РЕКЛАМА

ДПС иска да бъде основната червена нишка

доц. Анна Кръстева НБУ
БГНЕС

Живеем  във време на преминаване от един парадокс в друг. Не се вписваме в политическата  нормалност, защото всички партии сега се  дърпат от съставяне на Правителство, но никой няма готовност за избори. 

 Това заяви пред Радио Пловдив  политологът от НБУ доц Анна Кръстева.  Според нея обаче резила, който ни показват с тази управленска и политическа безплодност партиите, ще донесе много негативи. Партиите са с изчерпан  ресурс и влизат в управлението, за да акумулират  нов според доц. Кръстева.  Вариантът избори обаче е напълно изключен.

Партията, която най-ясно мисли в термините на избори, както винаги е ДПС и даденият толеранс от 300 дни подкрепа на Правителството, каквото и да е то, беше ясно калкулираното  време до местния вот.   Тази подкрепа би трябвало да има някаква обратна връзка под формата на фондове на местно ниво. С други думи, в мига, в който спечелиш парламентарните избори, вече имаш стратегия за местните. Никой друг няма тази сила на местните структури, която имат ГЕРБ и ДПС, коментира доц Кръстева.

Според нея парадоксът е в това, че независимо от ясната аритметика за спечелване на следващите избори,  при неудовлетворителното представяне на всички партии, с изключение на ДПС, дългите и мъчителни преговори доведоха до това, което всъщност иска  ДПС – да стане основната червена нишка.  Парадоксът на вчерашната позиция на РБ, че ще влязат  в коалиция, само ако в нея е и Патриотичният фронт, триумфално връчва  бъдещото управление на ДПС. Това обрича и ГЕРБ на самостоятелно Правителство, което може да оцелее само с подкрепата на ДПС .

 Има логики и партии, които са се декларирали с ярка европейска идентичност. Не можеш да кажеш, че си носител на европейската идея в България /същността на РБ/ и в същото време не само да не спазваш, а и да вървиш против европейските логики, коментира доц. Кръстева.  Тя подчерта, че Европейският парламент, който лятото формирахме, има ясна политическа конфигурация - разделението на две, но не „ляво”-„дясно”, а голямо сближаване на партиите – център, ляво и дясно спрямо другия фронт, който е мощната вълна на национализма, популизма, екстремизма. Не може партията, която е най-ярък носител на европейската идея, да нарушава категорично тази логика, като заявява, че ще влезе в управлението, само ако партията, която се изключва от тази европейска умереност, бъде задължителен партньор., заяви Кръстева.  

ГЕРБ има много по-националистическа нишка, много по-близък е като платформа до ПФ. Европейски мислещите българи отдавна сме установили, че независимо как се казват такива партии – „Атака” или Патриотичен фронт, не само са против Европа, но и против разумния дневен ред на страната.  Нима най-важният проблем, който България трябва да реши при дупка от 4 милиарда само в една банка, без приет бюджет и преди драматична зима, въпросът, който трябва да решава, е  Турция в ЕС или – не?!

Някои лидери в РБ усещат посещението на председателя на ЕНП като натиск и принуда. То обаче трябва да се чете като подадена ръка в тъмното, която ти показва пътя. РБ има вид на загубен в интензивното политическо време, което сега тече. Обратно, в тези преговори ГЕРБ категорично израства, като огромният недостатък на Борисов /смяна на мнението/ се превръща в негова привилегия, разчетена като гъвкавост.  Партиите като Патриотичен фронт, АТАКА нямат друг дискурс, освен дискурса на заканата.  Това са антисистемни партии, партии, които внасят хаос и взривяват нормалността в една държава, заяви доц. Кръстева. .

Според нея  нормалните десни партии нямат нищо общо с екстремните.  А това, от което имаме нужда неистово, е нормална дясна политика. Лявото така драматично се сгромоляса, че сега ни е необходима политика, подкрепяща решения като тези за бюджета, дефицита, КТБ и т.н.  Като шанс за страната ни  доц. Кръстева  коментира възможността за дясно  управление с разумни политици и опозиция.  


print Отпечатай
Още от категорията

Опълченците влизали в бой с песен и развети знамена

Днес се навършват 140 години от сформирането на Българското опълчение. Българското опълчение  е военна част от състава на Действащата Руска армия на Балканския полуостров, в която българи-доброволци и руски военнослужещи се сражават на страната на Русия срещу Османската империя в Руско-турската война (1877–1878) за Освобождение на..

публикувано на 29.04.17 в 10:50

На Балканите трябва да ходим внимателно

Проф. Димитър Йончев-експерт по национална сигурност коментира в ефира на Радио Пловдив ситуацията в Македония. Той посочи, че Македония е малка, но политическата динамика е много голяма. Този факт, не дава надежда за стабилно управление. На Балканите трябва да се ходи на прасти, като по минно поле. В Македония нови избори няма да решат..

публикувано на 29.04.17 в 10:18

Виждаме плахо положителни сигнали за нормализация

Шансовете на кабинет "Борисов 3" са особено високи, даже безпроблемни с оглед на това, че мнозинството в парламента вече е конструирано. Въпросът е колко дълго ще продължи този мандат . Ако съдим по програмата и декларативните намерения, би трябвало това да бъде нормален четиригодишен мандат.  Това заяви пред Радио Пловдив..

публикувано на 28.04.17 в 17:02

В Македония сръбска и руска политика се бият с европейската

Владимир Перев е македонски българин, журналист. За Радио Пловдив той обясни, че в момента в Скопие е спокойно, Народното събрание не работи, но се охранява от полиция, отцепен е целият център на столицата.  В Македония се смята, че главният виновник за ескалиралото напрежение  е президентът Георге Иванов, който не даде мандат на втората партия -..

обновено на 28.04.17 в 15:56

Македония е в "кьор сокак", а спорът има историческа брада

Македония е в безизходица , в „кьор сокак“, но напрежението, което сега избухна с атаката на парламента е с много по- дълбоки корени- коментира в програма „Ден след ден“ Александър Йорданов. Става дума за неизживени комплекси от миналото, фалшиви представи за македонската идентичност. Толкова фалшиви, че провокират албанската общност, каза..

обновено на 28.04.17 в 15:41

Варна никога не е имала нищо общо с Пловдивския панаир

След Пловдив и Варна ще върне 29 % от акциите на Панаира, как се стига до там коментира общинският съветник от ДСБ  д-р Ивайло Митковски , който първи предложи Варна да не припознава тези активи. Изпълнителната комисия на ГЕРБ e възложила на кмета на Варна Иван Портних и на групата общински съветници от партията, да обсъдят и приемат решение за..

публикувано на 28.04.17 в 10:44

Кога властта беше права - като взе или като върна акциите на панаира

В очакване на новия кабинет търсим още от ходовете по пътя, който се изминава от партиите за най-доброто му конструиране.  За да е пълна мозайката с лични ангажименти, трябва да има и напомняне:  Когато се прави нещо съвместно, следваме европейския принцип – докато всичко не се договори, нищо не е договорено .  Борисов и партиотите в поредното..

публикувано на 28.04.17 в 10:36