РЕКЛАМА

Радичковата "Лазарица" е притча

"Лазарица е притча за приятелството, предателството и изкуплението.

"Лазарица" на Радичков е нещо, което те държи високо, не ти позволява да слезеш в дребнотемие и  безсмислие. Носи и усещане за собствената вина - особено  важно е това за политиците, за които да загубиш доверие не означава нищо, при Радичков да загубиш доверие, означава да загубиш всичко.

 Това казва режисьорът Крум Филипов, директор на Смолянския театър и режисьор на премиерния спектакъл  "Лазарица", с който Смолянската трупа   ще гостува тази събота в Пловдив, в Камерната зала. 

Точно "Лазарица"  остава  неосъществена мечта за изключителни  актьори и режисьори като Апостол Карамитев и Методи Андонов, но е поставяна от други големи театрали. С някои от тях - Юлия Огнянова , Иван Добчев и Маргарита Младенова е работил и режисьорът Крум Филипов. 

За ролята на Лазар, той е поканил актьора Кънчо Кънев, който определя като смесица от Клаус Кински и Григор Вачков. В ролята на Кучето е актьор от школата на Сфумато, който прилича на Аполон.  Но не атлетичната му фигура е причина да бъде оставен на сцената до голо.  Напротив. Нищо скандало, а плътно до Радичков.  Цялата история  в театралния прочит е с начало като една чалга, която стига до реквием. В  смисъла на притча за човешкия живот.

Стои Лазар  на  онова дърво-кичестата круша, под него вярното му куче, което той иска да убие, защото мисли, че има бяс, но вместо това улучва синджира му и  така освобождава кучето, което вече иска да си отмъсти...  сменят се сезони: пролет, лято, есен зима, както се сменят годините, Лазар стои на дървото...

Чуйте цялото интервю с Крум Филипов  

Още от категорията

Операта "Трубадур" продължава да вълнува и днес

Днес на сцената на Културен дом „Борис Христов“ е премиерата на операта „Трубадур“ от Джузепе Верди. Постановката е дело на режисьора Урсула Хорнер от Австрия, която вече се срещна с пловдивската публика с фентъзи визията на „Хофманови разкази“. По думите на Урсула Хорнер има режисьорски решения, но целта е да се запази класическата оперна..

публикувано на 25.11.17 в 10:46

В "Срещите" разговор за светостта

Тази  събота в "Срещите" предлагаме един разговор за светостта! В предрождественското време ще мислим за кова какво значи съвременна святост?  И тя, святостта,  може ли да има  минало, настояще или бъдеще време?  Може да наречете този разговор, разговор за съотношението  между Божието и людското.  С проф. Георг Краев и Ивелина Николова ще се потърсим..

обновено на 25.11.17 в 10:30

"Пловдив - ЕСК 2019" намери първия си спонсор

В осем областни града стартира мащабна кампания за външна реклама на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.   П ловдив, Варна, Бургас, София и Велико Търново са сред първите градове, в които от началото на декември на ключови булеварди и улици вече ще могат да се видят билбордове с логото на проекта. Рекламата има за цел да..

обновено на 24.11.17 в 15:49
Стойо Вартоломеев

20:0 в полза на депутатите срещу книгите

Двайсет години - двайсет на нула. Българските издатели и читателската общност на България не успяхме да убедим нашите политици, че в цяла Европа има диференциране ДДС ставки за книгите и учебниците. Единствено в България те се облагат с 20% ДДС. Това няма как да не се отрази цялостно върху културния сектор, заяви в интервю за..

обновено на 24.11.17 в 12:04

Отличиха млади пловдивски музиканти на конкурс в Охрид

Ученици и студенти от музикалното училище „Добрин Петков“ и Академията за музикално и танцово изкуство се завърнаха в Пловдив с награди от международния конкурс „Охрид те сакам“ в Македония.  Сред отличените са възпитаниците на преподавателя по тромпет в  НУМТИ "Добрин Петков" Пенчо Пенчев .  Носител на първата награда при младите..

публикувано на 24.11.17 в 11:58

Юбилейна вечер на Владимир Левчев в "Тракарт"

Юбилейна вечер на Владимир Левчев ще се проведе тази вечер от 18 ч. в културен център „Тракарт“ в Пловдив.  По случай 60-ата годишнина на писателя ще бъдат представени книгите му „Любов на площада“ – поезия, и „Краят на една епоха“ – есета. Модератор на срещата ще бъде литературният критик Цветелина Драганова.

публикувано на 24.11.17 в 07:14

Две поетични премиери в културен център "Тракарт"

Две премиери на стихосбирки ще има тази вечер в културния център „Тракарт“.  Любка Славова ще представи своята книга „Посоката, в която те обичам“, а Бианка Габровска ще срещне за първи път читателите с „Когато любовта прекрачи прага“.  И двете книги са на издателство Фондация „Буквите“.

публикувано на 23.11.17 в 07:38