Почит към Ованес Соваджиян, спасил Пазарджик от опожаряване през 1878 година

| обновено на 03.03.15 в 15:40

В Пазарджик тържествата по случай Националния празник 3 март започнаха със заупокойна панихида в църквата “Св. Св. Константин и Елена”.

На този ден Пазарджик отдава специална почит на Ованес Соваджиян, който през 1878 година работи като телеграфист на гара Татар Пазарджик. По време на изтеглянето на османските войски от града главнокомандващият Сюлейман паша иска разрешение от падишаха и Високата порта в Цариград да запали града и да изколи населението.

Когато пристига положителен отговор от Цариград, Ованес Съваджъян променя текста на телеграмата и я предава в отрицателен смисъл на седящия до него Сюлейман паша, който не разбира морзовата азбука.

След освобождението на Татар Пазарджик Ованес Съваджъян става временен кмет на града, а по-късно началник на гарата. Той е почетен гражданин на Пазарджик, носител е на трите степени на ордените “За гражданска заслуга” и “Св. Александър”. 

Днес негов бюст-паметник се издига в района на бившата автогара, в близост до улицата, носеща неговото име (бившата улица "Арменска"). Автор на бюст-паметника на Ованес Соваджиян е скулпторът Тома Попов.


Още от категорията

Ден на отворените врати за бъдещите прависти

Ден на отворените врати провежда Ю ридическият факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Началото е от 14 часа в Шеста аудитория на Ректората.  Ще запознаем присъстващите с историята, функциите и дейностите на факултета, с работата на студентските кръжоци и клубове и условията за провеждане на учебен процес. Специално внимание ще..

публикувано на 22.03.19 в 08:23

Пловдивските мотористи посрещат пролетта

Пловдивските мотористи посрещат Първа пролет с традиционното за сезона шествие до Бачковския манастир. Организацията е на мотобратство “Вагабонтс".   При необходимост по обед ще се спира движението по ул. "Дилянка".  Очакват се и временни ограничения на трафика по булевардите "България", "Цар Борис Трети Обединител", "Найчо Цанов" и Асеновградско..

обновено на 22.03.19 в 07:15

Приключва делото срещу кмета на Септември Марин Рачев

Пазарджишкият окръжен съд ще заседава по делото срещу кмета на Септември Марин Рачев. Той е обвинен в укриване на данъци в особено големи размери преди да поеме управлението на общината.  Обвинението е за периода 2005-2006 година, когато като едноличен търговец на горива Рачев в укрил данъци в размер на 115 хиляди лева.  Данъците, за които кметът..

публикувано на 22.03.19 в 07:14

Панаир на кариерата събира фирми и студенти

Водещи фирми от IT сферата, телекомуникациите, производството, маркетинга и PR-а, логистиката и управлението на персонала ще се включат в Панаира на кариерата на 22 март. В палата 7 на Международния панаир посетителите ще имат шанс директно да кандидатстват за различни стажантски програми или да подадет своето CV в компанията мечта, както и да..

публикувано на 22.03.19 в 07:13

Откриват нова зала в морския аквариум на Природонаучния музей

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще открие нова зала в морския аквариум на Природонаучния музей.   В  живата експозиция има шест вида акули и различни видове мурени, скатове и отровни риби.  Посетителите ще могат да видят и други интересни морски обитатели .  От сутринта до вечерта ще има различни събития за деца и възрастни в  музея. Сред..

публикувано на 22.03.19 в 07:05