Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият български роман на северозападен диалект идва в Пловдив

Едно от най-интересните и успешни български заглавия за 2014 ще бъде представено в Пловдив в клуб “Петното” от 19 часа тази вечер.

“Северозападен романь” от Стоян Николов-Торлака определено бе едно от събитията на българския книжен пазар през изминалата година. Само за около месец и половина първият му тираж беше изчерпан. За мнозина това бе истинска изненада, имайки предвид, че го представя малко издателство (“Дива 2007”) и че книгата е изцяло написана на северозападен диалект. 

Именно диалектът обаче е една от характеристиките, които правят романа единствен по рода си. При това, той не просто е написан на говор, различен от книжовната норма, той неподправено представя цял един различен свят, който рядко попада във фокуса на общественото внимание.

Романът показва колорита на Северзоапада, но действието би могло да се развива и във всяко малко населено място в България. Той кара читателя да спре по средата на изречернието, за да се смее с глас на неустоимия (макар и грубоват) северозападен хумор. Между редовете той ни кара и да се замислим над много реални проблеми на обществото ни. Но все пак, в основата си, книгата ни разказва една вълнуваща, забавна и нестандартна любовна история.

За пловдивчани, за които северозападният диалект да е доста чужд, при четенето би бил доста полезен речникът, отпечатан в края на книгата. А доказателство, че “Северозападен романь” има почитатели от всички краища на България, са не само високите продажби на книгата, но и снимките и положителните отзиви, които читателите всекидневно изпращат до фейсбук страницата ни.

Ето някои от впечатленията им:

- “Циничен, любовен, поучителен, разтърсващ, вълнуващ, смешен и тъжен- цяла палитра от емоции, така, както трябва да бъде! С една дума - Истински! ”;

- “По-истинска, по-българска, по-наша си, по-естествена и докосваща и човъркаща в душичката книжка, не бях чела скоро!”; 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване. Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19

Великите европейци - Майка Тереза

Според едни тя е „майка”, според други – „мащеха”. Някои я смятат за ангел небесен, други я наричат „ангел от ада”. Мнозина броят спасените от нейното милосърдие, други мнозина – жертвите на нейната вяра. Каквото и да е отношението на всеки от нас обаче, всеки от нас веднага се сеща за кого говорим, щом чуе името Майка Тереза. Превод: Свети..

публикувано на 17.04.24 в 10:34

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02