РЕКЛАМА

Първият български роман на северозападен диалект идва в Пловдив

Едно от най-интересните и успешни български заглавия за 2014 ще бъде представено в Пловдив в клуб “Петното” от 19 часа тази вечер.

“Северозападен романь” от Стоян Николов-Торлака определено бе едно от събитията на българския книжен пазар през изминалата година. Само за около месец и половина първият му тираж беше изчерпан. За мнозина това бе истинска изненада, имайки предвид, че го представя малко издателство (“Дива 2007”) и че книгата е изцяло написана на северозападен диалект. 

Именно диалектът обаче е една от характеристиките, които правят романа единствен по рода си. При това, той не просто е написан на говор, различен от книжовната норма, той неподправено представя цял един различен свят, който рядко попада във фокуса на общественото внимание.

Романът показва колорита на Северзоапада, но действието би могло да се развива и във всяко малко населено място в България. Той кара читателя да спре по средата на изречернието, за да се смее с глас на неустоимия (макар и грубоват) северозападен хумор. Между редовете той ни кара и да се замислим над много реални проблеми на обществото ни. Но все пак, в основата си, книгата ни разказва една вълнуваща, забавна и нестандартна любовна история.

За пловдивчани, за които северозападният диалект да е доста чужд, при четенето би бил доста полезен речникът, отпечатан в края на книгата. А доказателство, че “Северозападен романь” има почитатели от всички краища на България, са не само високите продажби на книгата, но и снимките и положителните отзиви, които читателите всекидневно изпращат до фейсбук страницата ни.

Ето някои от впечатленията им:

- “Циничен, любовен, поучителен, разтърсващ, вълнуващ, смешен и тъжен- цяла палитра от емоции, така, както трябва да бъде! С една дума - Истински! ”;

- “По-истинска, по-българска, по-наша си, по-естествена и докосваща и човъркаща в душичката книжка, не бях чела скоро!”; 


Още от категорията

Общината финансира културния календар на Пловдив с 1 750 000

Община Пловдив ще финансира културни събития през годината с 1 милион и 750 000 лева, реши Общинският съвет. Увеличени са средствата за почти всички основни събития , подчерта ресорният заместник-кмет Александър Държиков.  Фестивалът „Сцена на кръстопът“ ще получи от общината 48 000 лева при 40 000 лв през 2018г. „ Дни на музиката в Балабановата..

публикувано на 22.01.19 в 14:36

Димитър Чонов показва "Предците български" във "Възраждане"

“Предците български“ е надсловът на изложбата на Димитър Чонов, която ще бъде открита в галерия „Възраждане“ в Стария град.  Експозицията представя скулптури и рисунки на твореца, вдъхновен от българските традиции и история.  Авторът има досега осем осъществени самостоятелни изложби и множество участия у нас и в чужбина.  Кукери, гроздобер,..

публикувано на 22.01.19 в 11:17

„Цигански колела“ за четвърти път пред публика в Пловдив

Представлението на ромски и български език „Цигански колела“, написано от талантливата Здрава Каменова специално за младата ромска актриса Наталия Цекова, ще се играе за четвърти път пред публика. След представянето му пред деца в ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Йордан Йовков“ и ОУ „Пенчо Славейков“ този път домакини са Bee Bop Café. Там с вход..

публикувано на 22.01.19 в 10:20

Издателство Scribens гостува в "Петното на Роршах"

Поредица от литературни събития, в които ще бъдат представени съвременни български автори с книги, издадени с логото на издателство SKRIBENS, 2018  стартира  в клуб „Петното на Роршах“.   Дейността на издателството е свързана главно с популяризирането на млади български автори. SKRIBENS е съосновагтел и на пространството за литература и..

публикувано на 21.01.19 в 10:37

Преге - предаване за света на книгите, 19 - 25 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 19 . 01. 2019 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Константин Константинов. Разкази и повести. 382 стр., тв. к., 4А, Колибри, 2019. Марион Пошман. Черно-бял роман. 328 стр., ок. 4А, Парадокс, 2018. Катя Зографова. Световете на Яворов. 222 стр., 3А,..

публикувано на 19.01.19 в 12:39

Цената на културния календар на Пловдив е 1 750 000 лева

С 1 милион 750 хиляди лева община Пловдив ще финансира културния календар на града през 2019-та година. Средствата трябва да бъдат гласувани от общинските съветници на сесията им във вторник. 825 700 хиляди лева са предвидени за честването на годишнини и празници, както и за фестивали, конкурси и награди, организирани от общината или съвместно с..

публикувано на 19.01.19 в 10:50

В "Срещите" - разговор за бащата на българския магически реализъм

Тази събота, в най-българския месец, както сам го определя Радичков, в "Срещите"  сме с професорите: Инна Пелева, Георги Каприев и Георг  Краев. С тях си спомняме за самобитния бегач на дълги разстояния Йордан Радичков, защото се навършват 90 години от рождението му.  Предлагаме ви 60 минути с мъдростта и гласа на  основателя на българския..

обновено на 19.01.19 в 08:07