В Хуманитарната гимназия ще учат чешки език

| обновено на 02.12.14 в 13:38
Чехия Прага часовник
Снимка: Георги Петровски

За първи път в Пловдив в Хуманитарната гимназия„Св. Св. Кирил и Методий”, учениците от средния курс  изучават чешки език.  

Паралелката, която е втората такава в страната, е разкрита с подкрепата на Чешкото посолство у нас. Заместник-посланикът на Република Чехия Ярослав Камас се срещна  с  ръководтвото на училището и учениците, и обеща  бъдещо съдействие за паралелката.

По думите на дипломата, връзките между България и Чехия имат своята история, а това е още една стъпка в посока на културен обмен между двете славянски държави и членки на Европейския съюз. Заместник-посляникът приветства желанието на децата да изучават славянския език и подчерта, че всеки чужд език е инвестиция за младия човек. 

За сега  чешки едзик  като свободно избираем предмет учат 14 деветокласника, уточни директорът на гимназията Соня Киркова. Обучението се извършва отгл. ас. д-р Борислав Борисов от ПУ „Паисий Хилендарски“. 

След своето дипломиране учениците ще имат възможност да продължат образованието си като студенти в специалността „Славистика” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” или в друга филологическа специалност, обясни преподавателят.


Още от категорията

Две пиеси и книгата „аз/ОСТАВА“ в "Сцена на кръстопът" днес

„Зверското синьо“ от Филип Ридли е спектакълът с участието на студенти от класа на проф. Стефан Данаилов, които ще го  представят в „Сцена на кръстопът“ тази вечер от 19 часа. В Камерната зала на  Пловдивския театър те ще пресъздадат 60-те години като най-бляскав миг от исторята на Холивудското кино, 70-те, потопени във филм ноар, и 80-те като..

обновено на 20.09.19 в 10:51

One Dance Week започва в Пловдив със спектакъл от Белгия

В Пловдвив се открива Международен фестивал “ONE DANCE WEEK“ за съвременен танц и пърформанс /до 19 октомври/.  Фестивалът стартира през 2008 г. От 2017 г. е част от програмата на Пловдив 2019. ONE DANCE WEEK представя едни от най-интересните и значими изпълнители в областта на съвременните танцови практики от Европа, Азия и Америка. В..

публикувано на 20.09.19 в 09:21

Започва Есенният панаир на занаятите

Есенният панаир на занаяти­те се открива днес. Той ще започне  с  Пленер "Царевична шума" в 11 часа пред храм "Св.Свети Константин и Елена'' в  Стария град.  Организатор е  Регионалната Занаятчийска  Камара-Пловдив. Панаирът ще продължи до неделя. 09:30 – 18:00 Музей на открито с Комитет „Родолюбие“ пл. „Атанас Кръстев” – Лапидариум..

обновено на 20.09.19 в 08:44

“Хаджиката и неговият двойник“ в Кукления театър

Премиера на спектакъла “Хаджиката и неговият двойник“ ще може да се гледа днес в Държавния куклен дом в Пловдив. Представлението е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата към проектите с фокус японска култура.  Проектът се осъществява от Сдружение “Метеор” с подкрепата на EU Japan Fest, Министерство на културата и др.

публикувано на 20.09.19 в 07:53

Дискутират творчеството на Николай Хайтов

Тази вечер от 18 часа в Данчовата къща в Старинен Пловдив академик Марин Кадиев ще проведе литературна дискусия за творчеството на   Николай Хайтов . Срещата се организира по повод на 100-годишнината от рождението на  големия български писател. Днес е и откриването на 2 изложби отново в Данчова къща, ул. „Арх. Христо Пеев“ №2А Фондация..

публикувано на 20.09.19 в 07:48