РЕКЛАМА

Радичковата "Лазарица" е притча

"Лазарица е притча за приятелството, предателството и изкуплението.

"Лазарица" на Радичков е нещо, което те държи високо, не ти позволява да слезеш в дребнотемие и  безсмислие. Носи и усещане за собствената вина - особено  важно е това за политиците, за които да загубиш доверие не означава нищо, при Радичков да загубиш доверие, означава да загубиш всичко.

 Това казва режисьорът Крум Филипов, директор на Смолянския театър и режисьор на премиерния спектакъл  "Лазарица", с който Смолянската трупа   ще гостува тази събота в Пловдив, в Камерната зала. 

Точно "Лазарица"  остава  неосъществена мечта за изключителни  актьори и режисьори като Апостол Карамитев и Методи Андонов, но е поставяна от други големи театрали. С някои от тях - Юлия Огнянова , Иван Добчев и Маргарита Младенова е работил и режисьорът Крум Филипов. 

За ролята на Лазар, той е поканил актьора Кънчо Кънев, който определя като смесица от Клаус Кински и Григор Вачков. В ролята на Кучето е актьор от школата на Сфумато, който прилича на Аполон.  Но не атлетичната му фигура е причина да бъде оставен на сцената до голо.  Напротив. Нищо скандало, а плътно до Радичков.  Цялата история  в театралния прочит е с начало като една чалга, която стига до реквием. В  смисъла на притча за човешкия живот.

Стои Лазар  на  онова дърво-кичестата круша, под него вярното му куче, което той иска да убие, защото мисли, че има бяс, но вместо това улучва синджира му и  така освобождава кучето, което вече иска да си отмъсти...  сменят се сезони: пролет, лято, есен зима, както се сменят годините, Лазар стои на дървото...

Чуйте цялото интервю с Крум Филипов  

Още от категорията

6000 зрители аплодираха „Сцена на кръстопът“

Спектакълът „Мнимият болен“ на Народен театър „Иван Вазов“ закри фестивала „Сцена на кръстопът“.  Големият български актьор Георги Мамалев отпразнува 65-годишнината си с публиката на най-големия есенен театрален форум у нас и не пропусна да сподели, че Пловдив е много специален за него. Служил съм тук. Помня времето в ДНА. Тук бе премиерата и на първия..

публикувано на 24.09.17 в 12:18

"Мнимият болен" поставя финал на "Сцената"

С постановката на Народния театър „Иван Вазов“ „Мнимият болен“ от Молиер се слага край на тазгодишното издание на фестивала „Сцена на кръстопът“ в Пловдив.  Режисьор на спектакъла е Владлен Александров.  През последните 2 седмици любителите на театъра имаха възможност да гледат над 20 спектакъла на трупи от цялата страна.

публикувано на 23.09.17 в 08:25

Никола Добрев получи почетния приз на "Сцена на кръстопът"

Кметът на Пловдив Иван Тотев връчи почетния приз на фестивала "Сцена на кръстопът" на Никола Добрев, председател на Съвета на директорите на "КЦМ 2000". Това съобщиха от пресцентъра на фестивала.  Добрев получи наградата за това, че е " един от най-всеотдайните меценати на изкуството както в Пловдив, така и на други места в България ". Никола..

публикувано на 22.09.17 в 14:57

Търсете и ще намерите

Срещата в ефира на Радио Пловдив с Алек Александров, художник и арт мениджър е за експеримента на Джобния фестивал, който гостува на Пловдив.  Алек отговаря на въпросите: Защо една арт инсталация от няколко маркера, които всъщност са ластици, спира хората? Така инсталацията на Яница от ателие „Пластелин“ доказа, че „Стената“ в съзнанието е..

публикувано на 22.09.17 в 13:39

Музиката е нашата любов

Гости в студиото на Радио Пловдив са д-р Емилиян Станков и инж. Иван Русев от пловдивската рок група „The Doctors“. Те представиха новата си песен „Магьостица“. Текстът е на д-р Станков, музиката e на ижн. Русев, а върху аранжимента работи цялата група. Д-р Станков каза, че продължават да мечтаят и работят върху парче, което е  компилация..

публикувано на 22.09.17 в 13:10

Спектакълът "Името" гостува на пловдивска сцена

Държавният сатиричен театър „Алеко Константинов“ ще представи на пловдивска сцена спектакъла „Името“ от Матийо Делапорт с режисьор Здравко Митков. На Камерната сцена пък ще се играе постановката „Ако Роналдо беше Чехов“ с режисьор Елин Рахнев. Спектаклите са от афиша на фестивала „Сцена на кръстопът“, който се закрива на 23 септември.

публикувано на 22.09.17 в 07:31

Белозем събира на "Родова среща" фолклорни виртуози

На 22 и 23 септември ще се проведе традиционният събор "Родова среща" в селото на щъркелите.  Организаторите  са подготвили  богата музикална програма. Самодейците от  местното читалище "Просвета" ще подгряват  виртуозите  от оркестър "Орфей " с ръководител Георги Янев.  За народното веселие  и ще се погрижат и музикантите от оркестър "Фолк..

публикувано на 22.09.17 в 07:25