РЕКЛАМА

Радичковата "Лазарица" е притча

"Лазарица е притча за приятелството, предателството и изкуплението.

"Лазарица" на Радичков е нещо, което те държи високо, не ти позволява да слезеш в дребнотемие и  безсмислие. Носи и усещане за собствената вина - особено  важно е това за политиците, за които да загубиш доверие не означава нищо, при Радичков да загубиш доверие, означава да загубиш всичко.

 Това казва режисьорът Крум Филипов, директор на Смолянския театър и режисьор на премиерния спектакъл  "Лазарица", с който Смолянската трупа   ще гостува тази събота в Пловдив, в Камерната зала. 

Точно "Лазарица"  остава  неосъществена мечта за изключителни  актьори и режисьори като Апостол Карамитев и Методи Андонов, но е поставяна от други големи театрали. С някои от тях - Юлия Огнянова , Иван Добчев и Маргарита Младенова е работил и режисьорът Крум Филипов. 

За ролята на Лазар, той е поканил актьора Кънчо Кънев, който определя като смесица от Клаус Кински и Григор Вачков. В ролята на Кучето е актьор от школата на Сфумато, който прилича на Аполон.  Но не атлетичната му фигура е причина да бъде оставен на сцената до голо.  Напротив. Нищо скандало, а плътно до Радичков.  Цялата история  в театралния прочит е с начало като една чалга, която стига до реквием. В  смисъла на притча за човешкия живот.

Стои Лазар  на  онова дърво-кичестата круша, под него вярното му куче, което той иска да убие, защото мисли, че има бяс, но вместо това улучва синджира му и  така освобождава кучето, което вече иска да си отмъсти...  сменят се сезони: пролет, лято, есен зима, както се сменят годините, Лазар стои на дървото...

Чуйте цялото интервю с Крум Филипов  

Още от категорията

Великите европейци - Ервин Шрьодингер - втора част

Нормална практика е големите открития във физиката да се правят от голобради гении, със свеж детския поглед към света. Щом дораснат до 30, те са вече класици – хора с бради, лули, карирани сака с кръпки на лактите, които мъдро обясняват на околните защо даден проблем не може да се реши. Не е такъв случаят с Ервин Шрьодингер обаче, той не се..

публикувано на 19.09.18 в 11:55

Пиеса на Горки в "Сцена на кръстопът"

Спектакълът  "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности/чудаци" , постановка на Народния театър "Иван Вазов" гостува във фестивала Сцена на кръстопът на 20 септември  на Голяма сцена в Пловдивския театър. Решението представлението да носи първо името на подзаглавието  "Чаровно лято с неизбежните му там неприятности" и след това "Чудаци", както е..

публикувано на 19.09.18 в 10:49

Арменски художник показва "Грубата нежност" в бижута

„Грубата нежност“ е името на изложбата на бижута, малка пластика и скулптура на арменския художник Грагат Айрапетян – Грант, която се открива в 18 часа в Малката раннохристиянска базилика.  Авторът представя по необикновен начин уникалната си техника, която превръща всяко бижу в картина. Технологията до голяма степен се доближава до използваната..

публикувано на 19.09.18 в 07:45

Нижат мънистени гривни по родопска технология

Демонстрация на „Низане на мънистени гривни по стара родопска технология“ ще направи етноложката Десислава Самуилова в културен център "Бялата къща" в Пловдив.  Опита си авторката е почерпила от своята родопска баба и Смолянския музей.  Проявата е в афиша на Празниците на Стария град, които обхващат събития до края на седмицата.  Интервюто с..

публикувано на 19.09.18 в 07:40

"Петел" в любовен триъгълник на Сцената

С представление на Младежкия театър „Николай Бинев“ продължава тази вечер фестивалът „Сцена на кръстопът“.   На  Голяма сцена  се играе спектакъла „Петел“ от Майк Бартлет  с участието на Михаил Билалов.  Историята се завърта около любовен триъгълник и изборът на решение между траекторитята на мислите и чувствата.   Режисьор е Стайко..

публикувано на 19.09.18 в 07:17

Преге - предаване за света на книгите, 15.09.2018 - 21.09.2018

В предаването за книги на Радио Пловдив на 15.0 9. 2018 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Георги Марков. Портрет на моя двойник. 310 стр. ,тв. к., ок. 4А, Сиела, 2018. Анчо Калоянов. Див огън. 264 стр., ок. 3А, Хермес, 2018. Здравка Евтимова. Зелените очи на вятъра. 284 стр., ок. 3А, Жанет..

публикувано на 18.09.18 в 14:54

Археолозите откриха басейн под Епископската базилика

Изключително по изработка и размери водно съоръжение откриха археолози в Епископската базилика в Пловдив. То е по-ранно от нея и намира се в централния кораб на базиликата, разказа пред Радио Пловдив ръководителят на разкопките Жени Танкова. Съоръжението е много впечатляващо, с невероятна зидария, облицовано с тухли върху хидрофобна..

публикувано на 18.09.18 в 14:37