РЕКЛАМА

Радичковата "Лазарица" е притча

"Лазарица е притча за приятелството, предателството и изкуплението.

"Лазарица" на Радичков е нещо, което те държи високо, не ти позволява да слезеш в дребнотемие и  безсмислие. Носи и усещане за собствената вина - особено  важно е това за политиците, за които да загубиш доверие не означава нищо, при Радичков да загубиш доверие, означава да загубиш всичко.

 Това казва режисьорът Крум Филипов, директор на Смолянския театър и режисьор на премиерния спектакъл  "Лазарица", с който Смолянската трупа   ще гостува тази събота в Пловдив, в Камерната зала. 

Точно "Лазарица"  остава  неосъществена мечта за изключителни  актьори и режисьори като Апостол Карамитев и Методи Андонов, но е поставяна от други големи театрали. С някои от тях - Юлия Огнянова , Иван Добчев и Маргарита Младенова е работил и режисьорът Крум Филипов. 

За ролята на Лазар, той е поканил актьора Кънчо Кънев, който определя като смесица от Клаус Кински и Григор Вачков. В ролята на Кучето е актьор от школата на Сфумато, който прилича на Аполон.  Но не атлетичната му фигура е причина да бъде оставен на сцената до голо.  Напротив. Нищо скандало, а плътно до Радичков.  Цялата история  в театралния прочит е с начало като една чалга, която стига до реквием. В  смисъла на притча за човешкия живот.

Стои Лазар  на  онова дърво-кичестата круша, под него вярното му куче, което той иска да убие, защото мисли, че има бяс, но вместо това улучва синджира му и  така освобождава кучето, което вече иска да си отмъсти...  сменят се сезони: пролет, лято, есен зима, както се сменят годините, Лазар стои на дървото...

Чуйте цялото интервю с Крум Филипов  

Още от категорията

Тръгна продажбата на електронни билети за Стария Пловдив

Заработи системата за продажба на електронни билети за всички обекти в Старинен Пловдив, съобщи в интервю за Радио Пловдив директорът на общинския институт Йордан Илиев. Всички информационни центрове в града са електронно свързани, така че на практика дори от Римския стадион можете да си купите по електронен път билет за всяка къща, галерия или друг..

публикувано на 22.02.18 в 09:22

Доц. Камен Станев представя средновековния Пловдив

Метаморфозите на Пловдив през 7-14 век ще представи доцент доктор Камен Станев по време на сбирките на Пловдивското историческо общество в „Петното на Роршах“. Той ще представи средновековния Пловдив, какви са били размерите му и как е изглеждал градът, какво е било населението му и още много други интересни факти.  Доктор Камен Станев е автор..

публикувано на 22.02.18 в 05:47

Ангел Гешев показва "Символи" в „Arsenal of art“

Изложба с името „Символи“ открива художникът Ангел Гешев в галерия „Arsenal of art“ в Капана.  В нея той представя  творби, които показва за първи път.   В тях глаголицата, други писмени знаци и архаични символи са изпълнени в нова техника и послание.  С тази изложба художникът отбелязва 56-я си рожден ден. Творби на Ангел Гешев, в..

публикувано на 22.02.18 в 05:37

"100 пловдивски ателиета" представят в галерия "Резонанс"

Проектът „100 пловдивски ателиета“ - трети и последен етап ще бъде представен в галерия "Резонанс".  Припомняме, че първият етап на проекта освен в галерия "Резонанс", беше представен през 2016 г. и в галерия "Салета" във Венеция, а вторият етап – в Матера през 2017 г.  Догодина, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, в "Резонанс"..

публикувано на 22.02.18 в 05:33
Мирела Иванова

Писателите поискаха защита и плащане за авторски права

Повече от 30 известни български писатели от различни поколения – от Антон Дончев до Алек Попов, Георги Господинов и Милен Русков, се обърнаха с отворено писмо към парламента и Министерството на културата, за да поискат ефективна законова уредба за репрографските си права и възнагражденията си от отдадени под наем книги.  Става дума за събиране на..

публикувано на 21.02.18 в 11:01

Великите европейци – Фридрих II Велики - част втора

Когато през 1740 година умира кралят на Прусия Фридрих-Вилхелм, 28-годишният му син, Фридрих II, получава солидно наследства – голяма, дисциплинирана и добре обучена армия, плюс хазна, пълна с пари. Да, в Прусия армията наброява 80 000 души при население от 2 200 хиляди, което е по един войник на 28 граждани.  За сравнение, във..

публикувано на 21.02.18 в 09:38

Лили Иванова започва турнето си от Пловдив

Лили Иванова започва тазгодишното си турне в страната от Пловдив.  Тази вечер тя ще изпълни своите нови песни и познатите от десетилетия хитове пред публика от близо 3 хиляди души в спортната зала на новия коплекс "Сила". Билетите бяха разпродадени още преди месец. Миналата година Лили Иванова нямаше концерт в Пловдив, но за сметка на това..

публикувано на 21.02.18 в 07:08