Социалните трапезарии в Пловдив отварят на 15 декември

От 15 декември в Пловдив ще заработят 11 социални трапезарии, където безплатен топъл обяд до 31 март догодина ще получават над 2000 социално слаби пловдивчани. 270 хиляди лева е осигурила община Пловдив за функционирането на трапезариите – съобщи директорът на Общинската дирекция „Социално подпомагане” Веселина Ботева. 

До 1 декември документи могат да подават възрастни хора с пенсии до 250 лева, пловдивчани с ТЕЛК и НЕЛК, деца сираци или с увреджания, безработни и самотни родители. Единствено фронтоваците-военноинвалиди могат да се хранят в социалните трапезарии, независимо от размера на пенсиите им.

За първи път от тази година документите се приемат в районните кметства, тъй като парите се привеждат директно на районните администрации – обясни Веселина Ботева.  Фирмите, спечелили обществените поръчки по райони, прилагат меню за целия период от 75 работни дни. 

За първи път тази година в квартал „Коматево” се открива социална трапезария, където ще се хранят 60 души – съобщи Емилия Герасимова, главен експерт „Здравеопазване и социални дейности” в район „Южен”. Общо 410 са жителите на „Южен”, които тази зима ще получават топъл обяд. Освен в Коматево, ще има още две трапезарии – в СОУ „Св. Константин Кирил Философ” и в сградата на механотехникума.

Само една е социалната трапезария в район „Тракия” и тя ще бъде в стола на СОУ „Димитър Матевски”. Там през зимните месеци топъл обащ ще получават 300 жители на „Таркия” – съобщи Мария Русафина от районната администрация. Все още квотата за района не е изпълнена, но приемът на документи продължава и от кметството се надяват дори да има резервни бройки.

Най- много, 6 на брой, ще бъдат трапезариите в район "Централен". 
Още от категорията

Авиошоу и бойни демонстрации на командосите в центъра на Пловдив

С атрактивен авиопарад и демонстрации на бойни умения от българските командоси в Пловдив се проведе  Националната инициатива на Българската армия  "Бъди войник". Събитието събра висши представители на генералитета и стотици зрители на централния площад.  Презентацията на инициативата за набиране на кадрови войници в армията бе повод пловдивската..

обновено на 17.10.19 в 18:28

Кондуктор ще лежи близо година в затвора за блудство с дете

10 месеца затвор получи възрастен контрольор от градския транспорт в Пловдив за блудство с малолетно момиче.   73-годишният Мехмед Реза Мехмед е извършил престъплението на 2 май  тази година на работното си място – в автобуса. При престой на последната спирка в автобуса се качило 13-годишното момиче и тогава той малолетната девойка.  Присъдата..

публикувано на 17.10.19 в 14:54

Откриха обновената градина до църквата „Света Петка“

Нова градинка с пейки, водни площи и детска площадка откри кметът на Пловдив Иван Тотев на площад „Света Петка“ срещу едноименната църква.  Ремонтът е по проект за подобряване на градската среда с обща инвестиция от около 1,5 млн. лв по европейската програма „Региони в растеж“. Обновен е районът до Понеделник пазара, Голямата епископска базилика..

публикувано на 17.10.19 в 12:43

Пореден опит за старт на проекта „Модър – Царевец“

 Дни преди края на мандата си пловдивската община обяви за трети път обществена поръчка за инженеринг на подлеза под линията София – Пловдив, чрез който ще бъдат свързани районите Западен и Южен и изграждане на Южната тангента в града.  Той включва изработване на проект, строителство и авторски надзор Цената на поръчката остава, както и при..

публикувано на 17.10.19 в 12:25

Щракнаха белезници на две "мулета" на ало измамници

Две жени участвали в схеми за телефонни измами са разкрити и арестувани от криминалистите в Пазарджик. Двете са изпълнявали ролите на  т. нар. „мулета, “ които вземат и предават откраднатите пари по веригата.  В края на ноември миналата година жертва на телефонна измама станала 72-годишна жителка на Пазарджик. Спрямо нея била използвана..

публикувано на 17.10.19 в 12:21