Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отделя кошмарно висок процент за болнична помощ

На фона на всички думички за здравна реформа през последните години промяна към по-добро обслужване и по-добро използване на финансовия поток за здраве няма. България продължава да е сред страните с най-лошо здравеопазване в Европа. Това сочи последното издание на Индекса на здравния потребител. 

Според това проучване страната ни е на 30-то място от общо 37 държави, а след нас са страни като Албания, Полша, Сърбия, Черна гора, Литва, Румъния. За сметка на това България се оказва първенец по разходи за болнично лечение – факт, който едва ли ще е в полза на твърденията на болничните директори, които непрекъснато се оплакват от недостиг на средства. За тази незавидна позиция говорим с доктор Илко Семерджиев, председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването.

Вие лично как приемате тази констатация?

Илко Семерджиев: Нека да кажем, че традицията Health Consumer Powerhouse да прави годишна класация е нещо изключително добро, защото така по този начин, независимо какъв е резултата, все пак ние виждаме къде се позиционираме сред 37 общо държави. Фактът, че сме на 30-то място и все пак това е придвижване напред в сравнение с 2013-та, говорим за резултатите от 2014 г., дава една положителна оценка. В същото време обаче тя не е достатъчна, за да кажем, че има някакъв особен напредък, т. е. правим крачка напред, но тази крачка напред не е достатъчно решителна.

Р. П.: Аз ще ви цитирам всъщност един от експертите, които участват в това проучване – д-р Бьорнберг, който казва, че здравеопазването в България отразява общата мрачна ежедневна действителност в страната.

И. С.: Той има известно основание. Анри Бьорнберг е идвал в България, аз нееднократно съм се срещал с него и той наистина е доста наясно с това каква е картината на българското здравеопазване от първа ръка, сам е виждал доста неща. Така, че тази негова констатация не е пресилена, но все пак нек да сме оптимисти. Той казва също така, че има известни подобрения от резултатите от лечението, по отношение на достъпа, така че подобрен достъп, подобрени резултати от лечението са два добри показателя, по които имаме крачка напред.

Р. П.: Искам да ви попитам за констатацията относно факта, че 60 % от разходите се падат на болничната помощ като България всъщност се оказва начелото на класацията по разходи за болнична помощ. Анонсирах нашия разговор като знак затова да кажем премълчани истини и лично вие какво смятате по този факт може би?

И. С.: Първо, ще направя уговорката, че като абсолютни числа бюджетите на здравната система, както в Министерството на здравеопазването, така и в Националната здравноосигурителна каса са крайно недостатъчни от гледна точка на очакванията на населението и крайно по-малки в сравнение с тези, които виждаме в другите страни. Но тук ще спра специално вниманието си на вашия въпрос – процентното съотношение на болничните разходи спрямо всички останали разходи в здравеопазването е кошмарно висок в България. 60 % това е, това е невиждан размер за страна като България, защото ние такова нещо не помним в нашата 20-годишна история, даже бих казал и 25-годишна история, последните години. Само да кажа няколко конкретни числа. Миналата година с двете актуализации на бюджета, както на държавния, така и на бюджета на НЗОК, се стигна до над милиард и 600 милиона лева за болнично лечение. Това е три пъти повече в сравнение с преди 10 г. Т. е. вие виждате, че тук има увеличение не с проценти, а в пъти. Така, че действително болниците в България като сектор, през който изтичат огромно количество средства, а не получаваме онова, което се очаква е в най-критична позиция.

Цялото интервю с доктор Илко Семерджиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59