Първият български роман на северозападен диалект идва в Пловдив

Едно от най-интересните и успешни български заглавия за 2014 ще бъде представено в Пловдив в клуб “Петното” от 19 часа тази вечер.

“Северозападен романь” от Стоян Николов-Торлака определено бе едно от събитията на българския книжен пазар през изминалата година. Само за около месец и половина първият му тираж беше изчерпан. За мнозина това бе истинска изненада, имайки предвид, че го представя малко издателство (“Дива 2007”) и че книгата е изцяло написана на северозападен диалект. 

Именно диалектът обаче е една от характеристиките, които правят романа единствен по рода си. При това, той не просто е написан на говор, различен от книжовната норма, той неподправено представя цял един различен свят, който рядко попада във фокуса на общественото внимание.

Романът показва колорита на Северзоапада, но действието би могло да се развива и във всяко малко населено място в България. Той кара читателя да спре по средата на изречернието, за да се смее с глас на неустоимия (макар и грубоват) северозападен хумор. Между редовете той ни кара и да се замислим над много реални проблеми на обществото ни. Но все пак, в основата си, книгата ни разказва една вълнуваща, забавна и нестандартна любовна история.

За пловдивчани, за които северозападният диалект да е доста чужд, при четенето би бил доста полезен речникът, отпечатан в края на книгата. А доказателство, че “Северозападен романь” има почитатели от всички краища на България, са не само високите продажби на книгата, но и снимките и положителните отзиви, които читателите всекидневно изпращат до фейсбук страницата ни.

Ето някои от впечатленията им:

- “Циничен, любовен, поучителен, разтърсващ, вълнуващ, смешен и тъжен- цяла палитра от емоции, така, както трябва да бъде! С една дума - Истински! ”;

- “По-истинска, по-българска, по-наша си, по-естествена и докосваща и човъркаща в душичката книжка, не бях чела скоро!”; 


Още от категорията

"Артист на седмицата" представя виртуозната Донка Ангъчева

В „Артист на седмицата“ ви срещаме с пианистката Донка Ангъчева. Виртуозната пианистка дебютира на българска сцена, като солист на Пловдивската филхармония на десетгодишна възраст. Ученичка на Милена Моллова (студентка на Емил Гилелс), мо първо на пловдивските преподаватели Мария Славова, Дияна Славова и Поля Костова , Ангъчева печели много..

обновено на 23.05.19 в 17:01

Българчета от чужбина с изложба "Азбуката - това сме ние"

Фотоизложба „Азбуката – това сме ние“ се открива в Историческия музей в Пловдив тази вечер. Паната със снимки на деца, в които те с телата си изобразяват българските букви, са изработени от 50 български училища в чужбина. Те са сред членовете на Асоциацията, която обединява 200 задгранични училища. Броят им е по- голям. Само в Европа те са 265, в..

обновено на 23.05.19 в 15:44

"Как беше на български?" хаштаг

За трета поредна година инициативата „Как беше на български?“ ни напомня да върнем в речта си хубавите български думи. Целта е да се намали употребата на чуждици в нашата реч и да се потърсят българските думи, да се стимулира търсенето на  синонимите им. Това обясни пред Радио Пловдив Силвия Митова, една от авторките на кампанията.  Така..

публикувано на 22.05.19 в 17:10

Комисиите днес решават за награди "Пловдив"

Днес комисиите за Награда „Пловдив“ заседават окончателно, за да определят носителите на приза в 10-те категории в областта на културата и изкуството. Церемонията по награждаването е утре вечер в Дома на културата „Борис Христов“, домакин е Държавна опера - Пловдив. В раздела „Художествена литература“ се конкурират Крум Филипов с романа си..

публикувано на 22.05.19 в 16:01

В Асеновград тръгна най- дългото литийно шествие с иконата на Св. Богородица

Стотици вярващи от различни краища на страната се включиха в най-дългото литийно шествие, което отбелязва големия християнски празник Преполовение в Асеновград. Денят се чества 25 дни след Възкресение Христово е преди Петдесетница.  По традиция, датираща от над 100 години и днес чудотворната икона на Света Богородица бе изнесена от..

публикувано на 22.05.19 в 13:04