия изток се изостри максимално. Според арабиста Владимир Чуков този инцидент приближава районът до  война. В целия Близък изток от началото на годината има регионални сблъсъци от началото..

публикувано на 17.09.19 в 15:55

Ситуацията в БНР реве за оставка на директора му

Инцидентът в БНР не е технически въпрос, нито става въпрос за самоволно административно решение на някого - тук става дума за дълбока криза, в начина по който се възприема независимата и обективна журналистика. Такава позиция изрази Александър Симов, който е депутат от БСП и член на праламентарната медийна комисия. По думите му ситуацията..

публикувано на 17.09.19 в 15:49

Важно е на скандала да се реагира, а не да се потулва

Можем да се радваме на такъв тип реакция. Имам предвид, че е важно да се реагира, а не да се потулва ,   така социологът Евелина Славкова коментира случая със спирането на БНР за пет часа на  петък 13 септември и репликите на премиера, определил го като "саботаж срещу управлението на държавата" , и на президента " това е управление по телефона "...

публикувано на 17.09.19 в 11:53

Трябват точни правила, а не произволни обяснения

Не може оптичният кабел да е причина за спирането на Радиото и по никакъв начин  не    трябва да се изключва връзката между подмяната на Силвия Великова и спирането на Радиото,  заяви медийният експерт и бивш член на НСРТ/СЕМ Иво Драганов.  Според него, СЕМ не трябва да иска само обяснение от генералния директор , а да преразгледа правилата за..

публикувано на 17.09.19 в 10:53