Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на архитектите иска промяна в правилата за саниране

Архитектите настояват за по-високи и ясни цели при санирането на жилищни блокове по Националната програма за енергийна ефективност. Заместник-председателят на Камарата на архитектите в България Николай Гълъбов заяви, че има сериозни пропуски в методическите указания от МРРБ. 

От организацията се надяват, че ще бъде представена по-ясна визия, паралелно с харченето на пари. Сегашните правила създават предпоставки за неправомерно увеличение на цените, коментират архитектите. Като цяло от организацията оценяват позитивно програмата и я определят като положителна стъпка в правилната посока. Председателят на Камарата на архитектите в Пловдив и региона арх. Петко Костадинов заяви, че изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност, ще доведе и до подобряване на визията на жилищните блокове, които в Пловдив не са в добър вид.

Р.П.:какво е становището на архитектите, какви са опасенията, рисковете и предизвикателствата пред реализацията на тази национална програма.

Николай Гълъбов: Благодаря ви за възможността. Следим отблизо работата на министерството, очаровани сме, много сме доволни, че най-после тази болна за България тема някой се захваща за нея, за решимостта, с която правителството се опитва да хване бика за рогата, притеснява ни, че може би ще хванат бика не за рогата, а за опашката, опитваме се да бъдем полезни. В начина, по който са разписани има съществени пропуски в две направления. Общо по програмата очаквахме да видим по-ясна визия за цялата картина в смисъл този милиард ще стигне за един, два, три процента от сградите, какво правим с четвъртия, петия, шестия? Надяваме се да има една изградена визия паралелно с харченето на пари в смисъл ние лично смятаме, че по-добре да се разпределят по-равномерно парите, да се изготвят проектите, техническите паспорти за повече сгради, да се направят пилотни проекти да се покаже как трябва да стане, повече амбиция се надяваме да видим в министерството. В момента указанията са, че ще се санират по т. н. клас „С” (це), което ако мога да го обясня с други думи е нещо от рода на това автомобилите да харчат 100 литра на километър при положение, че знаете 5 – 10 л на километър харчат сградите, т. е. ние очакваме от държавата да покаже как трябва да е, а не да е на минимални изисквания. Това между другото е разписано и в директивата, която изпълняваме, става въпрос за енергийните характеристики на сградите, където в чл. 17 изрично се иска публичните власти да поведат, да покажат по-високи стандарти.

Р. П.: Какво точно ви притеснява сега, защото властите в момента са впрегнати, обикалят цялата страна, разясняват начина, по който ще кандидатства за тези средства за саниране? Вие се притеснявате от какво точно?

Н. Г.: Това е страхотно както казах за тази кампания, защото голям проблем е инертността на българина, ние останахме последната държава в Европа от бившия соцлагер, където буквално няколко сгради само са санирани. Пак, както казах, освен визията има конкретни разписани текстове в методическите указания като например на последните страници препоръката на министерството е самите процедури да се изпълняват по инженерингов способ – инженерингът е една много хубава система особено за строене на магистрали, на тротоари, на линейни обекти, но когато става за сложни архитектурни обекти, където живеят понякога над 100 жители, където всеки прозорец е саниран по различен начин, има климатик трябва цялостен подход, трябва архитект, който да изготви проект на сградата, след който да дойде строителят и на базата на подробните, детайлни работни чертежи и спецификации да даде оферта. Даване на оферта без проект, защото така е разписано, нали, че тия пари един вид ще се харчат, ще се извикат строители, които на базата на най-ниска цена ще извършват санирането ще отклони един съществен ресурс от програмата не по предназначение. Сами разбирате ако искате цена от строител, който не знае какво трябва да прави той ще надуе цената, за да може да се защити, тези непредвидени разходи могат да са 50 и 100 %.

Нашето предложение е да се използва стандартния метод, който се използва и в развитите страни – подготвен цялостен детайлен проект на базата, на който да се извърши вече самата тръжна процедура по строителството, защото проектирането е  в рамките на 5 – 10 % заедно с всичките обследвания. 90 % от парите ще отидат в строителството. За да се получи по-широк ефект, повече сгради да могат да бъдат санирани. Нашата цел е да убедим министерството, че това не е подобно на магистралите, че тук трябва да се правят нещата ангро, а да се направят много детайлно, конкретно, да се включат етажните собственици, защото архитектът исторически това е човекът, това е професионалистът, който стои между всички, координира дейността и дефакто визията на всички я превъплъщава на хартия в т. н. работни чертежи. Това е нашето притеснение.

Интервюто с архитект Николай Гълъбов и архитект Петко Костадинов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59