РЕКЛАМА

Първият български роман на северозападен диалект идва в Пловдив

Едно от най-интересните и успешни български заглавия за 2014 ще бъде представено в Пловдив в клуб “Петното” от 19 часа тази вечер.

“Северозападен романь” от Стоян Николов-Торлака определено бе едно от събитията на българския книжен пазар през изминалата година. Само за около месец и половина първият му тираж беше изчерпан. За мнозина това бе истинска изненада, имайки предвид, че го представя малко издателство (“Дива 2007”) и че книгата е изцяло написана на северозападен диалект. 

Именно диалектът обаче е една от характеристиките, които правят романа единствен по рода си. При това, той не просто е написан на говор, различен от книжовната норма, той неподправено представя цял един различен свят, който рядко попада във фокуса на общественото внимание.

Романът показва колорита на Северзоапада, но действието би могло да се развива и във всяко малко населено място в България. Той кара читателя да спре по средата на изречернието, за да се смее с глас на неустоимия (макар и грубоват) северозападен хумор. Между редовете той ни кара и да се замислим над много реални проблеми на обществото ни. Но все пак, в основата си, книгата ни разказва една вълнуваща, забавна и нестандартна любовна история.

За пловдивчани, за които северозападният диалект да е доста чужд, при четенето би бил доста полезен речникът, отпечатан в края на книгата. А доказателство, че “Северозападен романь” има почитатели от всички краища на България, са не само високите продажби на книгата, но и снимките и положителните отзиви, които читателите всекидневно изпращат до фейсбук страницата ни.

Ето някои от впечатленията им:

- “Циничен, любовен, поучителен, разтърсващ, вълнуващ, смешен и тъжен- цяла палитра от емоции, така, както трябва да бъде! С една дума - Истински! ”;

- “По-истинска, по-българска, по-наша си, по-естествена и докосваща и човъркаща в душичката книжка, не бях чела скоро!”; 


Още от категорията

Великите европейци - Сократ, втора част

Тежкият характер на Ксантипа и нефилософската война, която тя води срещу Сократ, е не публична тайна, а постоянен повод за клюки в Атина. В същото време, ако вярваме на анекдотите, сам Сократ намира това съжителство полезно за себе си от философска гледна точка.  Веднъж разгорещената Ксантипа дълго крещи, а накрая полива мъжа си със..

публикувано на 15.08.18 в 11:33

Център на калоферската дантела се открива в Калофер

Творчески център на калоферската дантела ще бъде открит тържествено в Калофер, в деня, в който се чества празникът на финото плетиво. Центърът се помещава в красива възрожденска къща на площада, която е част от мемориалния комплекс „Христо Ботев“. В него е подредена постоянна експозиция с най-красивите и оригинални образци на калоферска дантела...

публикувано на 15.08.18 в 08:20

Николай Илчевски за книгата си "Записки от селската кръчма"

 У никлно зачетен се чувствам ,  каза  Николай Илчевски  за двете предпремиери на новата си книга "Записки от селската  кръчма" в две родопски села. В селата Турен и Павелско , разказва Илчевски,  приеха  представянето на книгата като празник. Чак ми е неудобно. И ще повярвате ли, в тези села хората  купуваха по две книги, освен за себе си, и още..

публикувано на 14.08.18 в 12:03

Станислава Стойкова представя изложбата си „Дихание в синьо“

Изложба живопис под мотото „Дихание в синьо“ на Станислава Стойкова – Стъни се открива в галерия „Сигна“ на Гранд хотел Пловдив.  Сюжетите на картините са изцяло с морска тематика, която е постоянна тема в творбите ѝ.  В картините ѝ има усещане за душата на морето, уловена е динамиката на вълните с интересна цветова игра в морските изгреви и..

публикувано на 14.08.18 в 10:09

Нови билетни центрове ще заработят в Пловдив

Поне три нови билетни центъра  ще бъдат поставени в Пловдив на възлови места. Първият от тях  - в стил павилион от 30-те години на миналия век, бе открит пред сградата на Община Пловдив.  Други ще бъдат разположени в Цар Симеоновата градина, Тютюневия град и пред сградата на Народна библиотека „Иван Вазов“.  Павилионите няма да бъдат облепян с плакати,..

публикувано на 13.08.18 в 13:41

Преге - предаване за света на книгите, 11 - 17 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 11.08.2018 г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Иван Теофилов. Гласът на тишината. 200 стр., тв. к., ок. 4А, Жанет 45, 2018. Пола Маклейн. Любов и разруха. 384 стр., ок. 4А, Обсидиан, 2018. Глория Голдрайх. Дъщерята на художника. 528 стр., ок. 4А,..

публикувано на 13.08.18 в 12:29

Чикаго очаква премиерата на "Няма ток за електрическия стол"

Пиесата „Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов ще бъде поставена в чикагския театър „Trap Door“. Режисьор на постановката  е актьорът Златомир Молдовански, за когото това ще е режисьорски дебют.  Именно той, пловдивчанин по произход, прочитайки текста решава да го представи пред чикагсктата публика. Ново предизвикателство за..

обновено на 13.08.18 в 12:04