РЕКЛАМА

Първият български роман на северозападен диалект идва в Пловдив

Едно от най-интересните и успешни български заглавия за 2014 ще бъде представено в Пловдив в клуб “Петното” от 19 часа тази вечер.

“Северозападен романь” от Стоян Николов-Торлака определено бе едно от събитията на българския книжен пазар през изминалата година. Само за около месец и половина първият му тираж беше изчерпан. За мнозина това бе истинска изненада, имайки предвид, че го представя малко издателство (“Дива 2007”) и че книгата е изцяло написана на северозападен диалект. 

Именно диалектът обаче е една от характеристиките, които правят романа единствен по рода си. При това, той не просто е написан на говор, различен от книжовната норма, той неподправено представя цял един различен свят, който рядко попада във фокуса на общественото внимание.

Романът показва колорита на Северзоапада, но действието би могло да се развива и във всяко малко населено място в България. Той кара читателя да спре по средата на изречернието, за да се смее с глас на неустоимия (макар и грубоват) северозападен хумор. Между редовете той ни кара и да се замислим над много реални проблеми на обществото ни. Но все пак, в основата си, книгата ни разказва една вълнуваща, забавна и нестандартна любовна история.

За пловдивчани, за които северозападният диалект да е доста чужд, при четенето би бил доста полезен речникът, отпечатан в края на книгата. А доказателство, че “Северозападен романь” има почитатели от всички краища на България, са не само високите продажби на книгата, но и снимките и положителните отзиви, които читателите всекидневно изпращат до фейсбук страницата ни.

Ето някои от впечатленията им:

- “Циничен, любовен, поучителен, разтърсващ, вълнуващ, смешен и тъжен- цяла палитра от емоции, така, както трябва да бъде! С една дума - Истински! ”;

- “По-истинска, по-българска, по-наша си, по-естествена и докосваща и човъркаща в душичката книжка, не бях чела скоро!”; 


Още от категорията

Христо Карастоянов гостува с нов роман в "Петното"

Писателят Христо Карастоянов гостува в литературен клуб „SPIRT&SPIRIT“ в „Петното на Роршах“ с новия си роман „Животът няма втора половина“, издание на "Жанет 45".  Книгата е продължение на предишната  - „Една и съща нощ“, в която герои са поетът Гео Милев и анархистът Георги Шейтанов - тя е отличена с награда „Хеликон“.  В новия роман..

обновено на 23.10.18 в 09:23

Картините на Васил Стоев "Вчера, днес и утре"

Изложба „Вчера, днес и утре“ на известния пловдивски художник Васил Стоев се открива тази вечер в галерия „Орфей“ в Пловдив.  Това е първата експозиция, подредена на новото място на галерията - на бул. „Марица“ 91.  Васил Стоев представя творби от 90-те години на XX век, част от които идват за изложба от САЩ. По това време негови произведения..

обновено на 23.10.18 в 09:23

"Прегръдка на изпроводяк" с Йоланта Спасова в Смолян

„Прегръдка на изпроводяк“ е надсловът на портретната вечер, която ще се проведе в Клуба на дейците на културата в Смолян.  Вечерта е посветена на полякинята Йоланта Анна Мазур Спасова, извървяла целия си професионален и творчески път в Родопите.  Слово за Йоланта Спасова - архивист, историк, българолюбец и общественик, ще произнесе поетът Георги..

публикувано на 23.10.18 в 09:18

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 20. 10. 2018 г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Джоузеф Конрад. Сърцето на мрака. 144 стр., ок. 2А, Книгомания, 2018. Ингмар Бергман. Киноповести – Сцени от един семеен живот. Сарабанда. Есенна соната. Персона. 382 стр., тв. К. ок. 4А, Лист, 2018...

публикувано на 22.10.18 в 10:28

Юбилейна изложба с икони се открива в църквата "Св. Димитър"

Сдружение "Свети Димитър" открива тази вечер от 18 часа изложба с икони в църквата "Свети Димитър" в Пловдив. В програма "Точно днес" говорим с изкуствоведа  Вихра Григорова , която разказва за новите творби на студенти от АМТИИ и преподавателите им.  Иконите са посветени на V-те Свети Димитровденски културно-църковни празници - 2018, които..

публикувано на 22.10.18 в 10:18

Националната седмица на четенето започва в училищата в Пловдив

Национална седмица на четенето ще се проведе от 22 до 26 октомври 2018 година. Тя се организира от Министерството на образованието и науката, като целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците.  Над 3000 събития в цялата страна включват разнообразни игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето.  За първи..

публикувано на 22.10.18 в 07:58

Приказка в рима за живота на пеперудите

В Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” ще се проведе литературно-научната презентация „Lepidoptera”.   Лектор ще е Александър Петров – Скалд, уредник в зала „Тропик” на Природонаучния музей в Пловдив. Той ще представи новата си книга “Lepidoptera”, ще даде информация за разред „Люспестокрили” и за видовете в зала „Тропик”. “LEPIDOPTERA”..

публикувано на 22.10.18 в 06:58