В Хуманитарната гимназия ще учат чешки език

| обновено на 02.12.14 в 13:38
Чехия Прага часовник
Снимка: Георги Петровски

За първи път в Пловдив в Хуманитарната гимназия„Св. Св. Кирил и Методий”, учениците от средния курс  изучават чешки език.  

Паралелката, която е втората такава в страната, е разкрита с подкрепата на Чешкото посолство у нас. Заместник-посланикът на Република Чехия Ярослав Камас се срещна  с  ръководтвото на училището и учениците, и обеща  бъдещо съдействие за паралелката.

По думите на дипломата, връзките между България и Чехия имат своята история, а това е още една стъпка в посока на културен обмен между двете славянски държави и членки на Европейския съюз. Заместник-посляникът приветства желанието на децата да изучават славянския език и подчерта, че всеки чужд език е инвестиция за младия човек. 

За сега  чешки едзик  като свободно избираем предмет учат 14 деветокласника, уточни директорът на гимназията Соня Киркова. Обучението се извършва отгл. ас. д-р Борислав Борисов от ПУ „Паисий Хилендарски“. 

След своето дипломиране учениците ще имат възможност да продължат образованието си като студенти в специалността „Славистика” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” или в друга филологическа специалност, обясни преподавателят.


Още от категорията

„Алтер его” - между образованието и литературата с Цветелина Драганова

Малко след 24-ти май ще запазим празничния дух и в предаването „Алтер его”. Специален гост ще бъде Цветелина Драганова – преподавател по български език и литература в ЕГ „Пловдив”. С нея ще говорим за просторите в родното образование – не само онези, на които висят кирливите ни ризи, но и другите – окриляващите младото поколение. Ще засегнем и..

публикувано на 24.05.19 в 11:19

Тази събота в "Срещи"-те

Тази събота "Срещи-те" ще търсят  отговорите  на магията Българско Възраждане: с философа Тони Николов и инж. Любозар Фратев - бизнесменът, който вече 13 години преиздава  позабравени, пренебрегвани или  умишлено неиздавани исторически четива -   за историята на Пловдивското Възраждане, Източна Румелия и България.  Ще питаме и ще се опитаме да обясним..

публикувано на 24.05.19 в 09:03

"За буквите между Пловдив и Матера" пази Кирилицата

„За буквите между Пловдив и Матера“ е проект на фотографа Галя Йотова , куратор Светла Петкова, с участието на скулптора Сава Стоименов (автор на буквите). Той е финансиран по отворена покана „Малки проекти: Събития и общностно участие" на Фондация „Пловдив 2019“ и се реализира със съдействието на Фондация „Матера 2019“ (OpenDesignSchool)...

публикувано на 23.05.19 в 17:11

"Артист на седмицата" представя виртуозната Донка Ангъчева

В „Артист на седмицата“ ви срещаме с пианистката Донка Ангъчева. Виртуозната пианистка дебютира на българска сцена, като солист на Пловдивската филхармония на десетгодишна възраст. Ученичка на Милена Моллова (студентка на Емил Гилелс), мо първо на пловдивските преподаватели Мария Славова, Дияна Славова и Поля Костова , Ангъчева печели много..

обновено на 23.05.19 в 17:01

Българчета от чужбина с изложба "Азбуката - това сме ние"

Фотоизложба „Азбуката – това сме ние“ се открива в Историческия музей в Пловдив тази вечер. Паната със снимки на деца, в които те с телата си изобразяват българските букви, са изработени от 50 български училища в чужбина. Те са сред членовете на Асоциацията, която обединява 200 задгранични училища. Броят им е по- голям. Само в Европа те са 265, в..

обновено на 23.05.19 в 15:44