Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към Ованес Соваджиян, спасил Пазарджик от опожаряване през 1878 година

| обновено на 03.03.15 в 15:40

В Пазарджик тържествата по случай Националния празник 3 март започнаха със заупокойна панихида в църквата “Св. Св. Константин и Елена”.

На този ден Пазарджик отдава специална почит на Ованес Соваджиян, който през 1878 година работи като телеграфист на гара Татар Пазарджик. По време на изтеглянето на османските войски от града главнокомандващият Сюлейман паша иска разрешение от падишаха и Високата порта в Цариград да запали града и да изколи населението.

Когато пристига положителен отговор от Цариград, Ованес Съваджъян променя текста на телеграмата и я предава в отрицателен смисъл на седящия до него Сюлейман паша, който не разбира морзовата азбука.

След освобождението на Татар Пазарджик Ованес Съваджъян става временен кмет на града, а по-късно началник на гарата. Той е почетен гражданин на Пазарджик, носител е на трите степени на ордените “За гражданска заслуга” и “Св. Александър”. 

Днес негов бюст-паметник се издига в района на бившата автогара, в близост до улицата, носеща неговото име (бившата улица "Арменска"). Автор на бюст-паметника на Ованес Соваджиян е скулпторът Тома Попов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26

Жена е с опасност за живота след катастрофа до Септември

50-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пазарджишката полиция. По първоначални данни в района на 56-ти километър от АМ „Тракия“ по посока за Пловдив 37-годишен водач на „БМВ“ от Пловдив загубил управление над возилото си, колата напуснала платното за движение и се озовала в дере.  Към мястото незабавно били насочени..

обновено на 22.04.24 в 13:42

Арестуваха дрогирани и пияни шофьори в Пазарджик

Петима шофьори са задържани от полицията в Пазарджишка област през уикенда. В Белово 28-годишен мъж от Пазарджик загубил управлението над „Фолксваген“ и се ударил в предпазна ограда. След направените проби се оказало, че той е седнал зад волана под въздействието на наркотици. По време на рутинни проверки в Панагюрище и Велинград..

публикувано на 22.04.24 в 13:42